mamaplus

„Nu fumați în sarcină și dacă aveți copii, nu fumați lângă ei, în nicio împrejurare”, atenționează un medic pneumolog

-
//
23.11.2020

Multe femei fumătoare, atunci când află că sunt însărcinate sau chiar dacă au o sarcină planificată împreună cu partenerul de cuplu, nu renunță la acest viciu, deşi majoritatea ştiu că fumatul are efecte negative asupra fătului, unele încă necunoscute.

„Fumatul dăunează fumătorului în orice împrejurare, dar fumătorul îşi asumă riscul. Gravida îşi poate asuma riscul pentru ea, dar pentru copil? Gravida fumătoare are risc crescut de a pierde sarcina, avortul spontan fiind mai frecvent la femeile fumătoare. Rezistența la infecțiile respiratorii este mai scăzută la fumători, riscul de a contracta orăcealăşi de a avea nevoie de medicamente e mai crescut la gravida fumătoare. Sunt mulți agenți infecțioşi care pot afecta fătul, crescând riscul malformațiilor. De asemenea, majoritatea medicamentelor sunt contraindicate în sarcină, deoarece pot afecta fătul”, explică dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog.

Efectele fumatului pasiv:

Chiar dacă unele femei însărcinate renunță la acest obicei în timpul sarcinii, de dragul copilului, multe dintre ele îl reiau imediat după naştere sau după ce termină alăptarea. Astfel, copiii inhalează fumul (fumatul pasiv) care îi afectează pe termen lung, afectându-le, în primul rând, sistemul imunitar şi, mai apoi, dezvoltând fel şi fel de afecțiuni, în mare parte respiratorii şi alergice.

„Copiii născuți de mame fumătoare sunt subponderali. Riscul apariției astmului şi bronşitei e foarte mare la copiii mamelor fumătoare. Copiii care au în familie fumători se apucă de fumat mai frecvent, considerând fumatul ceva de rutină, de la sine înțeles. Sunt mămici care nu fumează în timpul sarcinii, dar reiau obiceiul după naştere. Toate efectele fumatului pasiv se răsfrâng asupra copiilor. Mămici mirosind a tutun, cu fața ofilită, dinți îngălbeniți, mergând din doctor în doctor cu micuțul tuşitor în brate, negăsindu-i leac”, adaugă medicul specialist.

Sfatul medicului specialist este ca toate femeile fumătoare să abandoneze fumatul înainte de a rămâne însărcinate şi să nu se mai apuce niciodată de fumat. 

„Nu fumați în timpul sarcinii, nu fumați în casă, dacă aveți copii, nu fumați lângă copii, în nicio împrejurare”, insistă dr. Pall.