mamaplus

Rolul placentei în sarcină și afecțiunile care pot duce la sângerări vaginale severe

-
//
14.08.2020

Placenta are un rol esențial în sarcină și în dezvoltarea copilului. Ea se dezvoltă în uter, fiind atașată de pereții acestuia și furnizează oxigen, dar și alte substanțe nutritive necesare fetusului.

Tot de la placentă se formează și cordonul ombilical al copilului. În momentul nașterii, ea este eliminată, iar multe femei aleg chiar să o păstreze pentru consum, având numeroase proprietăți nutritive. Totuși, sănătatea placentei este și ea asigurată de numeroși factori.

Vârsta mamei

Unele probleme la nivel de placentă sunt mai des întâlnite la femeile mai în vârstă, în special dacă rămân însărcinate după 40 de ani.

Hipertensiunea arterială

Femeile care prezintă o tensiune arterială mai mare pot resimți consecințele și la nivelul placentei. Același lucru se întâmplă și dacă ești gravidă cu mai mult de un copil sau dacă ai un istoric de afecțiune placentară, de la o sarcină anterioară.

Intervenții la nivelul uterului

Dacă în trecut ai suferit vreo operație la nivel de uter, pot apărea complicații. Același lucru este valabil și dacă e vorba despre o altă cezariană.

Nu în ultimul rând, fumatul, consumul de droguri (în special cocaina), traumatismele locale prin cădere cresc probabilitatea de apariție a unor afecțiuni placentare.

Cele mai comune afecțiuni placentare:

Placenta previa. Această condiție apare atunci când placenta acoperă total sau chiar parțial colul uterin. Acest lucru poate cauza sângerare vaginală severă înainte sau în timpul nașterii. Operația de cezariană este, în general, recomandată pentru astfel de cazuri.

Placenta abruption. Are loc atunci când înainte de naștere se întâmplă o separare parțială sau totală a placentei de peretele uterului. Cel mai tare este afectat nivelul de substanțe nutritive și de oxigen de la mamă la copil. Odată cu astfel de cazuri se instalează și nașterea prematură.

Placenta accreta. O astfel de afecțiune duce la sângerare vaginală masivă în trimestrul 3 de sarcină sau după nașterea copilului. Ea apare atunci când vasele de la nivelul placentei se dezvoltă adânc în interiorul peretului uterului.

Retenția placentară. Dacă placenta nu este expulzată în 30-60 de minute după naștere atunci putem vorbi despre un astfel de episod. Placenta poate rămâne captivă din cauza unui col uterin parțial închis sau pentru că nu s-a desprins încă de peretele uterin.

Dacă nu este tratată, o placentă care a rămas în uter poate cauza o infecție severă sau o sângerare amenințătoare de viață pentru mamă.