Nouă luni în așteptarea micuțului nu reprezintă cea mai ușoară perioadă din viața unei femei. Este necesar să îți modifici complet stilul de viață, să te dezici de la multe obiceie, iar unele lucruri pot fi în totalitate interzise de către medic.
Deseori, viitoarele mame se întreabă, au voie să zboare cu avionul fiind gravide. Uneori zborul este unul forțat. De exemplu, ați cumpărat un tur care implică și zborul, înainte de a afla că sunteți însărcinată, iar să-l returnați nu aveți posibilitatea, sau aveți planificată din timp o deplasare importantă, care nicidecum nu poate fi amînată. Care sunt riscurile și cum să procedați în asemenea situație?
Primul trimestru
Pericolele
Anume în această perioadă micuțului i se formează organele vitale de maximă importanță, de aceea, în primele trei luni orice tip de influiențe externe asupra lui sunt extrem de periculoase. O atenție sporită trebuie să acordați în cazul în care pînă la actuala sarcină ați suferit avorturi spontane sau întreruperi de sarcină. În aceeași măsură, dificultăți pot surveni pentru că în timpul zborului scade considerabil tensiunea, iar gravidele resimt acest lucru cu o sensibiitate aparte.
Pe lîngă acestea, există și alte pericole. Dacă femeia este predispusă spre toxicoză în primul trimestru de sarcină, atunci zborul poate inteți aceste simptome și nu doar pe durata zborului.
În timpul zborului, tonusul mușchilor uterini crește, ceea are un impact negativ asupra fătului, iar din cauza scaderii saturației de oxigen în sînge există riscul ca fătul să dezvolte hipoxie.
Ce să faceți?
Pentru a hotărî dacă să zburați sau nu, consultați medicul. Doar medicul poate să vă dea detalii despre riscurile ce pot surveni, să vă prevină în privința unor efecte și, totodată, să vă aducă la cunoștință unele măsuri de precauție, în cazul în care nu puteți anula zborul. De asemenea, unele companii aeriene pot să vă ceară certificate sau permisiunea doctorului, în cazul în care sunteți gravidă. În acest mod se vor proteja de anumite situații imprevizibile de la bord și alte pretenții ale pasagerilor.
Al doilea trimestru
Pericolele
Se consideră că al doilea trimestru este cel mai sigur, dar și confortabil pentru a efectua zboruri – fătul deja s-a fixat, iar pînă la naștere mai este. Starea de sănătate a mamei este mai stabilă, cu toate astea însă, este necesar să acordăm atenție unor posibile riscuri.
Se recomandă să se evite zborurile în cazul gravidelor care au suferit de tromboflebită și anemie, preeclampsie, toxicoză grea în timpul primului trimestru. În nici un caz nu utilizați planarea dacă sunteți predispusă avorturilor spontane sau nașterilor premature. În cazul în care medicul v-a diagnosticat cu „poziția incorectă a placentei” și/sau „hipertonus uterin”, ar trebui să evitați zborurile în timpul sarcinii.
În cazul unei sarcini mltiple, sau în cazul unei sarcini rezultate FIV (fertilizării in viotro), de asemenea este mai bine să se rămînă la sol.
Ce să faceți?
Iarăși: nicidecum nu luați decizia de a zbura fără a vă consulta cu un medic ginecolog. În ciuda faptului că în al doilea trimestru organismul femeii este adaptat deja la noul statut, burta nu este foarte mare, iar toxicoza a rămas în urmă, este necesar să stabiliți în mod corect prioritățile.
Al treilea trimestru
Pericolele
În cel de-al treilea trimestru, se recomandă să evitați zborurile: majoritatea companiilor aeriene nici măcar nu vă vor permite la bord, dacă termenul dv de sarcină depășește 30 de săptămîni, riscul de naștere prematură crește de cîteva ori.
Ce să faceți?
Este necesar să renunțați completamente la zboruri, pentru că viața și sănătatea copilului sunt mai importante decît cea mai frumoasă vacanță și cel mai bine-plătit loc de muncă.
5 sfaturi pentru gravidele care vor să zboare
Încercați să evitați orice tip de stres. Ca să nu existe temeri, atacuri de panică și griji, consultați un medic ca să aflați sedativele pe care le puteți administra în cazul unor situații critice.
Consumați mai multe lichide. În timpul zborului aerul este mai uscat, iar deshidratarea nu face bine gravidelor, de aceea, se recomandă să preîntîmpinați însoțitoarele de bord vis-a-vis de situația dv și să nu vă rușinați, cereți atîtea lichide cît credeți că vă sunt necesare.
Cel mai bine ar fi dacă durata zborului nu va depăți 3-4 ore. Dacă veți călători pe distanțe lungi, planificați-vă zborul cu escale, așa încît să aveți timp pentru recuperare după fiecare a 3-a sau a 4-a oră de zbor.
Luați o fotocopie a cartelei medicale cu dv. Este recomandabil să o aveți în două exemplare: în rusă și în engleză, sau în rusă și în limba oficială a țării în care călătoriți.
Examinați din timp instituțiile medicale din țara spre care vă direcționați. Înainte de zbor, examinați adresele instituțiilor medicale din țara sau orașul spre care vă îndreptați. Recomandăm să nu uitați să pregătiți asigurarea medicală pentru perioada de ședere.
Cu toate acestea, este mai bine dacă ve-ți evita zborurile în timpul sarcini,pentru că viața copilului și sănătatea mamei sunt cele mai importante!