mamaplus

Cum se pregătesc viitorii părinți pentru venirea bebelușului. Sfaturi importante

-
//
19.02.2020

Sarcinile așteptate de ambii parteneri sunt mereu motiv de bucurie și petrecere, însă în spatele veștilor bune se ascund și noi responsabilități, cheltuieli și planuri peste planuri.

Toate vin la timpul lor și procesul de acomodare cu ideea unei schimbări majore în viața de cuplu se poate extinde și după nașterea copilului. Viitorii părinți trebuie să știe la ce să se aștepte și cum să abordeze fiecare situație. Iată câteva sfaturi:

Planificarea cheltuielilor

Banii puși deoparte vor fi o binecuvântare atunci când apar cheltuielile semnificative pentru redecorarea camerei de copil, haine, accesorii pentru alăptat, electrocasnice și multe altele. Cuplurile care află că vor avea un copil trebuie să înceapă cât mai devreme să-și planifice viitoarele cheltuieli și să se obișnuiască cu acest lucru. Creșterea unui copil va însemna să aibă mereu resurse la dispoziție pentru a-i oferi cele mai bune condiții de viață. Înainte de naștere cheltuielile apar odată cu vizitele periodice la medic, costurile nașterii dacă alegi o clinică privată, iar mai apoi toate se vor concentra pe cel mic. De la mâncare, la pătuț, scaun pentru mașină și până produse speciale de îngrijire, toate vor avea nevoie de o parte mare din bugetul familiei. De asemenea, părinții pot începe să strângă bani într-un cont special pentru copil, la care va avea acces la maturitate.

Atenția la starea de sănătate

Ginecologul trebuie să vadă viitoarea mamă prima oară după aproximativ opt săptămâni de sarcină. După șase săptămâni se pot asculta bătăile inimii fătului și se încep testele de care va fi nevoie pentru monitorizarea sarcinii. Medicul specialist și cel de familie vor face cele mai potrivite recomandări pentru viitoarea mamă, în funcție de cum evoluează sarcina, iar schimbările de dietă și obiceiurile de zi cu zi trebuie discutate în detaliu. Pentru anumite femei, se recomandă scăderea intensității efortului fizic, dacă practică sporturi solicitante, în timp ce altele se pot bucura până într-o perioadă înaintată a sarcinii de antrenamente săptămânale. Doctorul își cunoaște cel mai bine pacientele și poate interpreta rezultatele analizelor astfel încât să facă recomandări medicale  și să ofere sfaturi generale.

Anunțul la locul de muncă

Multe femei așteaptă al doilea trimestru până să anunțe la muncă noua lor situație. După această perioadă riscurile de a pierde sarcina sunt mult mai scăzute și se poate planifica perioada de concediu și restul formalităților. Femeile care nu se simt confortabil să își anunțe toți colegii pot să discute doar cu managerii sau cu echipa de resurse umane în perioada în care se simt pregătite. În funcție de recomandările doctorului, femeile însărcinate pot munci până în ultimele zile ale sarcinii, dar altele au nevoie de repaus mult mai devreme. În ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, acesta poate fi cerut de oricare dintre părinți. În ultima vreme, tot mai mulți tați aleg să îl ia și să rămână acasă pentru a se ocupa de îngrijirea copilului. 

Asigurare de viață

După nașterea copilului, proaspeții părinți trebuie să își pună la punct o asigurare de viață care să-l ajute pe copilul lor în cazul unui eveniment nefericit.  Odată cu venirea pe lume a unui nou membru al familiei, responsabilitatea față de viitorul lui trebuie să se afle pe lista priorităților părinților. Asigurarea de viață reprezintă un ajutor pentru copil, dar și pentru cel pe care îl numești beneficiar. De exemplu, un prieten foarte apropiat sau o rudă pot fi candidații potriviți. Trebuie să existe încredere deplină în această persoană, deoarece ea sau el se va ocupa de banii copilului până acesta va ajunge la vârsta la care îi poate accesa el însuși. O perioadă cât mai mare de acoperire trebuie să fie obiectivul părinților, deoarece responsabilitatea pe care o au față de copil este un proces pentru o viață întreagă.

Proaspeții părinți au mai multe responsabilități pe care trebuie să le ia în serios, iar multe dintre acestea se referă la partea financiară. Apariția unui copil îi face pe părinți să fie mai economi, mai serioși și cât mai implicați într-un viitor lipsit de griji sau complicații.