Specialiştii afirmă că visul este capacitatea creierului uman de a prelucra în timpul nopţii o cantitate maximă de informaţii primite pe tot parcursul zilei. Toate emoţiile şi grijile se reflectă în visele noastre. Unii oameni, în schimb, consideră că visele prevestesc viitorul. Aşadar, despre ce vorbesc visele gravidelor?
Copilul
De cele mai multe ori graviduţele îşi visează copilul şi viitorul lui. În vis, acesta poate fi deja adult sau lua forma unui animal minunat. Un fapt interesant: multe femei află prin somn de situaţia lor. Specialiştii afirmă că acesta este un fenomen normal, pentru că subconştientul primeşte informaţii despre viitorul copil şi aceasta se reflectă asupra fonului hormonal al femeii.
Coşmaruri
Visele înfricoşătoare sunt legate, de regulă, de un anumit stres. Dacă viitoarea mamă are coşmaruri, înseamnă că subconştientul ei este plin de griji. Atunci când gravida are emoţii cu referire la sănătatea copilului, ea poate visa, de exemplu, că naşte un copil pitic. Astfel de vise nu trebuie percepute ca atare, considerându-le un semn. Şi visele despre naşteri prelungite şi dureroase sunt o mărturie a fricii. Psihologii afirmă că viitoarele mămici îşi amintesc, în subconştient, momentul dificil al venirii lor pe lume.
Goană, urmărire
Scenariul visului este construit deseori pe baza reflectării stării generale a organismului. În timpul sarcinii, din cauza creşterii copilaşului, la viitoarea mamă poate creşte frecvenţa bătăilor inimii şi pot apărea dificultăţi de respiraţie. Tocmai de aceea, reflectând sarea organismului, gravidele visează deseori că sunt urmărite, iar fuga le taie respiraţia şi inima se bate atât de tare încât sare din piept. Uneori scenariile sunt legate de senzaţiile de disconfort în partea de jos a abdomenului (de exemplu vise despre zilele critice). Ziua, semnalele slabe ale uterului în creştere sunt imperceptibile pentru viitoarea mamă, în schimb noaptea se manifestă sub formă de vise.
Mâncare şi iar mâncare…
Multe graviduţe visează cantităţi imense de bucate, dintre cele mai diferite, dar oricât ar mânca, senzaţia de foame nu dispare. Aceste vise au o explicaţie simplă: în timpul sarcinii, în special în partea a doua, femeile simt o foame sporită, fapt care nu poate să nu se reflecte asupra conţinutului viselor. Dacă femeia a fost nevoită să renunţe la anumite produse pe timpul sarcinii, atunci ele îi apar deseori în vise. Astfel, visele reprezintă un fel de satisfacere simbolică a necesităţilor viitoarei mame.
Puţin erotism
Visele erotice pot apărea la gravide din mai multe cauze. Multe femei consideră că sarcina este perioada creşterii sexualităţii feminine. În plus, subconştientul îi şopteşte viitoarei mame că în curând lucrurile se vor linişti sub acest aspect. Tocmai de aceea visele erotice sunt, de cele mai multe ori, o formă de protest a organismului. Din cauza situaţiei sale, viaţa sexuală a femeii este limitată, dorinţa trece la nivel subconştient şi se manifestă în vise. Dar nu trebuie să le consideraţi ruşinoase. Ele trebuie primite cu mult calm şi savurate din plin.
Dacă nu visaţi nimic
Desigur, visaţi, doar că nu vi le mai amintiţi. Aceasta se întâmplă din cauza oboselii acumulate pe parcursul zilei. Cu cât mai obosit este omul, cu atât mai puţine vise reţine. Nu e de mirare că femeile gravide obosesc mai mult ca de obicei. În plus, femeia poate înceta să mai aibă vise din cauza modificării ritmului fazelor de somn. În trimestrul al treilea faza somnului cu vise este foarte scurtă, iar acestea sunt fragmentare, incoerente, de aceea nu se memorează. Somnul puţin profund arată că viitoarea mamă să pregăteşte pentru a reacţiona chiar şi prin somn la semnalele pe care le emite micuţul.