Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

-
//
24.10.2016

Ce mănâncă un copil la grădiniță este o informație care interesează orice părinte, însă, în afară de meniul care este afișat în fiecare dimineață în grupă, cunoaștem prea puține despre produse, porții și aportul de elemente nutritive. Ne-am adresat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru a afla cum se întocmește meniul pentru grădinițe, cum se determină microelementele și vitaminele necesare copilului și ce autoritate trebuie sesizată atunci când copilul s-a intoxicat în instituțiile preșcolare. La întrebările noastre a răspuns Svetlana Șveț, șefa Serviciului supravegherea comerțului și distribuției produselor de origine animală.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Svetlana, cine întocmește meniurile pentru grădinițe și școli?

În corespundere cu Ordinul ministrului sănătății nr. 638 din 12 august 2016 „Cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”, meniul de repartiție zilnic se alcătuiește de către personalul medical în baza meniului-model pentru 10 zile, semnat de bucătarul-șef, asistenta medicală și managerul instituției pentru copii și aprobat de Centrul de Sănătate Publică teritorial.

La alcătuirea meniului zilnic se ține cont de norma zilnică de proteine și vitamine, în așa fel încât în decursul zilei copilul să aibă două mese de legume și una de cereale. În sezonul estival se va da preferință legumelor, fructelor și verdețurilor de sezon crescute local.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Cine supraveghează conținutul de microelemente și vitamine în meniu?

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, pe lângă analiza cantitativă, personalul medical trebuie să efectueze analiza aspectului calitativ al alimentației (proteine, lipide, glucide, valoarea energetică, vitamine și substanţe minerale).

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Există date statistice pe baza cărora se decide ce produse trebuie incluse sau excluse din meniu?

Personalul medical efectuează calcule, dând o apreciere lunară a calității  alimentației copiilor (cantitatea de proteine, lipide și glucide), iar rezultatele le transcrie în lista de acumulare a produselor alimentare.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Există o deosebire între meniul grupelor mici și meniul copiilor din grupele mari?

Pentru copiii de diferite vârste este stabilit un sortiment de produse alimentare de consum zilnic. În instituțiile de educație timpurie se întocmește un singur meniu de repartiție, cu mici devieri pentru antepreșcolari și preșcolari (de exemplu, în cazul copiilor de vârstă antepreşcolară se recomandă ca în meniul copiilor peștele să fie dezosat).

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Ce produse apar mai des pe mesele instituțiilor preșcolare?

De cele mai multe ori pe mesele copiilor ajung carnea, laptele, pâinea, cerealele, zahărul, untul, uleiul, legumele și fructele. Se acordă preferință următoarelor crupe: hrișcă, orz, fulgi de ovăr, crupe de porumb, precum și fructe de sezon crescute local.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Știu că anul acesta în meniu au fost operate anumite modificări. Vorbiți-ne mai pe larg despre acest subiect.

În noile meniuri, care au fost implementate din 1 septembrie 2016, există mai multe legume și fructe, este aprobat consumul apei potabile filtrate sau al apei îmbuteliate. În meniu au fost incluse două zile pe săptămână în care se consumă pește, produse din făină integrală și produse dietetice pentru copii cu probleme gastroenterologice. În același timp au fost interzise în alimentația copiilor produsele din carne cu adaosuri alimentare (crenvurști, salamuri); produsele culinare prăjite în grăsimi; a fost redusă cantitatea de pâine și produse de panificație.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Unde și cum are loc achiziționarea de produse pentru instituțiile preșcolare?

Produsele pentru grădinițe sunt achiziționate de la agenții economici care au câștigat licitațiile la primăriile locale, în baza unui contract.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Anul trecut au existat câteva cazuri de intoxicare la grădinițe și școli primare, care este cauza acestora?

În grădinițe și școli au avut loc cazuri de intoxicații alimentare în principal din cauza nerespectării normelor sanitar-veterinare pentru blocurile alimentare, consumul de produse alimentare pregătite în condiții casnice (inclusiv pregătite pentru diverse evenimente). De asemenea, au fost înregistrate două cazuri de intoxicare produse nealimentare. 

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Ce trebuie să știe părinții care, din bunătatea sufletului, pun în buzunarele copiilor hrană, pentru o gustare la grădiniță?

Părinții trebuie să știe că, potrivit Ordinului ministerului sănătății nr. 638 din 12 octombrie 2016 „Cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”: „Sunt interzice orice produse culinare și bucate preparate în condiții casnice (nu industriale) și aduse de la domiciliu (inclusiv pentru organizarea sărbătorilor și zilelor onomastice).

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Spuneți-ne, vă rog, unde pot să se adreseze părinții dacă copilul s-a intoxicat la grădiniță?

În cazul intoxicațiilor alimentare, părinții trebuie să meargă în primul rând la spital, unde medicii epidemiologici vor stabili cauza bolii. Apoi, ei urmează să se adrese la subdiviziunile teritoriale/municipale pentru siguranța produselor alimentare.

Ce mănâncă micuții la grădinițe? Răspunsul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Părinții trebuie să își facă griji cu privire la alimentația copiilor în instituțiile preșcolare sau aceasta este o temă umflată fără motiv de mass-media?

Alimentația în instituțiile preșcolare și școlare este unul dintre factorii principali care influențează asupra sănătății și dezvoltării copiilor. Având în vedere că o mare parte a zilei copiii o petrec în aceste instituții, mesele principale ei le iau aici. De aceea alimentația din instituțiile de învățământ se află sub o monitorizare permanentă, blocurile alimentare sunt supuse regulat controalelor, în conformitate cu legislația în vigoare. 

Realizat de Cristina Scripnic