Pe cât de frumoasă este perioada sarcinii și așteptarea întâlnirii cu bebelușul tău, pe atât de mari sunt provocările pe care le întâlnești pe parcurs. Pentru unele gravide, schimbările prin care trec sunt destul de evidente, iar pentru altele dimpotrivă. Cert este că toate femeile însărcinate ar trebui să fie informate din timp despre riscurile pe care le pot avea anumite activități sau alimente consumate în această perioadă. Află în continuare care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac cele mai multe gravide.
Nu dorm suficient
În mod normal, rutina de odihnă a unei femei trebuie să asigure 6-7 ore de somn pe noapte, pentru că aceasta să-și refacă nivelul de energie și vitalitate pentru o nouă zi. Cu toate acestea, în cazul viitoarelor mămici, acest lucru nu mai este valabil: modificările fizice și hormonale drastice consumă resurse importante ale corpului, astfel că timpul necesar de somn crește la 9-10 ore pe noapte.
Mai mult decât atât, în timpul nopții, organismul are prilejul de a se vindeca în mod natural, de a-și regenera celulele și reface resursele energetice, procese cu atât mai importante pentru o femeie gravidă. În plus, cercetătorii au stabilit că femeile care au un tipar neregulat al somnului sau cele care se odihnesc insuficient, se pot confrunta cu situația în care nu pot duce sarcina până la capăt în mod natural, tocmai din cauza acestor lipsuri de energie. Astfel, pentru multe dintre acestea este nevoie de intervenție chirurgicală pentru naștere.
Dușurile și băile fierbinți
Deși igiena intimă este cu atât mai importantă în timpul sarcinii, un sfat de reținut este că în timpul dușurilor și băilor temperatura să fie păstrată în limita de 36-39 grade Celsius. Apa prea fiebinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen și expus astfel riscului de apariție a malformațiilor congenitale.
În timpul sarcinii mănânci pentru doi
Una dintre cele mai frecvente griji ale unei femei însărcinate este că dacă nu căștigă suficient în greutate, fătul nu se va dezvolta sănătos. Cu toate acestea, nutriționiștii atrag atenția asupra unui aspect important al alimentației prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea trimestru cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câștige în plus aproximativ 0.500 kg pe săptămână.
La fel de important este ca viitoarele mămici să aibă grijă să atingă o greutate normală încă dinainte de a rămâne însărcinate, astfel vor avea șanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcină sau de a apela la cezariană. Această variantă este mai sănătoasă și pentru bebeluș, care are un risc mai scăzut de a se naște prematur.
Lipsa activităților fizice – un pericol silențios pentru bebeluș
În ceea ce privește practicarea activităților fizice în timpul sarcinii, moderația este cheia! Deși în trecut viitoarele mămici erau sfătuite să reducă la minim efortul fizic, în prezent există o mulțime de opțiuni pentru menținerea sănătății atât a fătului cât și a mămicii.
În afara activităților fizice, este recomandată practicarea yoga, plimbările zilnice în parc sau înotul. Beneficiile acestora sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, au rolul de a te menține în formă, previn și atenuează edemele, îmbunătățesc circulația și ajută la susținerea burticii.
Consumul excesiv de cafea
Pentru o femeie gravidă această licoare poate aduce o serie de neplăceri: insomnii, stări de iritabilitate, creșterea tensiunii și palpitații, aceste stări fiind oricum intensificate de tulburările hormonale normale din timpul sarcinii.
Deși părerile sunt împărțite în legătură cu efectele cafeinei asupra fătului, specialiștii au demonstrat că excesul crește riscul avortului spontan și predispoziția ca bebelușii să aibă un deficit de greutate la naștere. Astfel, viitoarea mămică poate consuma cafea, însă cu moderație, fără să depășească 300 de miligrame de cofeină pe zi.
Continuarea fumatului
Este binecunoscut faptul că țigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate. De aceea, este total greșit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă rărește numărul țigărilor sau le alege pe cele light. Cum studiile spun că fumul de țigară conține circa 4.000 de substanțe dăunătoare, ca viitoare mămică, gândește-te că riști să naști un copil cu malformații, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plămânilor.
Consumul de ceaiuri din plante
Dincolo de ceaiurile de mușețel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină. Atunci când răcești și ești însărcinată, este posibil să ai tendința să bei ceaiuri sau să asculți sfaturile celor din jur care-ți recomandă tot soiul de remedii naturiste pe bază de plante. Tratamentele naturiste sunt sănătoase în general, însă nu neapărat și atunci când ești însărcinată.
Coada Șoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, smirna, tătăneasă, frunzele de zmeură, salvia și lămâița sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii. Întreabă întotdeauna medicul înainte de a bea vreun ceai și asigură-te că este inofensiv pentru sarcina ta!
Ridicarea de greutăți mari
Implicarea în activități care presupun cărarea sau ridicarea unor greutăți te supun unor riscuri foarte mari în sarcină. Nu doar spatele și sănătatea ta au de suferit, însă și fătul poate fi afectat de astfel de presiuni asupra corpului.
Odată cu creșterea burticii, centrul de greutate a organismului se schimbă și nu mai ești la fel de stăpână asupra mișcărilor pe care le faci. În timp ce ridici lucruri grele riști să cazi și să produci fie avort spontan, naștere prematură sau să apară complicații, așa cum este desprinderea prematură a fătului de placentă.
Atunci când ești viitoare mămică, îngrijirea prenatală este la fel de importantă ca cea postnatală. În acest sens, alimentația bebelușului după naștere trebuie să asigure atât creșterea cât și dezvoltarea acestuia.