Preferințele cromatice, ca și timpul, se schimbă în funcție de punctele de vedere asupra lumii înconjurătoare, de cum evoluează caracterul. De aceea testul propus trebuie efectuat de câteva ori pe an. Numai așa veți afla ce-l frământă pe copilul dumneavoastră etc.
Așadar, dați-i copilului un creion și o foaie și lăsați-l să deseneze. Iar dumneavoastră veți putea urmări și analiza ceea ce vedeți.
De exemplu, dacă copilul desenează sau colorează obiectele în roșu, ar trebui să știți că micuțul dumneavoastră are un caracter puternic, decisiv, este îndrăzneț și nu-i place să facă compromisuri. În pofida voinței puternice, astfel de copiii pot fi destul de impulsivi. Dacă micuțul ignorează această culoare, înseamnă că preferă liniștea și singurătatea. Unii psihologi pentru copii consideră că, dacă roșu nu este culoarea preferată a copilului, acesta este martor involuntar al certurilor în familie și relația dintre părinți se răsfrânge asupra psihicului său sensibil.
Cei care desenează folosind culoarea albastră se caracterizează printr-un caracter liniștit și modestie. Acești copii sunt străduitori, sociabili, chibzuiesc totul înainte de a face ceva și nu se grăbesc. Uneori sunt lenți, ceea ce îi poate enerva pe adulții care se grăbesc. Există opinia că micuții care folosesc preponderent culoarea albastră au nevoie, la momentul respectiv, de liniște și singurătate.
Atunci când prevalează movul în desenele copilului, conform cercetătorilor, creșteți o persoană creativă. Doar persoanele minuțioase simt întregul mister al acestei culori.
Culoarea galbenă, desigur, este aleasă de copiii sociabili, energici, care sunt în permanență în căutarea peripețiilor. Familiile cu copii „galbeni”, de obicei, sunt fericite, părinții îi înconjoară cu dragoste și grijă. De aceea copiii se dezvoltă bine, găsesc ușor limbă comună cu semenii lor.
Ce putem spune despre caracterul micuțului care preferă portocaliul? Doar că este perfect sănătos, este bine dezvoltat fizic, energic, are o lume interioară bogată.
Culoarea roz este preferată în special de către fetițe, pentru că, de regulă, accentuează feminitatea și sensibilitatea, optimismul. Dar dacă copilul desenează aproape numai cu această culoare, este un prim indiciu că micuțul dumneavoastră este prea emotiv și are nevoie de atenția și protecția dumneavoastră. De aceea străduiți-vă să-i atrageți copilului mai multă atenție și să-i spuneți că îl iubiți.
Culoarea cafenie denotă faptul că, la momentul actual, micuțul este tensionat și simte un disconfort, iată de ce ar fi bine să-i oferiți o atmosferă liniștită și caldă.
Culoarea verde este preferata copiilor echilibrați. E adevărat că acești copii pot fi foarte încăpățânați și insistenți, obișnuiți să obțină tot ce vor cu orice preț.
Copilul care alege culoarea albă este destul de curios, preferă să contemple lumea înconjurătoare, dar totodată este și rușinos.
Culoarea gri este opțiunea copiilor raționali, ceea ce-i împiedică uneori să intre mai greu în contact cu semenii lor.
În concluzie, urmărind cu atenție micuțul, fiecare mamă și tată va putea să cunoască mai bine lumea lor interioară. Nu atrageți însă prea mult la rezultatele obținute, pentru că o culoare poate fi aleasă după starea de moment sau în funcție de eroul preferat din desene animate.
În ceea ce privește părinții care vor să-i înconjoare pe copiii lor cu o paletă de culori benefice, putem să-i sfătuim să evite folosirea zilnică a culorilor aprinse, ci să opteze pentru culorile pastelate. Când combinați culorile, străduiți-vă să nu formați asocieri dintre galben și violet, roșu și verde, oranj și albastru, pentru că provoacă disonanță interioară micuțului.
În privința hainelor copilului lucrurile stau exact invers. Pentru că micuțul are nevoie să fie schimbat de mai multe ori și nu rămâne mult timp în aceleași hăinuțe, culorile aprinse nu doar că vor arăta bine, dar îl și vor înveseli pe acesta.