În timpul sarcinii, corpul femeii este reconstruit, lumea se vopseşte în culori noi. Femeia e plină de îngrijorări cu privire la starea de sănătate a copilului nenăscut. În primul rând se va merge la ginecolog pentru înregistrate. Se va “deschide” o cartelă, unde se vor înregistra toate datele privitor la sarcină și la dezvoltarea copilului. Hemoglobina în timpul sarcinii este unul dintre cei mai importanți indicatori – deoarece scăderea hemoglobinei vorbește despre anemie, care afectează în mod negativ starea de sănătate a copilului și a mamei.

Hemoglobina în timpul sarcinii

Ce este hemoglobina, ce funcții îndeplineşte ea în organism?

Ce este de hemoglobina în general? Ce ne arată că totul este în normă și ce factori duc la schimbarea ei? Hemoglobina - o componenţă de eritrocite, o substanță din organism care transportă oxigenul la toate țesuturile și organelle din corp. Hb, hemoglobina din greacă înseamnă sânge (haima) și bilă (globus). Acest colorant al sângelui - dă sângelui culoarea de roșu aprins.

Nivelul normal de hemoglobină în timpul sarcinii este de 120-160 g/l.

La rate scăzute (sub 110), se poate vorbi despre diferite grade de anemie:

- La 90-110 g/l - o formă uşoară;

- La 80-90 g/l – se observă deja o anemie moderată.

- Sub 80 g/l - o formă foarte severă.

Atunci când nivelul hemoglobinei scade, persoana simte anumite simptome fizice caracteristice - amețeli, slăbiciune, dificultăți de respirație. O femeie poate leșina, arăta foarte palidă. Pielea devine uscată, părul cade. Ce consecințe poate aduce anemia copilului? Suficient de grave. Toxemia tardivă şi intoxicaţiile gestaţionale, riscurile de avort spontan, naşterile premature – acestea fac parte  dintr-o listă incompletă, ea poate fi completată cu complicaţii, cum ar fi malnutriţia fătului - pierderea în greutate și asfixia la naștere.

Hemoglobina în timpul sarcinii

Scăderea hemoglobinei în timpul sarcinii

Daca aţi simţit unele dintre simptomele caracteristice de mai sus, nu intrați în panică. Fapt este, că scăderea hemoglobinei în corpul unei femei gravide - proces previzibil și chiar natural. De ce - vă întrebaţi?

Sarcina - un timp uimitor, dar nu numai emoțional. În corpul unei femei, există procese de schimbare: organismul se adaptează la o viaţă nouă, creşte sarcina inimii. Volumul de sânge se mărește cu 30-50 %, așa cum este diluat la relaxarea vaselor de sânge și împingerea a cât mai mult sânge. În singe creşte cantitatea de plasmă sanguină - componenţa lichidă, ce duce la subțierea sângelui. Deoarece hemoglobina conţine eritrocite, concentrația sa scade.

De aceea, în prealabil e nevoie de a cunoaşte faptul că o astfel de reacție a corpului este previzibilă și încercaţi să luaţi măsuri preventive. Mai ales de acest lucru ar trebui să aibă grijă, femeile care sunt predispuse la anemie, încă de atunci când planifică o sarcină. Cel mai des, ne putem aștepta la o scădere a hemoglobinei în timpul sarcinii în ultimul trimestru de sarcină. La femeile ce suferă de anemie din cauza deficienţei de fier, acid folic, cupru, zinc sau disbacterioză, parametrii hemoglobinei ar putea să se reducă și mai devreme decît 24 de săptămîni. În mod special în timpul sarcinii, este afectat de stres.

Hemoglobina în timpul sarcinii

Hemoglobina din timpul sarcinii - deficitul de fier

Anemia cauzată de deficitul de fier - cel mai frecvent tip, de care suferă femeia gravidă. Simptomele de  - slăbiciune, oboseală, emoții. În timpul mișcării se simt dificultăți de respirație, tahicardie, scaderea poftei de mîncare, tulburari digestive. Poate începe stomatita și alte boli respiratorii frecvente. Simptome externe- cianoza buzelor, fața palidă, pielea uscată, părul fragil  Medicii prescriu medicamente cu fier. Dar afară de aceasta, ar trebui să se îmbogățească dieta cu alimente bogate în fier.

Desigur, este mai usor să previi decît să tratezi boala, cu atât mai mult că o femeie gravidă este în mare măsură limitată la multe. Medicamentele pot afecta nu doar rinichii, dar, de asemenea, pot afecta şi copilul. În plus, tratamentul medicamentos - proces destul de lung. Femeile gravide pot dezvolta aversiune persistentă la medicamentele cu fier din cauza gustului caracteristic din gură, astfel încât ar trebui să acorde atenție la alimentația corectă și la remediile populare.

