Tocmai ai aflat că ești însărcinată, iar euforia încă te mai ține în priză? Să știi că următorul pas important pe care ar trebui să-l faci ține de alegerea unui medic ginecolog care să-ți supravegheze sarcina. Dar, probabil că te întrebi cum ai putea să alegi un medic bun? Îți dăm noi în continuare câteva sfaturi care s-ar putea să-ți prindă bine.
Medicul ginecolog are o misiune foarte importantă în sarcina ta, deoarece el este cel care îţi va urmări sarcina, îţi va da analize de făcut şi te va ţine la curent cu starea de sănătate/evoluţie a bebeluşului tău. Aşadar, nu este o decizie pe care să o iei în grabă. Dimpotrivă, trebuie ca această persoană să îţi inspire încredere, să fie răbdătoare, calmă – urmează să îţi fie alături şi să te sprijine în cele nouă luni magice care te aşteaptă!
În primul rând, dacă nu ai deja un medic ginecolog la care ai mers regulat, anual, pentru testul Papanicolau sau atunci când ai avut diferite probleme (gen infecţii urinare), trebuie neapărat să îţi găseşti unul.
Pentru a găsi un medic ginecolog competent, te poţi sfătui cu:
- Medicul de familie la care eşti înscrisă îţi poate face o recomandare. Dacă ai încredere în el, fă-ţi o programare şi vezi cum decurge consultaţia!
- Prietenele (virtuale sau nu) sau cunoştinţele tale. Cu siguranţă ai prietene care au născut deja sau care sunt însărcinate, iar ele îţi pot recomanda medicul lor (sau nu!). Îţi poţi face o listuţă cu 2-3 dintre ei! Nu fă o listă foarte lungă, pentru că vei cheltui bani şi timp pe la diverse programări.
- Sfat: caută şi online informaţii despre medicii aleşi. Google este un bun prieten, foloseşte-l!
- Grupurile pentru mămici de pe Facebook.
De ce trebuie să ţii cont atunci când alegi medicul ginecolog:
Medicul ginecolog trebuie să aibă şi specializare de obstetrician, ceea ce îi permite să asiste efectiv la naştere, fiind instruit în acest sens. Asigură-te că medicul ales poate asista la naştere, ca să nu ai vreo surpriză neplăcută!
Recomandările primite de la cunoscute sau reputaţia sa. Cu cât este mai în vârstă, cu atât experienţa şi cazurile care i-au trecut prin mâini sunt mai multe. E posibil ca asta să te facă să te simţi mai în siguranţă!
Sexul medicului ginecolog. Deși unele femei spun că nu le deranjează absolut deloc ca medicul care le supraveghează sarcina să fie bărbat, altele sunt mai rezervate în această privință și preferă să aleagă o femeie ginecolog. Alegerea este numai şi numai a ta – este foarte important să te simţi în largul tău în preajma medicului!
Modul în care eşti tratată în timpul consultaţiei. Are medicul răbdare cu tine? Îţi explică toate lucrurile pe care nu le înţelegi? Îţi răspunde tuturor întrebărilor, chiar dacă acestea sunt stângace? Te repede? Te tratează cu respect? Îţi interpretează analizele pe înţelesul tău? Pare interesat de cazul tău? Ai parte de o conversaţie calmă sau e mereu pe fugă? Răspunde la telefon în timpul consultaţiei? Te simţi în largul tău, îl poţi întreba orice (de la secreţie ciudată la calitatea actului sexual)? Răspunde-ţi acestor întrebări!
Poate că o fi el medic de renume, dar dacă o consultaţie durează 10 minute (poţi să ajungi într-o zi mai devreme pentru a observa acest lucru şi la alte paciente), mai bine zi pas.
Locul în care este amplasat cabinetul său. Poate pentru tine este important acest aspect, mai ales dacă nu ai maşină. Noi traversăm oraşul pentru a ajunge la medicul meu şi m-aş fi bucurat să fie mai aproape, dar asta e, n-avem ce face. Am vrut să mergem la el cu orice preţ, restul nu mai contează!
Ce alte întrebări să îi pui medicului tău ginecolog obstetrician atunci când îţi ia sarcina în evidenţă:
Lucrează la privat sau în sistemul de stat? Asta te va ajuta foarte mult, pentru că după cum ştii, sunt diferenţe foarte mari de preţuri (şi condiţii). E bine să ştii cât mai din timp răspunsul la această întrebare.
Poţi să îl contactezi la orice oră din zi sau noapte? Pentru unele femei, acest aspect este de o importanţă majoră, ca medicul să fie disponibil 24 din 24.