mamaplus

Durerile abdominale în timpul sarcinii care indică o problemă serioasă

-
//
13.11.2020

Durerile abdominale în sarcină sunt o parte normală a procesului de schimbări prin care trece organismul în această perioadă. Uneori acestea nu prezintă niciun pericol pentru mamă și făt, dar alteori cauzele lor pot ascunde probleme de sănătate mai serioase. E bine ca fiecare femeie însărcinată să poată distinge care sunt situațiile care pun sănătatea mamei și dezvoltarea normală a fătului în pericol, pentru a cere de urgență sfatul medicului. Să le descoperim împreună.

Cauze obișnuite ale durerilor abdominale în sarcină

Durerea de ligament rotund

Este una dintre mai frecvente dureri abdominale în sarcină. Gravidele care simt o durere ascuțită, de scurtă durată, în zona abdomenului sau în cea pelvină este foarte probabil să se confrunte cu acest tip de neplăcere, care însă este firească. Durerea de ligament rotund apare în al doilea trimestru și se datorează faptului că uterul crește, iar ligamentul care-l susține se întinde. Unele mișcări, chiar și tusea sau râsul pot contracta ligamentul rotund și crea durere, care, din fericire, ține câteva secunde.

Balonarea și constipația

Pot cauza dureri abdominale în sarcină, iar aceste simptome se datorează nivelului crescut de progesteron din sarcină.

Contracțiile Braxton Hicks

Apar de regulă în cel de-al treilea trimestru și pot, de asemenea, cauza dureri abdominale. Însă nici acestea nu sunt un motiv de îngrijorare. Spre deosebire de contracțiile reale, contracțiile Braxton Hicks nu devin mai intense cu timpul și apar la intervale neregulate. Pot fi provocate de o activitate mai intensă a mamei sau fătului, de deshidratare sau raporturi sexuale.

Pe lângă cele enunțate mai sus, există multe alte cauze, mai mult sau mai puțin inofensive, care pot provoca dureri abdominale în sarcină: creșterea uterului, pietrele la rinichi, fibromul, o sensibilitate alimentară sunt doar câteva dintre acestea.

Dureri abdominale în sarcină care indică o problemă serioasă

Dacă unele gravide pot duce fără probleme sarcina până la termen, în ciuda unor dureri abdominale firești, pentru altele însă situația nu stă chiar așa. În cazul oricărei dureri severe și persistente, sângerări importante, febră, frisoane, amețeli sau disconfort la urinare trebuie consultat de urgență medicul.

Sarcina extrauterină

O durere pronunțată și persistentă poate indica o sarcină ectopică (extrauterină), adică ovulul fertilizat nu ajunge în uter, ci se dezvoltă în afara lui. Această situație prezintă riscuri și pentru viața gravidei și necesită intervenție medicală imediată.

Desprinderea placentară

Desprinderea parțială sau totală a placentei de uter înainte de naștere, este o situație care periclitează atât viața mamei cât și a fătului. Durerea abdominală puternică, stomacul rigid vreme îndelungată, durerile de spate, sângerarea sau ruperea prematură a apei sunt printre simptomele care ar trebui să ne determine să consultăm medicul.

Infecțiile urinare

O infecție urinară netratată poate, de asemenea, cauza dureri abdominale. Este recomandat să nu ignorăm simptomele de durere sau senzație de arsură la urinare, pentru că infecția se poate răspândi în rinichi, ceea ce reprezintă nu doar o simplă neplăcere, ci și o complicație.

Preeclampsia

Afecțiune des întâlnită în sarcină, dar care, în formele sale moderate, poate fi ținută sub control. Hipertensiunea și prezența proteinelor în urină după cea de-a 20-a săptămână de sarcină sunt, de obicei, printre primele simptome ale preeclampsiei. Grețurile, vărsăturile și presiunea crescută din abdomen se numără printre simptomele secundare care, în forme severe, poate periclita și viața mamei și pe cea a fătului. Însă, dacă este depistată precoce, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit.

Avortul spontan

Unul dintre cele mai traumatizante evenimente din cursul unei sarcini este avortul spontan. 15 până la 25 la sută dintre gravide se confruntă cu această situație. Cauzele pot fi variate, de la anomaliile cromozomiale, la infecții, dezechilibre hormonale sau boli tiroidiene. Avortul spontan apare de obicei in primele 13 săptămâni de sarcină. Durerile de spate (de la moderate la severe), sângerările și durerile abdominale (contracțiile) sunt semne care pot prevesti un avort spontan. Însă aceste simptome pot apărea în sarcină și fără să fie vorba despre un avort spontan sau pot indica alte afecțiuni, așa încât se recomandă consultarea medicului pentru orice suspiciune legată de evoluția sarcinii.