Dacă de fiecare dată, stând la volan, te simţi de parcă treci examenul, obosiţi foarte uşor și vă iritaţi, atunci e mai bine să nu riscaţi. În cazul în care conducerea pentru dvs este odihnă, de ce să abandonaţi? În plus, în cazul în care femeia se simte suficient de încrezător pentru a conduce maşina, atunci se poate simplifica foarte mult viața dvs în următoarele nouă luni. Desigur, în această perioadă pentru viitoarea mamă, există o mulţime de restricții. Maşina nu este o excepție. Pentru a vă simţi confortabil, aveți nevoie doar să urmați câteva reguli de bază.
Scaunul șoferului
Poziţia tradițională cu spatele drept și picioarele îndoite poate fi inconfortabilă. Mutați scaunul șoferului în spate, astfel încât între abdomen și volan să rămînă spațiu liber de cel puțin 10 centimetri iar speteaza înclinaţi-o înapoi ușor. Numai reţineţi, aceasta nu ar trebui să vă împiedice vizibilitatea. În cazul durerilor de spate, v-ar putea veni în ajutor masajul țesut din mărgele din lemn sau pînză, sau dacă doriți, puteți instala și o cotieră.
Deservirea automobilului
Uneori, defecţiunile apar brusc și, de obicei, se întâmplă la momentul cel mai nepotrivit. Deaceea ar trebui să aveţi întotdeauna la îndemînă un telefon mobil pentru a apela la ajutor.
Nu efectuați munci fizice grele, chiar dacă par că sunt elementare. Puteți pur și simplu vă supraestimaţi puterea. Nu ezitați să cereți ajutor de la străini sau de la polițiă rutieră. Aproape nimeni nu va refuza o femeie, cu atît mai mult într- o asemenea situaţie.
Și încă ceva, nu încercați să scoateţi mașina din zăpadă. Sau lăsați-o în garaj (la parcare ) sau contactați pe cineva pentru ajutor.
Mai multă odihnă
Nu ezitați să vă opriţi pentru a vă odihni. Ieșiţi din mașină, mergeţi pe jos, întindeţi-vă, în general - faceţi totul pentru a vă relaxa și a elibera de stres. Nu uitaţi de ochi. Din cauza drumului lung, mai ales pe timp de noapte, ei obosesc repede. Odată ce vă simțiți nu prea bine, nu continuați deplasarea. Mai bine lăsaţi mașina și întoarceţi-vă acasă cu transportul public sau luaţi un taxi.
Luaţi întotdeauna în maşină un suc, apă minerală sau mere. Acest lucru va ajuta la pirderea timpului în traficul pe distanțe lungi, va fi mai puțin chinuitor și vă va elibera de stres.
Fiţi gata de impreviziuni
Purtați întotdeauna pașaportul, poliţa medicală și cartea de schimb. Atașaţi la unul din documente o foiţă, care conține coordonatele celor dragi. Fără aceste documente s-ar putea să nu vă primească cea mai apropiată maternitate. De ce să ne creăm probleme inutile în prezent, într- un astfel de moment crucial?
Chiar dacă pînă la naştere este încă foarte mult, nu poţi ști niciodată ce se poate întâmpla. Trebuie să fie întotdeauna gata pentru impreviziuni. Desigur, nașterea , și mai ales prima, sunt rareori nesimţite din timp. Și, cel mai probabil, vă trebuie timp pentru a ajunge acasă în siguranță.
Centura de siguranță
Despre ea o discuţie specială. Anume de ea sunt legate cele mai multe întrebări. Fixate sau nu? Nu prea mult apasă pe burtă?
Cît de mult, centura va apăsa pe burtă, ea nu poate afecta copilul. Copilul în pântecele mamei este înconjurat de lichid amniotic, îl protejează de influențele externe pe abdomen.
