Deseori auzim tinerele mămici plângându-se: „Vreau al doilea copil, dar nu reușesc să rămân însărcinată”. Unele cupluri visează la copii cu diferență mică de vârstă, și atunci această problemă devine serioasă.
Nu tuturor femeilor care nu reușesc să rămână însărcinată li se pune diagnosticul de „infertilitate”. Din punctul de vedere al medicinei, infertilitatea este definită drept incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Totodată, trebuie să ținem cont și de vârsta viitoarei mame. Dacă ea are mai puţin de 35 de ani, pentru diagnosticul de „infertilitate” acest termen se reduce.
Vom încerca să analizăm câteva dintre cele mai frecvente cauze ale imposibilității femeii de a rămâne însărcinată cu al doilea copil.
Stresul și suprasolicitarea nervoasă
Există situaţii când tinerele femei fac o adevărată „fixaţie” pentru sarcină. Dorinţa puternică de a avea un copil o face nerăbdătoare, lipsind-o de linişte şi somn. Ea nu se poate gândi la nimic altceva: toate gândurile ei sunt îndreptate la a rămâne însărcinată. În fiecare lună ea aşteaptă cu speranţă şi nerăbdare cele două liniuţe de pe test, iar lipsa lor o percepe ca pe o adevărată tragedie. Femeia este iritată de relaţiile cu medicul şi sfaturile lui de „a nu-şi face griji şi a se relaxa”, schimbă, panicată, medicii unul după altul în speranţa că următorul va acţiona imediat, declarând tuturor iar şi iar: „vreau al doilea copil”.
Atunci când nu reuşeşte să rămână însărcinată cu al doilea copil, femeia îşi face la fel de multe griji ca şi prima dată, însă situaţia este înrăutăţită de modul ei de viaţă, care se deosebeşte radical de cel dinainte. Acum ea are un copilaş, de care trebuie să aibă grijă, nu doarme suficient, este preocupată de sănătatea lui. Desigur, stresurile se adună, iar aceasta conduce la producerea sporită de hormoni de stres şi la modificarea echilibrului hormonal general. De aceea stresul este considerat o cauză nu psihologică, ci fiziologică, în adevăratul sens al cuvântului, a problemelor de concepţie.
Dacă motivul este doar de natură nervoasă, soluţia optimă este o vacanţă relaxantă, modificarea ritmului de viaţă şi relaxarea. Încercaţi să vă bucuraţi de viaţă, lăsând restul pe seama naturii.
Normă și patologie
Medicii consideră că vârsta optimă a femeii pentru conceperea celui de-al doilea copil este 32-35 de ani. La această vârstă femeia are o stare bună de sănătate, iar baza materială a familiei este destul de potrivită pentru planificarea unei noi sarcini. Este vârsta la care femeia are suficientă experiență de îngrijire a copilului și poate împărți corect eforturile și timpul pentru îngrijirea celui de-al doilea copil fără a-l neglija pe primul. Însă tocmai femeile din această categorie de vârstă se adresează cel mai des la medic cu întrebarea panicardă de ce nu reușesc să rămână însărcinate cu al doilea copil.
Trebuie să înțelegem că motivele pot fi diferite, iar medicii le împart în trei categorii principale:
- fiziologice;
- psihologice;
- tehnice.
Am vorbit deja despre problemele psihologice, să încercăm acum să le explicăm pe cele fiziologice.
Cauzele fiziologice care împiedică ce-a de-a doua sarcină
Ovulația
Fiecare femeie trebuie să ştie că există anumite zile când organismul feminin este pregătit pentru conceperea copilului. În această perioadă trebuie activizată viaţa sexuală, pentru a obţine un rezultat pozitiv şi a creşte probabilitatea de a rămâne însărcinată. Însă mamele cu copii mici nu prea au timp pentru sex regulat şi deseori regimul vieţii sexuale a partenerilor se schimbă radical.
Cea mai mare probabilitate de sarcină constituie 33% şi se observă în ziua ovulaţiei. Cu o zi înainte de ovulaţie, procentul de probabilitate a fecundării este de 31%, cu două zile înainte – de 27%. Cu trei-patru zile înainte de ovulaţie probabilitatea de concepţie scade până la 14-16%. Totodată trebuie să reţinem că în următoarea zi după ovulaţie şi în decursul a 6 zile ulterioare, probabilitatea concepţiei se reduce brusc.
Multe femei afirmă: „nu reuşesc să rămân însărcinată cu al doilea copil”, dar nu vor nici măcar să calculeze zilele de ovulaţie. Iar aceasta este destul de simplu, dacă aveţi un ciclu menstrual regulat. Calendarul orientativ al ovulaţiei este următorul:
- 4 zile până la ovulaţie;
- ziua ovulaţiei;
- 2 zile după ovulaţie.
Dacă ciclul menstrual nu este regulat, puteţi întocmi calendarul de ovulaţie pe baza măsurării temperaturii bazale. Trebuie să măsuraţi temperatura bazală pe durata întregului ciclu menstrual. În ziua ovulaţiei, aceasta se va reduce cu 0,5 grade. Astfel, măsurând temperatura pe parcursul câtorva cicluri, veţi putea determina cu exactitate ziua ovulaţiei, stabilind zilele cele mai favorabile pentru concepere. Dacă aţi întocmit un grafic şi îl urmaţi, iar sarcina nu se instalează, trebuie să luaţi în calcul alte cauze posibile.
Probleme ale sistemului reproductiv al bărbatului
Cauza neinstalării celei de-a doua sarcini se poate ascunde în organismul bărbatului. Pentru a o depista şi elimina, viitorul tătic trebuie să facă analiza numită spermogramă. Spre deosebire de examenele medicale îndelungate şi costisitoare ale femeii, această analiză este simplu de efectuat şi destul de ieftină. Totodată, ea poate indica una dintre posibilele cauze ale imposibilităţii concepţiei celui de-al doilea copil.
Complicaţiile după prima naştere
Deseori prima naştere decurge cu complicaţii. În acest caz trebuie efectuat un examen complet al femeii. Acesta include următoarele analize:
- pentru infecţii ascunse;
- ecografia organelor bazinului mic;
- frotiu la microfloră;
- verificarea permeabilității trompelor uterine.
Aceste investigaţii complexe vor permite identificarea problemelor apărute după prima naştere şi vor arăta modalităţile de îndepărtare a acestora.
Sarcina în timpul alăptării
Unele familii își doresc să educe copii cu o diferență mică de vârstă. Și dacă sarcina nu se instalează imediat după prima naștere, mamele declară speriate: „vreau al doilea copil, dar nu reușesc”. Medicul va explica, unor astfel de tinere mămici, că în perioada alăptării organismul femeii sintetizează hormonul prolactină, care reglează producţia de lapte matern, dar blochează fixarea ovulului de pereţii uterului, adică este un contraceptiv natural. În acest caz trebuie să vă revizuiţi planurile pentru conceperea celui de-al doilea copil şi să aşteptaţi momentul când organismul va fi pregătit pentru aceasta.