Toate femeile însărcinate dau neapărat un test de sânge pentru anticorpi (proteine ​​de protecție) pentru toxoplasmoză. Este cunoscut faptul că în timpul sarcinii, această boala este periculoasă. Ce facem dacă totuși s-au depistat astfel de anticorpi în sânge? Există vreun motiv de îngrijorare? În ce situație este necesar să se ia măsuri?

Toxoplasmoza în timpul sarcinii

 Toxoplasmoza - o boala infecțioasă cauzată de Toxoplasmă. Decurge foarte ușor, chiar pe nesimțite, în cazul în care femeia nu este însărcinată.

 La femeile însărcinate, toxoplasmoza poate provoaca malformații fetale grave, sau chiar întreruperea sarcinii.

 În cazul în care infecția s-a produs în timpul sarcinii, se prescriu antibiotice. Dacă trebuie sau nu întreruptă sarcina din cauza apariției unor anomalii la făt, se decide, în fiecare caz individual.

Cum puteți să vă infectați cu toxoplasmoză?

Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit numit toxoplasma gondii. Contaminarea cu această infecție, de multe ori, este asociată exclusiv cu pisicile, dar aceasta este o concepție absolut greșită. Infecția poate fi contractată prin alimente sau carne gătită insuficient, fructe și legume care nu au fost bine spălate, sau după lucrările cu solul.

Toxoplasmoza se găsește la pisicile care se hrănesc cu carne crudă sau rozătoare infectate, astfel încât, ​​dacă pisica este ținută în casă, și este hrănită cu alimentare industriale sau alimente prelucrate termic, șansele ca aceasta să se îmbolnăvească sunt minime.

De asemenea, trebuie de menționat faptul că, chiar dacă pisica este bolnavă de toxoplasmoză, aceasta excretă în fecale chisturi de toxoplasma doar două săptămâni. Astfel, pentru a se infecta, o persoană trebuie să curețe după animal cu mâna goală și apoi, fără să se spele pe mâini, să-și atingă gura sau să gătească și să consume cee ace a gătit cu mâinile murdare.

Este clar că această posibilitate este puțin probabilă și prin urmare, motive pentru a scăpa de pisicile domestice în timpul sarcinii nu există. Mai mult decât atât, multe femei reușesc să contracteze o formă latentă de toxoplasmoză înainte de sarcină. Acest lucru este foarte benefic, pentru că mai apoi, când aceste femei sunt însărcinate, ele nu se îmbolnăvesc de toxoplasmoză. În corpul lor s-au format anticorpi (imunoglobuline) clasa IgG pentru toxoplasmă, ceea ce înseamnă că organismul are imunitate la acest agent patogen.

Toxoplasmoza în timpul sarcinii

În care cazuri, toxoplasmoza este periculoasă?

Problemele apar atunci când boala a fost contractată în timpul sarcinii. În cazul în care femeia s-a infectat cu toxoplasmoză cu mai mult de șase luni înainte de concepție, copilul nu este în pericol deoarece în organismul mamei s-au dezvoltat anticorpi de protecție.

Infectia cu toxoplasmă în timpul sarcinii se poate transmite la făt. La un termen mic al sarcinii această probabilitate este mai mică, dar consecințele pot fi grave și anume: există o amenințare pentru viața și dezvoltarea copilului, există riscul de naștere prematură, iar dacă există posibilitatea pentru a menține sarcina, toxoplasmoza congenitală poate provoca dereglări în formarea sistemului nervos al copilului.

Deoarece infecția cu toxoplasmoza în primul și al doilea trimestru de sarcină, de multe ori provoacă malformații grave ale fătului, apare situația de întrerupere a sarcinii. Desigur, recomandat ar fi ca, testele pentru depistarea toxoplasmozei să fie efectuate înainte de sarcină, astfel rezultatele vor arată că, corpul femeii are anticorpi față de această infecție, și în acest caz, copilul nu va putea fi infectat, sau din contra că acești anticorpi lipsesc.

Dacă nu au fost depistați anticorpi la toxoplasmă, sunt necesare măsuri de prevenire a acestei infecții. Astfel va trebui să: evitați carne insuficient gătită, să spălați bine legumele și fructele crude, să prelucrați bine ustensilele și vesela care a fost în contact cu carnea crudă, să purtați mănuși în timp ce grădinăriți sau curățați după pisică.

Dacă în timpul planificării sarcinii, analizele pentru anticorpi la toxoplasmoza vor arată că infecția a fost contractată recent (acest lucru este indicat de prezența imunoglobulinei M - IgM), înseamnă că încă mai există riscul de transmitere la copil, și de aceea conceperea trebuie amânată pentru un timp.

Toxoplasmoza în timpul sarcinii

Simptomele și tratamentul toxoplasmozei

Toxoplasmoza poate decurge neobservată, dar, în unele cazuri, bolnavii au sentimentul că au început să obosească prea repede, au febră, dureri de cap, are loc umflarea ganglionilor limfatici, dureri musculare și în articulații.

Când aceste simptome apar la o femeie însărcinată, aceasta ar trebui să consulte un medic. În funcție de rezultatele analizelor se poate recomanda întreruperea sarcinii, sau se prescrie un tratament eficient. Pentru tratamentul toxoplasmozei acute la femeile gravide este adesea folosit " Rovamycine ", acest antibiotic nu are niciun efect asupra dezvoltării fătului.

Nu încercați să tratați toxoplasmoza pe cont propriu și nu vă fie frică să vă adresați la medic.  Nimeni nu vă poate impune să întrerupeți sarcina, indiferent de cât de gravă este situația. Este necesar să mergeți la un specialist, el va găsi o soluție optima din această situație.