Multe dintre femeile însărcinate, se plâng, că centura de siguranță le creează doar incomodităţi suplimentare și distrag atenția de la drum. Dar, din păcate, cît de atent nu ar conduce, de accidente nimeni nu este asigurat. Tu, probabil, nu ar trebui să te bazezi pe caz și oportunitățile cele mai bune pentru tine şi copilul tău sunt protecţia. Deci, încercați să nu neglijaţi centura de siguranță. Doar faceţi tot posibilul pentru a crea confort maxim. Sub frânarea bruscă sau o coliziune, anume centura vă va împiedică de lovitura volanului.
Puneţi centura şi urmați cîteva reguli simple:
• puneţi o parte a centurei sub piept, iar a doua - sub abdomen.
• centură trebuie să fie adaptată în prealabil, luând în considerare caracteristicile figura. Ar trebui să nu fie nici prea întinsă, nici să atârne liber. În unele modele interne este suficient doar să se mute, "căţeluşul", care reglementează lungimea, ca la geantă. În mai multe mașini moderne este necesar a elimina atașamentul și de a schimba puterea de tensiune a curelei.
• Dacă nu sunteţi prea limitată în bani, puteți cumpăra curele speciale pentru femeile însărcinate si atașamentul la aceasta. Cu toate acestea, găsirea lor va lua o mulțime de timp. Centura pentru femeile gravide diferă deobicei prin aceea că are o fixare de trei-patru puncte mai mult și este mult mai flexibilă. Datorită acesteea, femeia practice nu simte o presiune inconfortabilă pe stomac și dar are o protecţie mai înaltă împotriva unor posibile lovituri.
Avantajele maşinii personale
Nu va trebui să îngheţaţi prin staţii, aşteptînd mijloacele de transport în comun. Iar mai apoi, pe parcursul drumului spre casă să staţi prinsă între spatele cuiva, respirînd mirosuri neplăcute.
Nu trebuie să vă fie ruşine dacă chiar vreţi să vă descheiaţi haina. Hainele pentru iarnă pentru gravide, de regulă sunt grele şi voluminoase. Însă, la volanul maşinii, aveţi posibilitatea chiar şi iarna, să purtaţi o geacă comodă.
Oricînd aveţi posibilitatea să vă opriţi, să vă odihniţi, să vă relaxaţi şi chiar să vă întindeţi puţin.
Nu se recomandă să urcaţi la volan, dacă:
- Suferiţi de toxicoze puternice, iar orice tip de miros, mai ales cele chimice, vă pot dezechilibra. În acemenea cazuri, în timpul mişcării, veţi simţi puternic mirosul de benzină şi cel al gazelor de eşapament. Acestea pot provoca dureri puternice de cap, ameţeli ţi chiar leşin.
- În maşină vă leagănă puternic, veţi fi ca o prinţesa de pe bob, veţi reacționa chiar şi la cele mai mici imperfecţiuni ale carosabilului, nu mai vorbim de gropi. În asemenea situaţie este imposibil să vă concentraţi la traseu.
- Sunteţi prea agitată și iritabilă. Sunt șanse că vă veţi comporta inadecvat în timp ce conduceți. Deci, dacă credeți că toţi din jur vă " pun beţe în roate" și vă doriţi nespus să-i prindeţi și să-i pedepsiţi – ar fi mai bine să nu conduceţi.
- Cel mai important - nu încercați să conduceţi pînă la spital în timpul travaliului. În acest moment este mai bine să apelaţi la ajutor sau chemaţi urgenţa. Chiar dacă nu este prima naștere și contracțiile nu sunt puternice – nu riscaţi. Pe drum, se poate întâmpla orice. Iar într-o astfel de situaţie, ca nașterea unui copil, nu te poti baza pe noroc.
În general, luînd decizia de a vă aşeza la volan sau nu în urmatoarele nouă luni, ar trebui în primul rând să vă stăpîniţi emoţiile și să vă evaluaţi în mod real abilitățile de conducere.