mamaplus

Loviturile bebelușului în burtică. De ce este important să le monitorizăm

-
//
05.12.2019

Loviturile bebelușului în burtică pot crea o conexiune și mai puternică între mamă și făt. Multe graviduțe obișnuiesc să monitorizeze cu atenție aceste lovituri în mod constant. 

Pentru unele femei, număratul loviturilor pe o perioadă de 2 ore poate fi o activitate liniștitoare. În alte cazuri, se recomandă această practică pentru a identifica o anumită problemă.

Astfel, o scădere în frecvența loviturilor bebelușului poate indica o scădere a lichidului amniotic sau chiar un cordon ombilical înnodat.

„Începem să le cerem viitoarelor mămici să numere loviturile începând din săptămâna 28 de sarcină. De la 28 de săptămâni, mamele pot distinge loviturile de gaze sau indigestie, iar fătul este suficient de mare încât mămica să simtă mai des mișcarea. Înainte de 28 de săptămâni, calculele pot fi nesigure”, spune Katrina Sawot, medic ginecolog de la o clinică de nașteri din Canada.

Cum numărăm loviturile bebelușului în burtică:

Astfel de sesiuni sunt recomandate să fie făcute în fiecare zi, într-un moment în care vă puteți relaxa și nu vă deranjează nimeni. Dacă ați observat că bebelușul vostru este mai activ într-o anumită perioadă a zilei, este preferabil să alegeți acel interval.

Notați informațiile pe un carnețel sau puteți chiar folosi diverse aplicații speciale pentru a contoriza loviturile bebelușului în burtică.

Odiseea Sarcinii este una dintre aplicațiile care vă permite să mențineți un jurnal zilnic al acestor sesiuni – durata lor și numărul de bătăi înregistrate.

Totuși, dacă mișcările întârzie să apară, medicii recomandă să beți ceva sau să luați o mică gustare. Atunci, bebelușul va începe să se trezească și îi veți putea simți mișcările. Dacă ați luat o gustare și au trecut câteva ore fără ca bebelușul să înregistreze vreo lovitură este bine să sunați medicul.

Același lucru este valabil și dacă observați o schimbare în mișcările copilului. Nu uitați că loviturile bebelușului în burtică devin mai slabe cu cât vă apropiați de naștere.

De ce lovesc bebelușii în burtică?

Loviturile bebelușului în burtică ne asigură că fătul este sănătos și activ, iar dezvoltarea lui este una normală.

Aceste lovituri fac parte din prima etapă a dezvoltării lui senzoriale. Astfel, bebelușii au un scop bine definit atunci când încep să vă „îmbrâncească”.

Uneori, ei pot răspunde astfel la stimuli externi – sunet și hrană. Însă de cele mai multe ori, copilul dezvoltă un sentiment al „propriului corp”.

Atunci când lovește cu mâna dreaptă se declanșează instant niște unde cerebrale în partea din emisfera creierului stâng, cel care procesează contactul cu mâna dreaptă.

Undele rapide ale creierului evocate de mișcare dispar pe când bebelușii împlinesc câteva săptămâni de viață.