În timpul sarcinii, o femeie trebuie să renunțe la multe lucruri cu care ea a fost obișnuită, dar totodată în fața ei sunt deschise multe schimbări mult mai tangibile. Dar, după cum fiecare dintre noi stie, că sarcina - nu este o boală și în cazul în care este suportată uşor, puteți încerca să păstraţi modul obișnuit de viață, de exemplu, puteţi să continuţi practicarea sportului preferat. Dar această întrebare necesită o abordare specială, despre care vom vorbi cu campionul de talie mondială și europeană la dans, antrenorul personal, coregraful și instructorul certificat în dansuri orientale Olga Şatova.
Cursurile de dans sunt foarte populare în aceste vremuri și nu e de mirare. Ele îmbunățesc coordonarea, contribuie la arderea grăsimilor (în funcție de intensitatea lecțiilor), dezvoltarea plasticităţii, flexibilităţii, graţiozităţii de mișcare, îmbunătățesc dispoziţia și, prin urmare crește vitalitatea.
• Dacă medicul dumneavoastră vă permite să dansaţi, puteți alege acest tip de activitate care nu are nevoie de mișcări bruște și nu vă supraîncălzeşte muşchii abdomenului.
• Clubul - nu este cel mai bun loc pentru o femeie însărcinată și nimic în afară de oboseală nu vă aduc astfel de distracţii.
• Este recomandabil să vă ocupaţi sub îndrumarea unui instructor cu experiență iar în cazul apariţiei celui mai mic discomfort, trebuie să întrerupeţi dansul .
Beneficiile dansului în timpul sarcinii
Activităţile coregrafice întăresc muşchii spatelui, şoldurilor, picioarelor, pelvisului. Acesta este un exercitiu fizic și un antrenament bun de respirație corectă.
În plus, îmbunătățeşte dispoziţia mamei însărcinate, iar începînd cu luna a cincea sau a şasea a dezvoltării fetale, copilul, de asemenea, aude sunetele și reacționează la ele. Astfel, impresiile în urma sunetului – sunt o așa-numită metodă "prenatală" de educație, aceasta începe înainte de nașterea copilului.
Ce dansuri se pot alege?
Dansul poate fi cu siguranță numit - formă a exercițiilor fizice, astfel încât modul de abordare a unor astfel de activităţi, ar trebui să fie precaut, iar decizia se ia după consultarea la medic. Ritmul lor trebuie crescut treptat iar mișcările bruște evitate.
Mișcările lente ale gîtului, spatelui, brațelor și picioarelor, dimpotrivă, vor aduce doar beneficii. Recomandabil ar fi să dansaţi sub supravegherea unui antrenor cu experiență, care va alege corect ritmul și intensitatea mișcărilor și va fi capabil să monitorizeze starea dumneavoastră în timpul activităţilor.
Desigur, vorbim despre programă specială pentru femeile gravide şi nu despre o discotecă ,o vizită care este puțin probabil să aducă ceva bun. Aerul cu fum, lumina intermitentă, muzica prea tare și grea –deja sunt situații stresante.
În plus, mișcările bruște pot declanșa creșterea tonusului uterin sau pot duce la naştere prematură. Tensiunea din mușchii abdominali în timpul sarcinii nu este de dorit, deaceea stilul dansului trebuie selectat astfel încât să se evite această situație.
De exemplu, mișcările bruște și vibrațiile puternice ale pelvisului pot conduce la dezlipirea de placentă.
Beneficiile dansului oriental
Deoarece în timpul sarcinii muşchii abdominali ai femei suferă o sarcină crescută: muşchii abdominali şi pielea se întind de cîteva ori, în cazul în care femeia nu a antrenat muşchii, atunci după naștere va fi aproape imposibil de a-i readuce la starea iniţială. Mult mai ușor îşi revin dansatoarele orientale: acestea se restabilesc după nașterea unui copil într-un timp foarte scurt, iar muşchii lor sunt antrenaţi pentru a le ajuta să se întoarcă la fosta lor talie subțire. Femeile implicate în dansurile orientele, au muşchii intercostali şi oblici foarte puternici, care oferă o talie subțire.
Printre altele, dansul buricului îmbunătăţeşte tenul, deoarece intestinele dansatoarelor funcționează mult mai bine decît la persoanele ce nu frecventeză dansul. În timpul dansului se dezvoltă sistemul vestibular, coordonarea, se aliniază discurile la nivelul coloanei vertebrale, se întăresc ligamentele și sistemul cardiovascular. Dansul din buric este o tehnică de prevenire în combaterea hipertensiunii arteriale și osteocondrozei cervicale. În timpul dansului, un rol semnificativ joacă respiraţia ritmică – ea asigură dansatoarei o bună dispoziţie, stimulînd centrele plăcerii prin eliberarea endorfinelor.
Profesorii de dansuri orientale pentru gravide, sunt aproape siguri că el nu este contraindicat femeilor gravide, criteriul principal de evaluare aici este bunăstarea iar un pedagog cu experiență trebuie să fie mereu vigilent la elevii săi și să se intereseze de starea lor. Cei mai mulți profesori, înainte de a vă scrie în grupa lor de dans din buric pentru femeile gravide, vor cere un certificat de la medicul ginecolog cu concluzia că cu fătul totul este normal.
Regulile de securitate
Urmăriți starea generală pe timpul activităţilor, iar dacă vă simțiți inconfortabil – aveţi senzații de amețeli, apare o ușoară greață sau alt disconfort – întrerupeţi antrenamentul.
Se crede că al doilea trimestru - cea mai sigură perioadă pentru dans, dar în stadii incipiente și după 25 de săptămâni, nivelul sarcinii fizice trebuie să fie redus.Antrenamentele ar trebui să fie efectuate într-o îmcăpere bine aerisită.
Cu o oră înainte de antrenament și la o oră după încheiere, viitoarea mamă, ar trebui să bea cel puțin un pahar de apă. După o sarcină grea asupra picioarelor, femeia însărcinată este de dorit să se întindă un pic cu picioarele în sus, pentru a evita dezvoltarea varicelor sau de a folosi ciorapi de compresie. Ar fi utilă executarea unor exerciţii pentru picioare: mişcarea degetului de la picior și spre el însuși, mișcări circulare de oprire.
Când dansul poate fi contraindicat ?
Ar trebui abordată, cu deosebită prudență alegerea activitatii fizice la femeile cu lipsă de greutate sau supraponderale, cele cu tensiunea arterială mică sau mare, probleme în sistemul cardiovascular. Un alt obstacol pentru dans - complicaţiile sarcinii sau sarcinile multiple.
Și, desigur, în orice caz, aveți nevoie pentru a discuta cu obstetricianul dumneavoastră, dacă puteți dansa în timpul sarcinii. Sarcina dvs poate avea unele complicaţii, despre care vă va spune medicul.