După fiecare sărbătoare, în frigider rămân resturi comestibile. După Revelion – salate, cărnuri și tarte, după Paști – obligatoriu ouă fierte. Apare întrebarea: ce poți pregăti gustos cu ele? Vă propunem câteva idei interesante!
Ouă scoțiene
Elementar, dragul meu Watson! Ce ziceți de ouă fierte și carne tocată? Adăugați câteva ouă fierte tari în rulada de carne înainte de a o da la cuptor sau înveliți ouăle în tocătură pentru cârnați. Tăvăliți prin pesmeți și prăjiți în friteuză, pentru a obține ouă clasice scoțiene.
Empanada
Această gustare spaniolă foarte populară este extrem de ușor de pregătit. Tăiați ouăle și puneți-le în umplutura de carne de vită sau pui. Condimentați cu chimen, un praf de boia și ceapă tocată, adăugați măsline și stafide. Puneți umplutura în formele de aluat foietat (îl puteți prepara acasă sau cumpăra la magazin) și dați-le la cuptor.
Ouă umplute cu anșoa și nu numai
Combinația excelentă dintre hamsiile (anșoa) sărate, crema fină de brânză Philadelphia și porumbul dulce crocant vor transforma această gustare în una de sărbătoare. Hamsiile pot fi înlocuite cu hering sau somon sărat.
Aveți nevoie de: 6 ouă fierte, 200-250 g de cremă de brânză Philadelphia, 1-2 linguri de pastă de anșoa (sau 3-4 peștișori tăiați foarte mărunt), ½ cutie de porumb conservat (200-250 g), 1-2 linguri de maioneză, iaurt fără adaosuri sau amestec de maioneză și iaurt.
Mod de preparare: curățați ouăle, tăiați-le în jumătate. Scoateți gălbenușul și amestecați-l cu restul de ingrediente. Umpleți jumătățile de ou. Decorați cu verdețuri, măsline, morcov sau ardei tăiat pai, ceapă verde.
Salata Nicoise
Salata verde, ceapa tânără, roșiile și măslinele, uleiul de măsline și anșoa sunt prezente obligatoriu în originala salată Nicoise, în schimb proporțiile pot varia.
Aveți nevoie de: o căpățână de salată (battavia, salată escarole), 4 roșii coapte, 3 ouă fierte, 3 cepe tinere mari, 8 fileuri de anșoa în ulei, jumătate de ardei gras roșu, 200 g de fasole verde păstăi, 2 linguri de măsline, 150 g de ton în ulei (vărsați lichidul, mărunțiți tonul), 2 linguri de suc de lămâie.
Pentru dressing: 7 linguri de ulei de măsline, 1 cățel de usturoi (mărunțit), 7-8 frunze de busuioc (tăiate mărunt), o lingură jumătate de oțet de vin, sare, piper după gust.
Mod de preparare: Fierbeți fasolea timp de 5 minute. Încălziți 2 linguri de ulei de măsline, adăugați cățelul de usturoi, apoi fasolea. Înăbușiți câteva minute, până se înmoaie, sau un minut, dacă vreți ca păstăile să fie crocante. Presărați cu pătrunjel, luați de pe foc, lăsați să se răcească complet. Stropiți cu ulei de măsline, o linguriță de oțet de vin sau suc de lămâie. Desfaceți frunzele de salată, clătiți-le și uscați-le. Tăiați roșiile în jumătate, iar apoi în 2 sau 3 felii. Fierbeți ouăle, tocați ceapa verde. Spălați măslinele de ulei și tăiați-le în jumătate dacă sunt mari, iar dacă sunt mici, lăsați-le întregi. Curățați ardeiul și tăiați-l pai subțire. Curățați ouăle și tăiați-le în patru. Dacă anșoa sunt prea sărați, clătiți-i sau lăsați-i puțin în apă, să iasă sarea. Într-o salatieră cu gura mai largă aranjați în straturi: salată, ceapă, roșii, fasole și ardei. Repetați straturile de câteva ori. Amestecați cu o furculiță, gustați, sărați și piperați după gust, turnați dressingul. Înainte de servire puneți tonul, ouăle, măslinele și anșoa. Piperați încă o dată și stropiți cu puțin suc de lămâie.
Biscuiți franțuzești din aluat sfărâmicios
Acești biscuiți consistenți sunt cunoscuți datorită texturii lor „nisipoase” minunate. Iar dacă adăugați gălbenușuri fierte, textura lor devine și mai fină.
Aveți nevoie de: 2 gălbenușuri fierte, 0,5 pahare de zahăr pudră, 200 g de unt moale, ¼ linguriță de bicarbonat și 1 linguriță de oțet (sau jumătate de pliculeț de praf de copt), 1,5 pahare de făină.
Mod de preparare: Frecați cele două gălbenușuri cu 0,5 pahare de zahăr pudră. Adăugați 200 g de unt moale, ¼ lingurițe de bicarbonat, 1,5 pahare de făină. Amestecați bine, formați o ruladă. Împărțiți în 7 bucăți, întindeți aluatul și decupați biscuiții. Aranjați-i pe tavă și tapați-i cu o furculiță. Coaceți 10-15 minute la temperatura de 190 de grade.