Simptomele tipice ale unei sarcini sunt binecunoscute de toată lumea. Vorbim despre acele grețuri matinale și uneori severe, poftele ciudate, sânii sensibili, durerile de spate și arsurile stomacale. Există totuși și femei care nu simt absolut niciun simptom chiar dacă au sarcina confirmată. Acest lucru s-ar putea să le pună pe gânduri și să ridice anumite semne de întrebare. Putem vorbi despre anumite probleme atunci când nu ai simptome în sarcină sau ești, pur și simplu, mai norocoasă? Află mai multe detalii în cele ce urmează.
Experiențele pe care le citești pe internet pot fi total diferite de ceea ce resimți tu în timpul sarcinii, atât din punct de vedere al intensității, cât și din punct de vedere al modului în care se manifestă simptomele.
În general, cea de-a 4-a săptămână a sarcinii apar primele simptome evidente, iar cel de-al doilea trimestru acestea se reduc din intensitate sau dispar complet. Dacă simptomele nu există absolut deloc, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi.
Ce trebuie să știi dacă ai o sarcină fără absolut niciun simptom?
Lipsa simptomelor nu pune în pericol sarcina. Foarte multe mămici sunt speriate atunci când nu simt nimic, crezând că este un pericol pentru făt. De cele mai multe ori, lipsa simptomelor nu reprezintă nicio problemă.
Dispariția simptomelor specifice poate să fie, însă, îngrijorătoare. Mămicile care pierd brusc simptomele trebuie să ajungă la un medic, deoarece poate fi un semn de pierdere spontană a sarcinii sau de probleme în dezvoltarea fătului.
Chiar dacă sarcina nu prezintă grețuri, amețeli și pofte, bebelușul trebuie să se miște în uter. Există zile în care acesta stă liniștit în burtică și există zile în care se mișcă mult, însă nu trebuie să se oprească niciodată brusc din mișcare. Într-un astfel de caz este bine să se consulte un medic pentru a se stabili dacă totul este în regulă.
Ceea ce trebuie să reții este faptul că o sarcină fără simptome este, de cele mai multe ori, sigură și nu reprezintă un pericol pentru făt sau pentru tine. O sarcină care are simptome care se încheie brusc însă, poate să fie problematică. Chiar și așa însă, nu trebuie să te îngrijorezi prea tare, ci doar să mergi la doctor pentru un consult amănunțit. De cele mai multe ori, temerile mămicilor sunt nefondate, iar semnele pe care le văd și pe care le consideră a fi periculoase sunt normale.
Cele nouă luni de sarcină sunt o perioadă extrem de interesantă pentru orice mămică, mai ales pentru cele care se află la primul copil. Tocmai de aceea, orice semn poate să îngrijoreze. Din fericire, medicina este foarte dezvoltată și orice eventuală problemă poate să fie rezolvată într-un timp scurt în așa fel încât copilul și mama să fie în deplină siguranță. Acest lucru înseamnă, însă, o frecvență mare de vizite la medic și o abordare calmă a fiecărei situații.