Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, perioada medie a concediului maternal este de 18 săptămâni. Această valoare este valabilă și pentru Republica Moldova, mamele primind 126 de zile de concediu de maternitate, împărțite în mod egal între perioadele de dinainte și după naștere. Cum este însă structurat concediul de maternitate în alte țări?

mamaplus

În Statele Unite există o situație fară precent, findcă mamele nu au nici măcar o săptămână de concediu maternal. Legile federale din SUA nu le garantează femeilor concediu plătit după ce au născut, pur și simplu lasă asta la discreția angajatorilor.

Diferența uriașă o face Bulgaria, care oferă mai mult de un an de concediu de maternitate, fiind plătit cu 78,4% din valoarea salariului. Mămicile din această țară chiar se pot considera norocoase.

Un alt caz interesant este în Australia, unde concediul durează 18 săptămâni, iar plata echivalează cu salariul pe doar șapte săptămâni și jumătate. La un pol opus, în Austria, concediul este aproape similar, de 16 săptămâni, însă concediul de maternitate este plătit integral.

Canadiencele primesc 17 săptămâni de concediu cu plata de 48.4% din salariu pe durata acestora. Și mai norocoase sunt mămicile din Chile, care au 18 săptămâni de concediu cu plata integrală. În Italia se oferă 21.7 săptămâni de concediu cu plata de 80% din salariu, în timp ce în Spania se oferă 16 săptămâni de concediu cu plata integrală.

A nu se confunda concediul de maternitate cu cel pentru creșterea copilului. Concediul de maternitate reprezintă dreptul angajatei gravide la concediu prenatal și postnatal în cuantum de 126 de zile. Acesta mai poartă numele de concediu de sarcină și lăuzie.

Sursa