Kinetoza este un fenomen misterios. Savanţii nu pot stabili de ce unele persoane se simt rău de fiecare dată când urcă în automobil, iar altele călătoresc fără nici un fel de disconfort. La fel, medicii nu pot explica de ce unii copii se simt mai rău ca alţii. Problema răului de maşină nu este actuală pentru nou-născuţi, cei mai sensibili fiind copiii în vârstă de 2-12 ani. Iată câteva sfaturi pentru a uşura starea de rău şi greaţă provocată copilului de mersul cu maşina:

Ce să facem dacă micuţul are rău de mişcare: 7 reguli de comportament

Alegeţi gustările corecte

Înainte de călătorie nu daţi copilului să mănânce alimente iuţi sau grase. Dacă călătoria nu este prea lungă, este mai bine să evitaţi mesele până la destinaţie. O gustare modestă sub formă de crackeri şi apă plată nu ar trebui să provoace greaţă.

Optaţi pentru mentă

Consumaţi produse cu mentă sau ghimbir. Multe persoane scapă de greaţă în timpul deplasării cu ajutorul acestor remedii naturale.

Renunţaţi la jocurile video

Şi la cărţi, desene animate şi planşe de colorat. Savanţii consideră că kinetoza apare ca rezultat al unui conflict vizual. Atunci când copilul, stând pe bancheta din spate, se joacă pe un dispozitiv electronic sau citeşte o carte, privirea lui este concentrată pe o suprafaţă nu prea mare din jurul său. Semnalele vizuale comunică creierului despre faptul că omul nu se mişcă. În acelaşi timp, urechea internă captează semnale despre mişcarea automobilului. Atunci când impulsurile de la urechea internă şi ochi ajung la creier şi interferează, are loc un conflict, care provoacă senzaţia de greaţă.

Este interesant faptul că are importanţă punctul în care se focusează privirea. Cercetătorii de la General Motors chiar au determinat „zona greţii” – locul amplasării sistemului video în automobil provoacă de cele mai multe ori greaţă pasagerilor de pe bancheta din spate.

Recomandaţi copilului să privească pe geam, mai bine în faţă decât în laterale. Focusarea pe un punct îndepărtat al orizontului poate uşura senzaţia de greaţă.

Ce să facem dacă micuţul are rău de mişcare: 7 reguli de comportament

Deschideţi geamul

Aerul curat va uşura senzaţia de greaţă provocată de deplasarea automobilului.

Distrageţi atenţia micuţului

Dacă micuţul are deseori rău de maşină, încercaţi să jucaţi în cărţi pe durata călătoriei sau propuneţi-i să asculte muzică cu ochii închişi.

Faceţi opriri mai dese

Dacă micuţul se plânge de greaţă, încercaţi să vă opriţi cât mai repede şi permiteţi copilului să se plimbe puţin la aer curat. În maşină senzaţia de greaţă poate fi atenuată prin aplicarea pe fruntea copilului a unei comprese reci.

Nu uitaţi de medicamente

Dacă copilul mai mare de 2 ani suferă des de rău de mişcare, consultaţi un medic pediatru privind produsele medicamentoase împotriva kinetozei în timpul călătoriilor îndelungate. Unele dintre aceste medicamente sunt permise pentru folosire şi în cazul copiilor mai mari de 1 ani, iar altele sunt potrivite după vârsta de 6 ani. Pentru alegerea dozei corecte, citiţi cu atenţi instrucţiunile de administrare. Cel mai frecvent efect advers al acestor preparate este somnolenţa.

Ce să facem dacă micuţul are rău de mişcare: 7 reguli de comportament

Este îmbucurător faptul că majoritatea copiilor încetează să mai aibă rău de mişcare pe la vârsta de 12 ani. În orice caz, măsurile descrise mai sus ar trebui să vă ajute.

Sursa