Statisticile spune că e nevoie de 7 ani pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii. Potrivit unui studiu recent, realizat de o echipă de specialiști din cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică Mailman din SUA, proaspetele mămici care înainte de sarcină aveau o greutate normală sau ușor peste medie, aveau un procent mai mare de grăsime corporală chiar și la 7 ani după ce au născut. Asta pentru că în timpul sarcinii, ele s-au îngrășat mai mult decât ar fi trebuit.
„Rezultatele sugerează că o creștere excesivă în greutate în timpul sarcinii are consecințe pe termen lung pentru femeile care au o greutate normală sau puțin supraponderală înainte de sarcină”, explică autorii studiului într-un comunicat oficial. Aceștia mai spun că aproape jumătate dintre femeile însărcinate iau în greutate mai mult decât este sănătos.
Ținta de creștere în greutate pentru femeile cu greutate normală este de 25 până la 35 de kilograme. Pentru femeile subponderale, 28 până la 40 de kilograme este orientarea generală. Femeile supraponderale ar trebui să se străduiască să ia între 11 și 20 de kilograme în timpul sarcinii, mai explică experții în sănătate.
De ce nu este bine să te îngrași prea mult în perioada sarcinii?
Dincolo de faptul că îți va fi mai greu să revii la silueta de dinainte, greutatea corporală din ce în ce mai mare îți va crea probleme în perioada sarcinii, spun specialiștii. Te vei mișca mai greu, vei dormi prost și vei obosi ușor. Mai mult decât atât, sunt șanse să resimți mult mai acut unele simptome neplăcute specifice sarcinii, precum arsuri stomacale, retenție de apă, umflarea extremităților etc. În plus, poți dezvolta mai ușor diabetul gestațional.
În al doilea rând, prea multe kilograme acumulate în sarcină îți pot afecta moralul și te pot duce aproape de depresie. Apoi, travaliul ar putea fi mai greu și nașterea mai dificilă.
Prin urmare, o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate (în funcție de recomandările medicului) îți asigura o sarcina sănătoasă, fără prea multe kilograme în plus. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îți satisfaci „poftele de gravidă”. Dacă ai poftă de prăjituri, ciocolată sau de alte preparate nesănătoase, gustă din ele, dar nu le consuma frecvent și în cantități exagerate!