Potrivit unui studiu, nivelurile scăzute de acizi grași Omega 3 din plasmă sunt asociate cu nașterea prematură a bebelușilor și, de aceea, femeile însărcinate sunt încurajate fie să mănânce mai mult pește oceanic, de mare adâncime, fie să ia suplimente cu Omega 3, din ulei de pește.

O cercetare care datează din vara anului 2018, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, în colaborare cu Institutul Statens Serum, din Danemarca, susține că femeile gravide care au avut concentrații scăzute în plasmă ale acizilor grași Omega 3, în primul și al doilea trimestru de sarcină, au avut un risc semnificativ mai mare de a naște prematur, când au fost comparate cu femeile care au avut niveluri mai mari de acizi grași Omega 3 în plasmă.

Acest studiu sugerează că, dacă există concentrații mici ale anumitor acizi grași cu lanț lung (este vorba de EPA și de DHA, doi acizi grași Omega 3), acestea ar putea fi un factor de risc puternic pentru nașterea prematură a bebelușului.

Nașterea înainte de termen (sau nașterea prematură) este principala cauză de deces în rândul nou-născuților și este asociată cu tulburările cognitive și cu problemele cardiometabolice apărute mai târziu, în cazul bebelușilor care supraviețuiesc, deși s-au născut mai devreme.

Pentru acest studiu nou, cercetătorii au examinat informațiile obținute dintr-un studiu de cohort din Danemarca, ce a urmărit 96.000 de copiii din aceasta țară, prin intermediul chestionarelor și nu numai.

Oamenii de știință au analizat mostrele de sânge obținute de la 376 de femei care au născut foarte prematur (înainte de 34 de săptămâni de gestație), între anii 1996 și 2003, și de la 348 de femei care au născut ducând sarcina la termen, așa cum era normal. Toate femeile au oferit mostre de sânge din timpul primului și celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Analiza mostrelor de sânge luate de la gravide a arătat că femeile care făceau parte din grupul cu cele mai mici niveluri serice de EPA+DHA (niveluri de EPA și DHA care reprezentau mai puțin de 1,6 din totalul acizilor grași din plasmă) au avut un risc de 10 ori mai mare de naștere prematură (înainte de termen), în comparație cu femeile din cele trei grupuri care au înregistrat cele mai mari niveluri de EPA și DHA în sânge (peste 1,8 din totalul acizilor grași din plasmă).

Ce înseamnă aceste rezultate?

Concluziile oamenilor de știință sugerează că, în rândul femeilor însărcinate care au avut cele mai mici concentrații de EPA și DHA în organism, faptul că încep să mănânce mai mult peste sau că li se administrează un supliment cu ulei de pește le-ar putea reduce riscul de naștere prematură.

Atenție! Autorii spun că acest studiu a fost condus în Danemarca, acolo unde rata de naștere prematură este scăzută, și subliniază că rezultatele ar trebui reproduse și în rândul altor populații.