În perioada sarcinii, în special la începutul acesteia, sistemul imunitar al femeii își pierde eficiența, făcând viitoarele mămici mai vulnerabile la diverse boli infecțioase, virale și alergice ale căilor respiratorii. Și oricât de mult ar încerca graviduțele să se protejeze de gripe și răceli, acest lucru nu le reușește întotdeauna. Unul dintre cele mai epuizante simptome ale virozelor este tusea. Pentru a nu admite instalarea unor complicații grave, pe care le poate provoca tusea, trebuie să luptăm activ împotriva acesteia.
Lupta împotriva tusei în timpul sarcinii este o activitate destul de anevoioasă, dar absolut necesară. Tusea obositoare aduc destul disconfort nu doar viitoarei mămici, ci și copilului încă nenăscut. De aceea, înainte de a începe „bătălia”, trebuie să stabiliți cauzele exacte ale tusei.
Cauzele tusei în timpul sarcinii
Așadar, de cele mai multe ori tusea la gravide este rezultatul inflamației căilor respiratorii superioare și inferioare. Iar inflamațiile sunt cauzate, de regulă, de următoarele boli cronice și acute:
- sinuzita;
- rinita;
- faringita;
- traheita;
- laringita;
- bronșita;
- pneumonia.
Apariția tusei poate fi provocată, de asemenea, și de reacțiile alergice și nevrotice, iar în cazuri rare – de bolile canalului auditiv, ale diafragmei și stomacului, glandei tiroide, sistemului cardiovascular.
Consecințele tusei pentru viitoarele mame și pentru micuți
Tusea este un oaspete cel puțin nedorit pentru viitoarele mămici.
Deosebit de periculoase sunt răcelile și tusea în primele trei luni de sarcină. Accesele frecvente și sistematice de tuse provoacă încordarea peretelui abdominal și, ca urmare, cresc tonusul uterin. În consecință, tusea poate provoca hipoxie intrauterină, desprinderea placentei și chiar avort spontan.
În al doilea trimestru, placenta este deja formată, iar tusea în această perioadă nu mai afectează atât de mult fătul. Cu toate acestea, răceala poate avea consecințe negative asupra formării sistemului nervos și a țesutului osos al copilului.
Deși trimestrul al treilea este considerat cel mai puțin periculos, și în această perioadă nu este bine să vă îmbolnăviți. La acest termen tusea poate influența negativ asupra producerii laptelui, precum și deveni o cauză a unei nașteri premature.
Tratamentul tusei în timpul sarcinii
Pe toată durata sarcinii, tratamentul răcelilor și al tusei trebuie efectuat exclusiv sub supravegherea medicului. Orice femeie gravidă trebuie să știe că sunt categoric interzise foile de muștar și ventuzele, băile fierbinți, inclusiv ale picioarelor, precum și electroterapia.
Cel mai bine este să încercați să aplicați metode populare: clătitul gâtului, ceaiuri fierbinți și lapte cu miere, precum și inhalații cu nebulizatorul.
Însă, ca să nu aveți nevoie de astfel de măsuri, trebuie să acționați preventiv. Gravidele trebuie să limiteze contactele cu persoane bolnave, să evite locurile aglomerate, să nu admită suprarăcirea, să aerisească încăperile, să se plimbe zilnic la aer curat și să respecte regulile de igienă personală.
Iar dacă totuși s-au îmbolnăvit și nu pot evita tratamentele medicamentoase, gravidele trebuie să opteze pentru medicamentele naturiste.
Prospanul este unicul preparat care poate fi utilizat la orice termen de sarcină fără consecințe pentru viitorul copil. Medicamentul este produs pe bază de extract de iederă și are proprietăți expectorante, mucolitice și bronhospasmolitice, acesta lichefiază flegma și facilitează expectorația. Acest preparat natural nu conține alcool, zahăr și conservanți, este eficient chiar și în cazul tusei cu obstrucție bronșică. Gustul delicat de vișine va fi pe placul tuturor viitoarelor mămici, chiar și al celor mai mofturoase. Pentru inhalații puteți folosi Prospan în picături. Iar pentru o utilizare și mai comodă a preparatului, puteți achiziționa Prospan în comprimate efervescente, cu gust plăcut.
Important: Pentru a evita utilizarea incorectă a preparatului și apariția complicațiilor, înainte de administrare consultați medicul dumneavoastră curant.