De la începutul pandemiei, la Maternitatea Nr. 2 din capitală au fost internate 690 de femei însărcinate, dintre care 192 infectate cu COVID-19, iar alte 499 – suspecte. Totodată, aici au fost înregistrate 92 de nașteri în cazul femeilor COVID pozitive și alte 30 de operații cezariene. Directoarea instituției, medicul ginecolog-obstetrician Tatiana Gutium a vorbit într-un interviu recent despre riscurile la care sunt expuse femeile însărcinate infectate cu COVID-19.
„Femeile însărcinate sunt foarte vulnerabile: azi sunt într-o stare ușoară, iar peste două-trei ore pot dezvolta o stare care necesită tratament. Asta e din cauza că femeile gravide au imunosupresie, adică imunitatea e mai scăzută deoarece se produce reacția de anti-corpi. Fătul este ca un anticorp în organismul mamei.”, susține Tatiana Gutium într-un interviu pentru Gazeta de Chișinău.
Potrivit unui studiu realizat în Italia în vara anului 2020, coronavirusul poate traversa placenta și se poate răspândi de la o femeie însărcinată la făt. În același timp, există și alte studii care au arătat că nu există transmitere verticală, deci virusul SARS-CoV-2 nu se transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii. Unii copii născuți din mame ce prezentau simptome de COVID-19 s-au născut prematur, însă nu a fost demonstrată științific relația de cauzalitate între infecția cu virusul SARS-Cov-2 și declanșarea precoce a travaliului. Chiar dacă oamenii de știință au păreri împărțite vizavi de acest subiect, Tatiana Gutium a explicat cum stau lucrurile în practică.
„Inițial, ni s-a spus că nu se poate, dar, fiind în pandemie de zece luni, am văzut că se poate. Sunt nou-născuți cu COVID-19. Totodată, virusul nu se transmite prin alăptare, dar se transmite prin neconformarea la cerințele epidemiologice: dacă este sărutat, dacă mama stă fără mască etc.
Virusul este un factor nociv, mai ales la începutul sarcinii, atunci când are loc organogeneza. Dar și pe tot parcursul sarcinii, toți virușii traversează bariera placentară. Placenta este ca o barieră care încurcă la microbi să treacă la făt. Dar virușii au capacitatea de a trece de placentă și atunci vin mai multe boli. La începutul sarcinii merge organogeneza când se formează organele copilului, dar în trimestrul doi și trei poate afecta intrauterin aparatul respirator.”, a subliniat specialista.