

Pe lângă toate schimbările prin care trece organismul matern, majoritatea femeilor au parte și de modificări ale pielii în sarcină, cauzate atât de noile forme, cât și de hormoni. Cele mai multe afecțiuni ale pielii dispar după naștere.
Iată care sunt cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină, descrise de webmd.com:
Închiderea la culoare a pielii este cauzată de o creştere a nivelului de melatonină, substanţa din organism care este responsabilă de culoare (pigment). Sarcina determină producerea în exces a melatoninei.
Aceasta este o formă de hiperpigmentare care lasă pete similare bronzului de la soare pe faţă. Se mai numeşte „mască de sarcină”.
Este o erupţie de papule în relief, care provoacă mâncărime, înţepături sau arsură. Când se grupează, acestea formează plăci. În sarcină, aceste leziuni pot apărea pe abdomen, picioare, braţe sau fese.
Pielea nu-și mai revine la stadiul inițial odată ce s-a întins brusc din cauza sarcinii, a creșterii în greutate sau a pierderii în greutate. Rămân în urmă nişte semne ca nişte cicatrici. De obicei, ele au la început culoare vişinie şi apoi devin mai deschise decât culoarea pielii.
Sunt formațiuni ale pielii ce cresc şi sunt legați de piele printr-un fir subțire. Se găsesc pe piept, pe spate, inghinal. Sunt nedureroși, mai ales dacă nu sunt atinși.
Aceste afecțiuni se agravează în sarcină şi trec după naștere.
Cele mai multe trec după ce bebelușul se naște. Dacă nu trec, există cu siguranță tratamente ce se pot lua după naștere. Nu folosiți medicamente fără prescripția medicului în sarcină.