mamaplus

Tratarea gingivitei în sarcină reduce riscul de naștere prematură și de greutate mică la naștere

-
//
24.05.2022

Foarte multe femei se confruntă cu probleme gingivale în timpul sarcinii. Mersul la medicul stomatolog, în timpul sarcinii, nu este doar sigur, ci şi recomandat. În această perioadă au loc diverse modificări hormonale care se pot răsfrânge şi asupra cavității bucale. Creşte predispoziția pentru depunerea plăcii bacteriene şi, în afară de asta, vărsăturile tipice primului trimestru cresc aciditatea din cavitatea orală.

Igiena dentară joacă un rol important atât în starea de sănătate a viitoarei mame, cât şi a fătului. Majoritatea viitoarelor mămici sunt conştiente de faptul că, în sarcină, este important să acorde mai multă atenție în principal stilului de viață şi regimului alimentar. Asta presupune luarea unor măsuri de precauție şi controale regulate la medic. Cu toate astea, unul dintre aspectele importante legate de sănătate este de multe ori pus pe un loc secundar: îngrijirea dentară.

Gingivita de sarcină a fost legată de o serie de afecțiuni sistemice, inclusiv diabetul gestațional, bolile cardiace, renale și altele.

Un raport publicat de Universitatea din Sydney şi publicat în Journal of Oral Health and Preventive Dentistry evidențiază impactul pe care gingivita îl poate avea asupra femeilor însărcinate. Potrivit cercetării, tratarea gingivitei în timpul sarcinii reduce riscul de naștere prematură și de greutate mică la naștere la nou-născuți. La nivel mondial, 20 de milioane de nou-născuți (15,5% din totalul nașterilor) vin pe lume cu o greutate mică (sub 2,5 kg), iar aproape 11% din copiii născuți vii sunt prematuri (înainte de 37 de săptămâni de sarcină).

Gingivita se manifestă prin sângerare în timpul periajului sau a folosirii aței dentare, gingii inflamate şi dureroase.

„Dacă este neglijată, poate duce la preeclampsie (tensiune arterială ridicată), ulcerare a țesutului gingival, granulom de sarcină, tumori de sarcină, pierderea dinților, gură uscată și chiar eroziuni dentare la mame. Consecințele se pot răsfrânge şi asupra fătului, crescând şansele de avort spontan, naştere prematură şi greutate mică la naştere.“, susține Dr. Mohender Narula.

Prevenirea problemelor gingivale este, prin urmare, cu atât mai recomandată:

  • folosirea unei periuțe cu peri moi, care să nu agreseze gingiile sensibile;
  • utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi (sau a duşului bucal, însă reglat la o viteză confortabilă; duşul bucal are, de asemenea, şi funcție de masare a gingiilor);
  • evitarea alimentelor şi a băuturilor cu conținut mare de zahăr (şi a dulciurilor care se lipesc de dinți);
  • vizitele regulate la medicul stomatolog (mai ales dacă observăm modificări la nivelul gingiei sau dacă apar alte probleme);
  • efectuarea detartrajului când stabileşte medicul stomatolog.