Hemoglobina în timpul sarcinii: alimentația corectă

Dieta unei femei gravide ar trebui să fie specială. Și dacă s-a depistat o hemoglobină scăzută, atunci ar trebui să se îmbogățească în continuare cu alimente care conțin fier. Acest lucru este în primul rând carne, pui, ficat de pește. Printre fructe există un număr mare de fier. Fierul din fructe și cereale este asimilat doar  5-10 %. Dar atrageţi o mare atenţie la dovleac, la sucul de morcovi, mere acre, în stare proaspătă  și la varză, spanac, verdeaţă și cel mai important - rodie.

O cantitate mare de fier se conține în hrişcă. Cu toate acestea, vă atragem atenţia la următoarea caracteristică: fierul și calciul împreună nu pot fi absorbite, astfel încât aceste produse ar trebui să fie luate separat. Calciul se gaseste, de exemplu, în produsele lactate, dar pentru a se asimila mai bine din produsele alimentare și a aduce un beneficiu maxim, produsele de fier trebuie să fie consumate cu un decalaj de 2 ore.

Dar un ajutor bogat pentru fier conţin alimentele cu vitamina C, care sunt, de asemenea, utile pentru a asimila acidul folic, de asemenea, este implicat în formarea hemoglobinei. Se găsește în fructele și legumele proaspete. O ceaşcă de legume sau fructe este pe deplin capabilă de a oferi organismului cantitatea necesară de vitamina C, în timp ce în mod adecvat poate fi absorbit 75 mg de fier. Utilizați diferitele tipuri de varză, căpşuni, suc de portocale, rodie, afine, grapefruit. Hemoglobina în timpul sarcinii, de asemenea, depinde şi de vitamina B12, care se conține în produsele lactate, ouă, carne.

Hemoglobina în timpul sarcinii

Deci, iată lista de produse, care contribuie la îmbunătățirea hemoglobinei

- carne, rinichi, inimă, pește, carne de pasăre, carne de pui alb. Foarte bune - carnea roșie fiartă, limbă (50 de grame pe zi).

- terciurile din cereale: fasole, linte, hrişcă, secară, mazăre, fulgi de ovăz.

- legume și verdeţuri: roşii, ceapă, suc de fructe, sfeclă, legume verzi, nap, muștar, macriş, frunze de păpădie, spanac, pătrunjel. Foarte buni – cartofii fierţi sau copţi cu coajă.

- fructe: caise (caise uscate), mere, prune, banane, rodii, pere, piersici, gutui. Foarte bune - rodiile, piersicile, caisele.

- Fructele de pădure sunt la fel foarte bune - căpșunile, coacăza neagră și afinele.

- Sucurile: cel mai bun e cel de rodie (50 de grame pe zi), sfeclă, morcov. Sucurile de fructe obținute din fructe roşii sunt cele mai potrivite. Pentru gravide sunt special concepute sucurile din mere roșii, cu o concentrație mare de fier.

- hematogenul, nuci, icrele de de la peşti, ciocolata neagră, ciupercile uscate, fructele de mare, gălbenuşul de ou, fructele uscate.

În plus, puteți folosi frunze de păpădie şi  fructe uscate.

Cum să măriţi hemoglobina în timpul sarcinii - reţete speciale

Pregătiți-vă hrană bogată în vitamine și minerale pentru organism:

Terci din hrișcă

1 . Peste jumătate de pahar de hrişcă spălată se toarnă chefir şi se lasă peste noapte. Terciul dimineață este gata (nu trebuie să mai fiarbă).

2 . Măcinaţi un pahar de boabe de hrișcă cu unul de nuci. Se amestecă cu un pahar de miere. Se iau zilnic cite o lingură.

Fructe uscate

1. Nuci, stafide, caise uscate, miere – se macină separat și se amestecă bine. În zi se iau cîte 1-3 linguri.

2. Lămîie cu coajă, prune, caise uscate, stafide, miere (cite un pahar) - toate se macină şi se amestecă. Se iau cîte 1-3 linguri pe zi.

Sucuri:

1. Se amestecă 100 g suc de sfeclă roșie și de morcov. Se beau pe parcursul zilei (efectul se vede la 2-3 zile).

2. Sucul de mere, plus un amestec de sfeclă și sucul de morcov amestecate în cantități egale, se bea de 2-3 ori pe zi.