mamaplus

De ce bebelușii lovesc în uter și cum să monitorizezi corect acest proces

-
//
08.09.2020

Conform Asociației Americane a Sarcinii, femeile care urmează să devină mame se pot aștepta să simtă primele lovituri ale bebelușului la 18-25 săptămâni gestaționale.  Loviturile bebelușului indică faptul că un suflet mic se dezvoltă în interiorul tău. Nu te panica dacă nu ești sigură de ceea ce simți.

Timp de câteva săptămâni poate fi dificil de făcut diferența între gaze și loviturile copilului. Foarte curând însă vei învăța programul de somn și trezire al copilului, care este perioada din zi cu cea mai intensă activitate și ce anume o declanșează. De asemenea, este posibil să observi uneori că intervalul orar cel mai activ este cuprins între orele 9:00 dimineața și 13:00, mai exact pe măsură ce glicemia îți scade. Numărul mediu de lovituri se încadrează între 15-20 pe zi, însă este vorba despre toate tipurile de mișcări. Retine că fiecare bebeluș este diferit, unii dorm toată ziua și se mișcă noaptea, în timp ce alții se mișcă în permanență.

De ce bebelușii lovesc în uter

Bebelușii tind să se miște în general ca răspuns la ceea ce se întâmplă în mediul lor. Fie că este vorba de prea mult zgomot, lumină sau chiar anumite alimente cu gust puternic îl pot determina să lovească și să se miște. De asemenea, ei au nevoie să se întindă și să miște pentru a se relaxa. Dacă tu la rândul tău te miști, poți alina bebelușul care adesea se relaxează și chiar adoarme. Viitoarele mămici care participă la exerciții de relaxare, precum meditație sau yoga, descoperă adesea că bebelușii lor sunt mai tăcuți.

Ce indică loviturile bebelușului în sarcină

Loviturile indică o bună dezvoltare și sănătate a bebelușului. O lovitură este un semn de bună dezvoltare și sănătate a copilului nenăscut, practic îți demonstrează că cel mic este activ. Poți simți că bebelușul lovește când efectuează diverse mișcări în uter, precum sughit, răsuciri, mișcări ale diafragmei etc. Când bebelușul își întinde membrele în timpul primelor săptămâni de sarcină, poți experimenta o senzație de foșnet sau fluturare în abdomen.

Bebelușul răspunde la schimbarea mediului. Un bebeluș se mișcă sau își întinde membrele ca răspuns la niste stimuli externi, precum zgomot sau alimente pe care mama le consumă. Loviturile sunt parte din dezvoltarea sa corespunzătoare, normală, și nu constituie un motiv de îngrijoare.

Când stai întinsă pe partea stângă crește frecvența loviturilor bebelușului. Poziția pe lateral stângă în sarcină crește rezerva de sânge către făt. Drept urmare, există o îmbunatățire în ceea ce privește mișcările bebelușului și tu experimentezi o creștere în numărul de lovituri, pe care le poți resimți și în zona de jos.

Bebelușul lovește mai mult după ce mănânci. În calitate de viitoare mamă, poți observa că simți loviturile bebelușului mai des după mese. În general, un bebeluș sănătos lovește de aproximativ 15-20 ori în fiecare zi.

Bebelușii încep să lovească încă de la 9 săptămâni. Cei mici fac acest lucru imediat după ce se dezvoltă intrauterin timp de 9 săptămâni. Cu toate acestea, loviturile timpurii sunt depistabile doar cu ajutorul unei ecografii și este prea devreme ca să fie conștientizate de către mamă. Majoritatea femeilor experimentează o senzație de ”fluturi în abdomen” în primele stadii ale sarcinii.

După 24 săptămâni de sarcină, mamele simt loviturile bebelușului destul de des. Femeile care sunt însărcinate pentru a doua oară pot experimenta loviturile bebelușului curând după ce depășesc 13 săptămâni gestationale. În general loviturile bebelușului se simt în toată zona abdomenului, în funcție de poziția lui. Prin urmare, nu te îngrijora dacă simți azi lovituri în ficat, iar mâine lovituri în vezică. Chiar dacă copilul lovește foarte jos, totul este perfect normal.

Un număr redus de lovituri poate indica un stres al bebelușului. După vârsta gestațională de 28 de săptămâni, medicul îți poate recomanda să monitorizezi numărul de lovituri. Este posibil să ți se ceară să urmărești perioada de timp necesară pentru a apărea zece lovituri la bebeluș (în acest sens este de ajutor să le notezi pe un grafic sau să te folosești de o aplicație specială). Cu toate acestea, o activitate fetală redusă constituie un motiv de îngrijorare și poate indica un aport insuficient de oxigen. Mișcările fetale pot descrește și ca urmare a unei scăderi a glicemiei.

Dacă bebelușul nu se mișcă sau nu lovește mai mult de o oră în pofida mamei care mănâncă, poate fi o problemă. Dacă nu simți niciun fel de mișcare încearcă să bei un pahar de apă rece și să mergi la pas o vreme. Trebuie să fii consultată urgent de medic dacă bebelușul nu a lovit de 10 ori în 2 ore (conform Congresului American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi) sau remarci o reducere semnificativă a gradului său de activitate. Un test fetal non-stres sau o ecografie pot examina tiparul cardiac fetal și cauza mișcărilor reduse; dacă sunt depistate probleme ți se poate recomanda o naștere de urgență pentru binele copilului.

Un număr redus de lovituri ale bebelușului după 36 săptămâni de sarcină nu indică o problemă. Câteodată bebelușii se odihnesc în uterul mamei pentru o durată de până la 40-50 minute. După 36 săptămâni gestationale, bebelușul va crește și nu se va mai rostogoli la fel de des. Vei observa mai degrabă o lovitură persistentă sub coaste pe o parte, în partea de jos sau pe ambele părți ale corpului.