mamaplus

Sarcina asimptomatică. De ce unele femei nu își dau seama că sunt gravide

-
//
24.07.2020

Ai auzit cu siguranță întâmplări cu femei care nu au știut că sunt însărcinate până nu au intrat în travaliu și ți-ai pus întrebarea cum este posibil să nu fi știut că sunt gravide?! Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Michael Cockovic în cadrul Centrului Medical al Universității Wexner spune că acest lucru nu este exclus, întrucât „există femei care nu fac sex în mod regulat, nu au menstruații regulate și nu sunt consultate regulat de medic. În aceste circumstanțe este posibil să nu realizezi că ești gravidă”.

Din punct de vedere statistic, câteva studii au estimat că 1 din 400-500 de femei ajunge la vârsta de 20 de săptămâni gestaționale (5 luni) fără să conștientizeze că este gravidă. Conform unei cercetări publicate în Revista Societății Regale de Medicină, 1 din 475 de femei poate să nu realizeze că este însărcinată până la 20 de săptămâni, iar 1 din 2500 de femei ajunge în momentul travaliului fără să înțeleagă că va da naștere unui copil (șansele sunt de 3 ori mai mari decât acelea de a naște tripleți).

Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Jane van Dis, spune că „pacienții pe care i-am îngrijit și care au experimentat sarcina asimptomatică au avut aproape întotdeauna menstruații neregulate. Nu sunt surprinse sau nu investighează dacă, de exemplu, nu au avut menstruație timp de 2, 3 sau chiar 4 luni”. În cazul femeilor cu cicluri menstruale neregulate, când menstruația este absentă o lună nu indică neapărat o sarcină. Iar o persoană care nu crede că este însărcinată poate să atribuie simptomele altor cauze (constipația și greața pot indica probleme gastrointestinale). Pe de altă parte, femeile care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice pot să sângereze încontinuu pe durata primului și celui de-al doilea trimestru. Reprezintă o complicație și un simptom al sarcinii, însă ea poate să atribuie hemoragia ciclului menstrual neregulat.

Nu este deloc neobișnuit să nu ai niciun simptom de sarcină în decurs de 4-6 săptămâni după ultima menstruație. Medicii datează sarcina în prima zi a ultimei menstruații: „această dată este decalată cu 2 săptămâni deoarece majoritatea femeilor cunosc data menstruației, dar nu știu ziua în care a avut loc concepția”.

O altă cauză constă în faptul că unele femei se confruntă cu probleme de sănătate mentală care le împiedică să recunoască sau să accepte că vor deveni mame. Acest fenomen se numește negarea sarcinii și are loc destul de des, apărând de obicei ca urmare a sindromului ovarelor polichistice sau pur și simplu din cauza că femeia respectivă nu arată/nu se simte gravidă până când ajunge la jumătatea sarcinii sau că, din diverse motive, nu se consideră pregătită să aibă un copil. Sentimentele implicate sunt teama sau stresul, iar gândul că va deveni mamă este atât de stresant încât femeia intră într-o fază de negare puternică.

Medicul Cockovic subliniază că „negarea este un mecanism de apărare extrem de puternic, fiind posibil să te convingi că nu ai niciun simptom. Mișcarea pe care o simți în abdomen este reprezentată doar de gaze, de exemplu”. O adolescentă poate să nege sau să ignore o sarcină deoarece nu dorește ca părinții să afle că a avut raporturi sexuale. O femeie căsătorită poate proceda la fel pentru că a rămas însărcinată cu o altă persoană decât partenerul său. Sunt și femei care se confruntă cu negarea sarcinii din cauza unei probleme de sănătate mentală, precum tulburare bipolară sau schizofrenie, dar și diverse dependențe. Conform revistei științifice Psihologie BMC, negarea sarcinii este o afecțiune în care o gravidă nu observă că este însărcinată și îi lipsesc percepțiile obiective ale sarcinii.

Cum se manifestă sarcina asimptomatică:

  • Fără simptome – la unele femei simptomele fizice specifice sarcinii, precum creșterea în greutate, grețurile matinale, senzația de arsură în piept sau oboseală nu se întâmplă. Sau sunt atât de ușoare încât nici nu le observă. În funcție de constituția corporală, este rezonabil ca o femeie să ajungă la 30 de săptămâni gestaționale fără să pară gravidă;
  • Nu există creștere în greutate – dacă o femeie este supraponderală sau dacă greutatea sa crește și scade, s-ar putea să nu observe greutatea suplimentară acumulată. În cazul în care este obeză, este posibil să nu aibă simptomele fizice ale sarcinii;
  • Probleme cu menstruația – o femeie poate să aibă menstruații neregulate din cauza stresului, a medicamentelor (pilule contraceptive sau medicamente pentru tratamentul epilepsiei), obezității sau diverselor afecțiuni (sindromul ovarelor polichistice, diabet necontrolat, tulburări alimentare). Ciclul menstrual reprezintă un semn vital important, oferind medicului o perspectivă pentru organele reproductive și statusul hormonal;
  • Nu simte bebelușul mișcându-se – de obicei o gravidă începe să își simtă bebelușul lovind cu picioarele/mâinile sau rostogolindu-se între 18-20 de săptămâni gestaționale. Însă dacă placenta se află în fața uterului, poate să nu simtă acele mișcări.

Conform cercetărilor din domeniu, sunt femei care pot să aibă o sarcină negată și să devină mame bune, în special dacă ajung să accepte faptul că vor avea un copil. Acest lucru se petrece de obicei când văd imaginea ecografică a bebelușului. Însă este recomandată o evaluare a sănătății mintale pentru a afla ce anume a condus la negarea sarcinii (în scopul prevenirii abuzului și neglijării copilului).

De ce este important să știi că ești însărcinată

Deși majoritatea bebelușilor care vin pe lume în urma unei sarcini negate sunt sănătoși, există câteva riscuri pe care trebuie să le iei în considerare dacă nu cunoști existența unei sarcini:

  • Poți rata consultațiile/testele prenatale care se asigură de faptul că tu și bebelușul tău sunteți sănătoși (examinări fizice, teste de sânge și ecografii);
  • Nu vei afla riscul tău sau al bebelușului tău de a dezvolta complicații precum anemie, preeclampsie, diabet gestațional sau defecte la naștere;
  • Nu vei ști că este momentul să faci alegeri sănătoase care să îți ajute bebelușul să crească și să se dezvolte, precum o nutriție corectă, evitarea alcoolului și oprirea administrării anumitor medicamente.

În cazul în care crezi că ai pierdut din vedere câteva semne specifice sarcinii, poți să fii atentă și la acestea: sâni sensibili/umflați, urinare mai frecventă, senzație de oboseală puternică, greață și uneori vărsături, nu poți tolera anumite alimente sau mirosuri.