Menajul în timpul sarcinii: cum să faceți curat  fără a vă expune pericolelor

Menajul în timpul sarcinii: cum să faceți curat fără a vă expune pericolelor

-
//
26.05.2016

Când femeia se află în așteptarea unui copil, lista activităților se completează cu noi ocupații și obligații. Dar și treburile casnice  trebuie tratate din altă perspectivă, cu grijă și atenție. De exemplu, menajul e un lucru obișnuit pentru viitoarea mamă, dar care se poate transforma  într-o peripeție periculoasă. Cum să efectuăm toate treburile casnice și să ne protejăm de unele consecințe neplăcute?

Menajul în timpul sarcinii: cum să faceți curat  fără a vă expune pericolelor

Menajul în timpul sarcinii:reguli de protecție

Treburile casnice solicită efort fizic. Dacă e vorba de un efort echilibrat, acesta este util, în cazul în care nu există o interdicție a medicului, legate de eminența de avort.  Deci vorbim de un efort rezonabil. La apariția semnelor de oboseală, a unor dureri semnificative, trebuie  să încetați. Mai bine discutați cu medicul ce puteți face.  

Există unele recomandări generale în privința treburilor casnice în cazul unei sarcini care decurge normal:

  • nu mișcați sau ridicați greutăți, în nici un caz;
  • Nu lucrați la înălțime (există riscul de a cădea, pierzând echilibrul),
  • nu ridicați mâinile tare sus (se pot încorda mușchii abdominali);
  • evitați orice acțiuni care încordează burta;
  • nu vă mișcați  sau nu vă  aplecați brusc.

Aplecările sunt foarte periculoase pentru viitoarea mamă. E recomandabil ca atunci când vă aplecați să îndoiți puțin genunchii, lăsând toată greutatea corpului pe picioare, după acea aplecați-vă înainte ca să ridicați ceea ce ați scăpat. Mai bine însă evitați aplecatul, iar pentru a lua obiectul de jos, așezați-vă pe un genunchi. Spălați podeaua cu teul, altă poziție poate fi periculoasă pentru o femeie însărcinată.

La un termen avansat de sarcină trebuie să purtați bandaje speciale, care susțin burtica și sunt foarte utile în cazul în care îndepliniți o muncă mai grea. 

Menajul în timpul sarcinii: cum să faceți curat  fără a vă expune pericolelor

Cât de des poți face curățenie în apartament?

Curățenia în încăpere depinde de climă, amplasarea apartamentului, de numărul persoanelor locuiesc acolo și de alți factori. Fiecare femeie știe mai bine când e nevoie să facă curat.  În general, se recomandă să faceți curat în felul următor:

  • datul cu aspiratorul – peste o zi;
  • curățenie umedă – de două ori pe săptămână.

În perioadele cu risc sporit de IRVA se recomandă efectuarea curățeniei umede cât mai des  și aerisirea încăperii.

Pentru a respecta regulile igienice, acceptați orice ajutor, în special dacă efectuarea curățeniei vă obosește sau vă provoacă dureri.  Ar fi bine să apelați la serviciile unei agenții de cleaning, iar în cazul în care nu este accesibilă, aveți în preajmă rude și prieteni care vă vor ajuta.   Nu oricine poate accepta  persoane străine în spațiul privat, nici măcar pe cele mai apropiate, însă în acest caz sănătatea personală și  a copilului trebuie plasată pe primul plan. Unele femei  transmit aceste responsabilități soțului, alteori mama soacră vine în ajutor, și nu e nimic neobișnuit în aceasta, ea tot a fost însărcinată și cunoaște bine situația. Nu trebuie să neglijați ajutorul persoanelor apropiate, care își fac griji pentru dumneavoastră. 

Mijlocul de aur: detergenții

Majoritatea persoanelor sunt împotriva utilizării  detergenților în timpul sarcinii. Cu cât mai puține substanțe chimice va inhala sau va folosi viitoarea mamă, cu atât mai bine.  Însă nu se poate evita totalmente utilizarea lor, pentru că acestea fac viața gospodinei mai ușoară.

Menajul în timpul sarcinii: cum să faceți curat  fără a vă expune pericolelor

De aceea viitoarele mame folosesc aceste produse, dar le aleg cu atenție. Produsele  de curățare trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: 

  • Lipsa clorului din componență. Clorul, care pătrunde prin piele și prin organele respiratorii, are un efect negativ asupra celulelor organismului și poate provoca alergii.   
  • Lipsa fosfaților. În multe țări utilizarea fosfaților în produsele de curățare sunt interzise. Contactul cu aceștia reprezintă un risc major pentru sarcină.
  • Lipsa triclosanului. Acest component activ antibacterian omoară bacteriile, inclusiv pe cele folositoare, distrugând microflora organismului.
  • Produsele de curățare nu trebuie să aibă mirosuri puternice. Chiar și uleiurile eterice din componența parfumurilor pot provoca alergii. Dacă produsul are un miros chimic puternic, atunci  e periculoasă pentru mucoase, piele și căi respiratorii.    
  • Nu se recomandă folosirea aerosolilor sau spray-urilor. Majoritatea produselor  conțin substanțe ușor inflamabile, care determină dilatarea vaselor creierului. Ceea ce cauzează vomă, dureri de cap, reacții alergice.

Și, desigur, trebuie să respectați regulile de protecție la folosirea acestora: să vă puneți mănuși, să aerisiți încăperea și să reduceți timpul de contact cu ele la minimum.

Menajul în timpul sarcinii: cum să faceți curat  fără a vă expune pericolelor

În unele situații, detergenții pot fi înlocuiți cu produse tradiționale de curățare:

  • Oțetul și sucul de lămâie au proprietăți de dezinfectant, dizolvă grăsimile  și calcarul.
  • Bicarbonatul de sodiu ajută la formarea suprafețelor de la bucătărie, curăță grăsimile arse la fel de bine ca și detergenții. De asemenea,  are calități de dezinfectant și poate fi utilizat pentru curățarea vasului de closet.    
  • Sarea de bucătărie ajută la înlăturarea murdăriei  de la bucătărie, mai ales petele de rugină.

Gospodinele pot cu ușurință  să-și completeze lista cu informație despre produsele tradiționale efective în lupta cu murdăria.  

De obicei, viitoarea mamă nu este indiferentă de curățenia casei. Instinctul matern face ca aceasta să mențină curățenia „cuibului”, care este în așteptarea „puiuțului”. Dar niciodată nu trebuie să neglijați regulile de utilizare a detergenților. Fiți atente, urmați sfaturile medicului, acceptați ajutorul celor apropiați – aceasta nu e un fleac în perioada respectivă, chiar și dacă e vorba de activități de rutină.

Sursa