mamaplus

Mâini amorțite în sarcină sau sindromul de tunel carpian: cauze și sfaturi utile

-
//
22.05.2020

Amorțelile și furnicăturile mâinilor sunt frecvente în perioada sarcinii. Ele se mai numesc și sindron de tunel carpian. Deși nu semnalizează probleme medicale îngrijorătoare, astfel de stări pot fi destul de incomode.

Ce simptome au gravidele care se confruntă cu sindromul de tunel caprian?

  • furnicături, parestezii, tremurături fine ale mâinii și degetelor (cu excepția degetului mic);
  • durere care pornește de la încheietura mâinii și continuă în sus către braț;
  • crampe, înțepături, arsuri;
  • amorțeală parțială sau totală, lipsa sensibilității la pipăire;
  • răcirea degetelor și/ sau a palmei;
  • durere ziua și/ sau amplificată în timpul nopții.

Care sunt cauzele?

Tunelul carpian este un canal osos format din oasele încheieturii mâinii pe 3 laturi și un ligament care se rulează peste încheietura mâinii. Umflarea membrelor și reținerea lichidelor sunt comune în timpul sarcinii și amplifică presiunea în acest spațiu relativ îngust și inflexibil, comprimând nervul median care trece prin ea. Nervul median este responsabil cu senzațiile pe care le resimți în degetul mare, arătător, mijlociu și în jumătate din inelar și este de asemenea responsabil pentru mișcarea unui mușchi de la baza degetului mare. O presiune mare exercitată asupra lui da naștere simptomelor sindromului.

Cum poți ameliora furnicăturile și amorțelile din mâini în sarcină?

Pe cât e posibil este indicat să eviți orice activitate care necesită mișcări repetate și puternice ale mâinilor. Chiar dacă acestea nu declanșează sindromul, pot agrava simptomele.

Dacă lucrezi la calculator, asigură-te că înălțimea scaunului este astfel potrivită încât încheieturile mâinilor să nu stea îndoite în jos atunci când tastezi. Folosirea unei tastaturi ergonomice poate ajuta. Amintește-ți să mai întinzi mâinile din când în când pentru a le relaxa.

Dacă simptomele sindromului te deranjează pe timpul nopții, ia în considerare schimbarea poziției și sprijină-ți brațul cu o pernă sau două atunci când simți junghiuri sau alte simptome. Evită să dormi pe brațe. Dacă te trezești cu dureri, încearcă să scuturi mâinile de câteva ori până când durerea sau amorțeala dispare.

Dacă disconfortul este foarte mare pe timpul nopții și nu poți dormi din această cauză, ia în considerare imobilizarea mâinii afectate într-o poziție neutră (cu atele de exemplu). Poziția neutră permite detensionarea de depresurizarea nervului median.

Practicarea Yoga poate ajuta la ameliorarea simptomelor și oferă mai multă putere mâinilor. Este posibil să fi auzit că vitamina B6 poate ajuta, însă mai multe studii au demonstrat că nu aduce niciun benficiu în acest sens. În general, sindromul de tunel carpian dispare de la sine, după naștere, fără niciun fel de tratament.

Când este cazul să te adresezi la medic?

Este necesar să consulți rapid medicul dacă observi că durerile și amorțelile sau furnicăturile sunt constante și severe și intervin în rutina ta zilnică. De asemenea, înainte de a apela la orice medicament pentru calmarea durerilor, solicită sfatul medicului.

Dacă resimți o slăbiciune musculară sau lipsa totală a senzațiilor în mâini sau dacă simptomele nu dispar după naștere, este indicat să te adresezi medicului. Acesta ți-ar putea prescrie antiinflamatoare, iar dacă nici acestea nu dau rezultate, ar putea recomanda injecțiile cu cortizon.