„Când ești mamă de fată, câștigi o prietenă pe viață” – zicala pe care o știu toate mamele (și viitoarele mămici) de fete. Iată ce altceva mai trebuie să știi, dacă porți în burtică o fetiță!
Rozul nu a fost întotdeauna specific fetițelor
Când ai o fetiță, te saturi de atâta roz! Iar când ai băiețel... mult prea mult albastru! Trebuie să știi, însă, că aceste culori nu au fost întotdeauna specifice sexelor. Spre exemplu, până prin anii 1900, atât băiețeii, cât și fetițele, purtau rochițe albe și părul lung până pe la 6 anișori. Mai apoi, când preferințele pentru alb s-au cam învechit și au apărut cele pentru culorile pastelate, rozul era considerat specific băiețeilor. De-abia prin anii 1930 a început să se prefere rozul pentru fetițe.
La început, în burtică, băiețeii și fetițele sunt la fel
La începutul dezvoltării embrionului, băiețeii și fetițele sunt la fel, iar organele genitale sunt imposibil de distins. De-abia de prin luna a șaptea, odată cu dezvoltarea testosteronului, la băieței se formează penisul și la fetiță labiile.
Fetițele au menstruație
Este posibil ca, atunci când schimbi scutecelul fetiței tale, să observi o ușoară sângerare vaginală. Nu te alarma – deși se întâmplă rar, nu este nimic anormal în asta! Hormonii tăi, în special estrogenul, au trecut prin placentă în ultimele luni, iar la naștere, atunci când nou-născutul se “deconectează” de la mama sa, nivelul de estrogen din trupul fetițelor rămâne foarte mare, lucru ce poate duce la ușoare sângerări vaginale, cunoscute sub numele de pseudomenstruație. Mamele care nu cunosc acest fenomen se sperie cumplit când văd sânge în scutecul fetiței lor nou-născute. Fenomenul este foarte frecvent, mai ales la fetițele care vin pe lume pe cale naturală, și poate să apară în primele șapte zile de viață.Exact aceeași cauză o are și o ușoară tumefiere a sânilor și chiar urme de lactație.
Fetițele sunt mai empatice
Studiile au arătat că fetițele sunt mult mai abile decât băiețeii la interpretarea expresiilor faciale. Recunoașterea emoțiilor celor din jur duce la o empatie mai accentuată – fapt prin care se explică și afinitatea fetițelor spre îngrijirea păpușelelor.
Fetițele vorbesc mai repede decât băiețeii - Dacă eşti mama a doi copii, fetiță şi băiețel, atunci poate deja ai observat asta – şi îți va fi mai uşor să confirmi faptul că: fetițele încep să vorbească mai devreme decât băieții…cu aproximativ două luni şi jumătate. Se pare că acest lucru se întâmplă datorită sinapselor pe care creierul fetițelor este construit să le realizeze, mai exact legăturile dintre mielinizarea axonilor din encefal şi dezvoltarea vorbirii într-un ritm alert.
La 16 luni, fetițele pot înțelege şi reproduce un maximum de 100 de cuvinte, în timp ce băieții pot reține şi reproduce de trei ori mai puține.
Fetițele învață să facă la oliță mai repede decât băiețeii
Răspunsul la întrebarea „Învață băieții mai târziu decât fetele să îşi facă nevoile la oliță?” este afirmativ - da, în general fetele învață să îşi facă nevoile la oliță mai devreme decât băieții, însă adevărul este undeva la mijlocul distanței dintre observație şi ştiință, căci nu există încă argumente riguroase care susțină această idee.
Experții nu au încă un argument destul de puternic, dar susțin că diferența ar putea avea la bază tendința înnăscută a femeilor de a se îndrepta mai mult spre curățenie, spre igienă. Sau, mai spun ei, se poate ca în esență să fie spiritul uşor rebel, nestatornic, al băieților, motiv pentru care timpul fizic de stat pur şi simplu locului – pe oliță, în acest caz – reprezintă pentru ei o corvoadă. „De ce să stai, când poți foarte bine să te mişti?” – ar putea gândi ei.
Fetițele sunt mai ușor de născut
Se pare că, în unele cazuri, mărimea chiar contează. De obicei, fetițele cântăresc mai puțin decât băiețeii, la naștere, motiv pentur care nașterile pe cale naturală se întâmplă, în medie, cu 30-35 de minute mai devreme în cazul fetițelor. Poate că nu pare mult, dar... contează!