mamaplus

Un obstetrician, despre activitățile și alimentele interzise femeilor însărcinate

-
//
24.09.2020

Pentru unele femei însărcinate, perioada sarcinii poate fi una foarte dificilă. Schimbările stilului de viață și renunțarea la obiceiurile de zi cu zi pot fi greu de acceptat. Despre ce este permis, ar fi multe de discutat, așa că am ales să vedem care ar fi obiceiurile la care ar fi bine să renunțe o femeie gravidă.

În afară de lista care va urma mai jos, primele lucruri pe care ar trebui să le exclude de tot o femeie însărcinată sunt cafeaua, alcoolul, țigările și drogurile. Femeile ar trebui să fie conștiente că burtica lor devine căsuța copilului în primele lui luni de viață, iar de starea lor de sănătate depinde modul în care crește I se dezvoltă fătul.

“Atunci cand pacienta vine la cabinet si confirmăm sarcina, urmează să punem la punct câteva lucruri. Fumatul, consumul de alcool, automedicatia sunt interzise pe timpul sarcinii. Au efecte negative serioase îi pot pune în pericol viața copilului.”, susține medicul ginecolog-obstetrician Denisa Nica. Ea a făcut o listă cu lucrurile interzise în sarcină:

Ce este interzis în sarcină?

  • Automedicația. Medicamentele luate în timpul sarcinii pot avea consecințe grave asupra fătului. Deși există medicamente permise, acestea trebuie să fie luate doar cu acordul medicului.
     
  • Brânzeturi și lactate nepasteurizate. În timpul sarcinii, ai voie să consumi doar lapte sau produse din lapte pasteurizat. Brânză Brie, Camembert, Blue Cheese și orice fel de brânză cu mucegai sunt de evitat în timpul sarcinii. Brânzeturile din lapte nepasteurizat pot conține listeria și pot provoca o toxiinfecție alimentară severă, care poate pune în pericol viața fătului.
     
  • Nu te expune la pesticide (inclusiv insecticide/repelente de insecte cu DEET, ierbicide, fungicide) deoarece pot avea efecte numeroase asupra bebelușului nenascut în funcție de tipul de substanță chimică, de durata și intensitatea expunerii și de vârsta fătului. În această categorie a substanțelor toxice putem include și produsele de curățenie (precum cele pentru curățarea cuptorului) și vopseaua folosita pentru zugrăvit; vaporii pe care îi degaja solvenții și chimicalele din vopsea sunt nocivi pentru sănătatea ta și a bebelușului tău.
     
  • Fructe de mare și pește cu conținut ridicat de mercur. Consumul de peste are multe beneficii asupra organismului și chiar asupra dezvoltării fătului în timpul sarcinii. Nu orice fel de peste este permis. Fructele de mare și sushi, de exemplu, nu sunt permise. Nici preparatele care ar putea conține peste crud, cum ar fi icrele, nu sunt indicate. Este recomandat consumul de pește de apă dulce, cum ar fi somn, somon, crap și păstrăv.
     
  • Carnea crudă. Indiferent că este vorba de carne de pui, porc sau vită, este interzis consumul de carne crudă în timpul sarcinii. Carnea crudă poate conține bacterii precum listeria, salmonella și paraziti ca toxoplasma și trichinella spiralis. Nici ficatul nu este recomandat în timpul sarcinii, doar dacă este consumat în cantități mici. Consumat în exces poate provoca malformații ale fătului.
     
  • Vitamina A administrată în exces în timpul sarcinii crește riscul de a da naștere unui bebelus cu defecte la naștere sau cu alte probleme de sănătate, iar cea mai gravă este expunerea în primul trimestru. Sursele naturale de vitamina A pot fi consumate, dar în cazul suplimentelor trebuie precauție și acordul medicului. Alte vitamine liposolubile care se pot acumula în organele și țesuturile corpului sunt vitaminele D, E și K.
     
  • Ou crud. Sigur că nu te gândești să îl bei pentru voce, dar sunt câteva alimente, pregătite în casă, la care poate nu te gândești, cum ar fi aluatul pentru prăjituri, maioneza, tiramisu ori sos Caesar. Autoritățile în domeniu estimează că unul din 20.000 de ouă este atins de Salmonella. Pentru a fi sigură, rezistă tentației de a gusta aluat necopt sau umplutura făcută cu ouă crude. Vestea bună: aluatul de prăjituri congelat, cumpărat din magazin, este sigur pentru consum.
     
  • Rădăcini crude. Nu mânca rădăcini crude, incluzând lucernă, trifoi sau ridiche. Bacteriile pot ajunge în semințe înainte că rădăcină să înceapă să crească, iar acești germeni sunt aproape imposibil de îndepărtat. Verifică sandvișurile gata ambalate să nu conțină rădăcini crude. Acasă, gătește rădăcinile bine, pentru a elimina bacteriile.
     
  • Sportul de contact și sporturile extreme. Sportul nu doar că este indicat în sarcină, dar te și ajută să ai o naștere mult mai ușoară. Trebuie să eviți sporturile de contact, scuba diving, schiul alpin sau nautic, și activitățile în care te poți răni.
     
  • Băile lungi și fierbinți. Băile fierbinți nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Sauna, jacuzzi și băile fierbiti pot duce la supraîncălzire. Studiile recente arată că supraîncălzirea poate provoca anomalii congenitale, dar și avort spontan ori naștere prematură.
     
  • Razele X cu siguranță trebuie evitate deoarece pot conduce la defecte la naștere și probleme în dezvoltarea fizică și mentală sau chiar la cancer în timpul copilăriei. Cele mai mari riscuri le prezintă expunerea în prima parte a sarcinii, motiv pentru care este important să informezi medicul sau stomatologul care îți recomandă această investigație. Cel mai bine este să amâni radiografia până după naștere sau că medicul să opteze pentru un alt procedeu imagistic.
     
  • Cu siguranță ai auzit deja despre toxoplasmoză, iar curățarea litierei pisicii reprezintă o modalitate frecventă prin care poți lua această boală. Parazitul Toxoplasma gondii se găsește în fecalele de pisică sau în nisipul infestat cu fecale; deși riscul de a dezvolta infecția este redus, în prima parte a sarcinii poate cauza pierderea sarcinii și pierderea vederii sau leziuni cerebrale la copil sau defecte la naștere.