Practic în fiecare zi suntem nevoite să folosim șampon pentru spălarea părului. Însă puține dintre noi știu cât de mult poate dăuna șamponul nenatural părului degradat. Și asta, pentru că publicitatea TV și ambalajele frumoase nu înseamnă întotdeauna calitate. În schimb, există un număr mare de șampoane pe care le putem face acasă, din ingrediente naturale și foarte accesibile. Unele dintre ele sunt potrivite pentru părul uscat și fragil, iar altele ne ajută să rezolvăm problema părului prea gras.
Pericolul șampoanelor obișnuite
Cel mai nociv component, conţinut practic în toate şampanele cosmetice, este louril sulfatul de sodiu. Acest component distruge structura părului şi pielii. De aceea utilizarea lui duce la uscarea excesivă a părului, vârfuri desfăcute şi alte consecinţe negative. Dar, având în vedere că acest component este cea mai ieftină bază pentru şampon, el este folosit de marea majoritate a producătorilor.
În plus, substanţele nocive din şampon ajung în mediul înconjurător, poluând resursele naturale. Ca să nu mai vorbim despre faptul că organismul uman este şi fără asta suspus permanent influenţei substanţelor chimice, de aceea, dacă este în puterea noastră să folosim produse naturale pentru păr, ar fi bine să o facem.
Beneficiile şamponului de casă pentru păr
- Ecologicitatea. Şamponul natural este un produs cosmetic curat din punct de vedere ecologic şi inofensiv.
- Accesibilitatea. Şamponul de casă este uşor de preparat, iar ca ingrediente putem folosi componente accesibile şi destul de ieftine.
- Universalitatea. Există o mulţime de reţete de şampoane naturale, de aceea veţi putea găsi cu uşurinţă produsul optim pentru tipul şi starea părului dumneavoastră.
- Uşurinţa de pregătire. Şampoanele naturale nu se păstrează timp îndelungat, însă pregătirea lor ocupă doar câteva minute.
Contraindicaţii
Şamponul pregătit acasă este absolut inofensiv şi ecologic pur. Însă în unele cazuri poate apărea o intoleranţă individuală la anumiţi componenţi. Tocmai de aceea, înainte de folosire, aplicaţi o cantitate mică de produs pe o porţiune nu prea mare de piele.
Pregătirea şi utilizarea şamponului de casă
Cea mai simplă metodă de preparare a şamponului natural este utilizarea unei baze pentru şampon pe care o puteţi cumpăra la farmacie. Ea nu conţine odorizanţi şi coloranţi care pot afecta părului sau provoca reacţii alergice.
La baza de şampon puteţi adăuga:
- Orice decocturi şi infuzii de plante medicinale;
- Uleiuri esenţiale;
- Miere;
- Suc de aloe.
Dacă nu vreţi să folosiţi o bază de şampon care conţine componenţi chimici, puteţi lua în calitate de bază săpun de măsline sau glicerină, precum şi rădăcină de iarbă de săpun. Şamponul pregătit pe baza acestor componente poate fi păstrat în frigider timp de o săptămână.
Utilizarea şamponului de casă este similară celui obişnuit. După folosirea şamponului se recomandă clătirea părului cu apă caldă în care aţi adăugat o cantitate nu prea mare de suc de lămâie proaspăt stors sau oţet de fructe. Şi asta pentru că şamponul este alcalin, iar mediul normal pentru păr este acid. Folosirea unui produs de clătit acid netezeşte solzişorii scalpului şi conferă firului de păr strălucire, forţă şi aspect sănătos.
Reţete de şampoane de casă
Cu câteva secole în urmă cel mai cunoscut produs de curăţare a părului era un amestec dintre apă şi pâine de secară. Un astfel de şampon poate fi pregăti şi acum. Pentru aceasta este suficient să ţineţi pâinea la abur timp de câteva ore. Suplimentar, puteţi adăuga şi tărâţe. Pentru o curăţare calitativă, aplicaţi terciul obţinut pentru 10-15 minute, masaţi pielea capului şi clătiţi. Unicul minus al acestei reţete sunt fărâmiturile, care sunt destul de greu de îndepărtat, în special de pe părul lung.
O altă variantă de şampon natural este folosirea unei compoziţii pe bază de produse lactate acide. Aceste şampoane protejează părului împotriva uscării excesive şi a influenţei negative a mediului înconjurător.
Reţetă de şampon uscat
În ultimul timp şamponul uscat este folosit tot mai des pentru împrospătarea rapidă a părului şi îndepărtarea strălucirii de grăsime. Însă puţini ştiu că puteţi folosi un şampon uscat pregătit în casă.
Ingrediente:
- Ovăz – 60 g
- Bicarbonat – 15g
Mărunţiţi fulgii de ovăz cu ajutorul robotului sau aparatului de cafea. Adăugaţi puţin bicarbonat şi amestecaţi bine. Folosiţi pentru păr normal şi gras. Contribuie la normalizarea secreţiei de sebum, precum şi împrospătează instant părul, conferindu-i o senzaţie de curăţenie.
Şampon de casă pentru păr gras
Îngrijirea părului gras necesită folosirea unor produse pentru curăţare profundă. De aceea şampoanele obişnuite nu fac altceva decât să agraveze problema, precum şi să afecteze structura părului.
Ingrediente:
- Suc de lămâie – 40 ml
- Votcă – 15 ml
- Ulei de migdale – 10 ml
- Gălbenuş de ou – 1 buc.
Pentru început pregătiţi sucul de lămâie, apoi adăugaţi votca, uleiul de migdale şi gălbenuşul. Toate componentele trebuie amestecate bine şi aplicate pe părul umed. Cu condiţia folosirii regulate a acestui şampon, părul va deveni mai proaspăt şi mai plin de volum, strălucirea grasă va dispărea, la fel ca necesitatea de a-l spăla zilnic.
Şampon de casă pentru păr uscat
Ingrediente:
- Ulei de ricin – 40 ml
- Ou – 1 buc.
- Uleiuri esenţiale
Amestecaţi uleiul de ricin cu oul. Puteţi adăuga şi câteva picături de uleiuri esenţiale. Pentru ca şamponul să aibă o structură cremoasă aeriană, îl puteţi bate cu ajutorul unui blender. Aplicaţi şamponul pe toată lungimea părului. La necesitate, resturile de şampon le puteţi folosi la următoarea spălare, dar trebuie să le păstraţi la frigider.
Şampon de casă pentru creşterea părului
Pentru a intensifica creşterea părului şi a preveni căderea lui, se recomandă folosirea unui şampon de casă pe bază de gelatină. Indicaţiile de folosire – păr lipsit de strălucire, care creşte greu, este fragil şi cade în exces.
Ingrediente:
- Gelatină – 15 g
- Gălbenuşuri – 2 buc.
Amestecaţi gelatina cu gălbenuşurile şi aplicaţi pe părul umed. Şamponul de casă pentru întărirea părului va îmbunătăţi semnificativ aspectul şi starea acestuia chiar după câteva utilizări.
Şampon de casă împotriva mătreţei
Vetricea are acţiune de curăţare, antiinflamatorie şi hidratantă. De aceea o putem folosi pentru pregătirea şamponului de casă.
Ingrediente:
- Vetrice uscată – 1 lingură
- Apă – 200 ml
- Miere – 15 ml
Infuzaţi vetricea într-un pahar de apă. Adăugaţi miere şi folosiţi pentru spălarea regulată pe cap.