Copiii care au o viață activă ar putea manifesta mai puține simptome de depresie în comparație cu semenii lor sedentari, potrivit unui studiu realizat recent în Norvegia, informează Agerpres.
Oamenii de știință au utilizat instrumente pentru măsurarea nivelului de activitate fizică pentru a observa câtă mișcare fac copiii, iar ulterior au realizat interviuri cu aceștia și cu părinții lor în încercarea de a afla dacă micuții manifestau simptome de depresie.
Cercetătorii au observat că subiecții care avuseseră o activitate fizică moderată și viguroasă la vârste de 6 — 8 ani aveau un risc mai mic de a dezvolta simptome de tulburări depresive doi ani mai târziu. "Rezultatele noastre indică faptul că o activitate fizică mai mare în cazul copiilor poate preveni depresia", a declarat dr. Tonje Zahl, din cadrul Universității de Științe și Tehnologie din Trondheim, Norvegia.
În cadrul acestui studiu au fost analizate informații de la 795 de copii cu vârsta de 6 ani, 699 cu vârsta de 8 ani și 702 cu vârsta de 10 ani. Copiii au purtat timp de o săptămână accelerometre, dispozitive care măsoară mișcările și pe care cei mici le-au dat jos numai când făceau baie. Acestea au indicat că la vârsta de 6 ani, copiii au o activitate moderată și viguroasă circa 1,19 ore pe zi, iar perioada zilnică sedentară este de numai 8,58 ore. La vârsta de 8 ani, timpul activ observat a fost de 1,18 ore pe zi, în medie, cu o perioadă sedentară de 9,22 ore. La vârsta de 10 ani, timpul activ a scăzut până la 1,09 ore, cu o perioadă sedentară de 9,94 ore.
Deși numeroase studii au demonstrat efectele benefice ale activității fizice pentru îmbunătățirea stării psihice a adulților și pentru combaterea depresiei în cazul acestora, puține lucruri se cunosc în prezent despre modul în care viața activă poate influența sănătatea mentală în cazul copiilor mici.
De multe ori, depresia și alte tulburări de sănătate mentală își fac simțită prezența abia în perioada de adolescență sau în prima parte a vieții adulte.
Sursa: Publika.md