Dacă ați observat că pielea reacționează ciudat la temperaturi scăzute – se înroșește sau se acoperă de pete –, este posibil să aveți o alergie la frig. Cum să o recunoaștem și cum să luptăm cu aceasta, citiți în articolul nostru.
Uneori, imediat ce temperatura de afară se apropie de zero grade sau atinge valori negative, pielea reacționează inadecvat: se înroșește, prezintă erupții sau pete, apare pruritul, se descuamează și se irită, iar uneori chiar se umflă. Așa se manifestă alergia la frig. Conform statisticilor, de cele mai multe ori alergia afectează femeile și se manifestă după vârsta de 20 de ani.
Ce este alergia la frig
Alergia la frig (numită și urticaria la frig) a căpătat statut oficial destul de recent, cu câțiva ani în urmă. Înainte de aceasta nimeni nu o considera o problemă, cu atât mai puțin o boală, pentru că deseori ea se ascunde sub simptomele dermatitelor sau răcelilor. Printre simptomele alergiei la frig se numără nu doar problemele cu pielea feței și a mâinilor. La contactul cu aerul rece poate să înceapă să ne doară capul, facem guturai, iar ochii se înroșesc și lăcrimează (de aceea de multe ori alergia este confundată cu conjunctivita). Apropo, nu doar aerul rece poate provoca reacții alergice, ci și apa: uneori este suficient să bem apă rece de la congelator și pielea din jurul buzelor se înroșește.
Cum o putem diagnostica
Este destul de simplu să stabilim dacă avem o alergie la frig sau roșeața pielii are alte cauze. Efectuați un test la frig: puneți pe pielea din interiorul cotului o bucățică de gheață și lăsați-o pentru 2-3 minute. Dacă la câteva minute după îndepărtarea gheții roșeața și mâncărimea nu dispar, suferiți de alergie.
Cum putem trata alergia
Primul ajutor în caz de alergie la frig este banal – trebuie să ne încălzim: să revenim de afară într-o încăpere, să ne îmbrăcăm mai bine, să bem un ceai sau să luăm un preparat antihistaminic (care, desigur, trebuie prescris de medic). Dacă roșeața este extinsă și foarte pronunțată, putem aplica pe piele o soluție uleioasă de vitamina E. În perspectivă de lungă durată, tratamentul trebuie început cu depistarea și tratarea infecțiilor, dezechilibrelor hormonale și a factorilor de stres.
Cum prevenim alergia
- Pentru ca pielea să nu se acopere de pete roșii și erupții, cu 30-40 de minute înainte de a ieși afară aplicați pe față și mâini o cremă cu textură densă (cele mai potrivite sunt cremele cold pe bază de ulei de migdale și lanolină), iar pe buze – un balsam nutritiv.
- Protejați-vă mâinile îmbrăcând mănuși, iar barba și gâtul – purtând fulare. Nu ieșiți afară fără a vă acoperi capul. Pe cât posibil, aveți grijă ca hainele pe care le purtați să fie din stofe naturale.
- În perioada rece a anului ajustați-vă meniul în așa fel încât să evitați consumul de alimente prăjite, afumate și condimentate. Mâncați produse bogate în acizi grași Omega-3 (somon, cod, păstrăv și halibut, ulei de măsline, susan și in, nuci, migdale și semințe de pin, avocado, spanac și broccoli). Puteți administra ulei de pește în capsule.