Încă din primele săptămâni de sarcină, viitoarea mămică poate resimți acele reprize neplăcute cu greață, vărsături și sensibilitate puternică la anumite mirosuri. Bineînțeles, fiecare sarcină este absolut unică, iar unele gravide ar putea să nu se confrunte cu aceste stări de rău. Dar, ce-i de făcut atunci când senzația de rău de dimineață este aproape insuportabilă? Există câteva soluții care s-ar putea să îți fie de un real folos.

Se pare că dereglările hormonale puternice în organismul femeii însărcinate sunt principalul factor determinant în apariția stării de rău la primele ore ale zilei. Totuși, dacă își vei forma o rutină de care să te ții cu regularitate, aceste stări de rău s-ar putea ameliora sau diminua.

Ce trebuie să faci dimineața pentru a preveni senzația de rău din timpul sarcinii

Trezește-te numai când te simți complet odihnită – nu te strădui să te trezești dacă simți că nu te-ai odihnit suficient. Somnul odihnitor te va face să te simți bine, prevenind senzația de rău de dimineață specifică lunilor de sarcină.

Ridică-te din pat încet, fără să îți bruschezi corpul – după ce te trezești, nu te ridica brusc din pat. Fă mișcările lent, pentru a permite organismului să se adapteze poziției verticale a corpului, prevenind astfel amețelile care pot fi urmate de greață.

Alege cu atenție alimentele consumate la micul dejun – cofeina, alimentele grase și condimentate pot declanșa starea de rău, grețurile și vărsăturile, așa că ar trebui să le eviți, mai ales la prima masă a zilei. Totuși, trebuie să mănânci ceva pentru că greața este accentuată desenzația de foame.

Gustările mici, pe bază de proteine, precum untul de arahide întins pe pâinea prăjită, dar și fructele bogate în potasiu precum bananele, estompează stările de rău ce apar dimineața în timpul sarcinii. Dacă greata este foarte agresivă încă de dimineață, consumă la micul dejun un cartof copt, întrucât reduce aciditatea și te face să te simți mai bine.

Evită să folosești telefonul, dar și computerul – mișcările continue aproape insesizabile ale imaginilor de pe ecranul telefonului, dar și de pe ecranul computerului îți pot declanșa sau accentua stările de rău de dimineață în timpul sarcinii. Dacă nu ai încotro și trebuie, totuși, să lucrezi la computer, alege o imagine pentru desktop în nuanțe de roz pal sau bej, care va solicita mai puțin ochii.

Hidratează-te înainte de a te ridica din pat – hidratarea este esențială pentru starea ta de bine, mai ales în cele 9 luni de sarcină. Greata matinală se accentuează pe măsură ce corpul se deshidratează.

Folosește proprietățile antivomitive ale ghimbirului – ghimbirul calmează durerile stomacale și estompează senzația de greată. Proprietățile sale antivomitive au fost confirmate de studiile făcute de specialiști, așa că poți consuma fie ceai de ghimbir dimineața, fie poți adăuga o felie de ghimbir în paharul de apă sau în ceaiul pe care îl bei la micul dejun, iar astfel vei alunga grețurile matinale.

Îmbracă haine confortabile – hainele mulate pot agrava simptomele sezatiei de rău de dimineață, așa că ar trebui să te îmbraci cu haine comode, care să nu pună presiune pe zona abdominala.

Important este să îți monitorizezi organismul și să îți analizezi stările, astfel încât să știi cum să procedezi pentru a le preveni.

Câteva reguli de care să tii cont, ca să previi grețurile în sarcină:

  • Ia mese mici, mai des. E bine să mănânci porții mici, de alimente simple, care sunt bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi (cum ar fi pâinea, orezul, crackersii și paștele).
  • Bea lichide cu o jumătate de oră înainte sau după o masă, dar nu consuma lichidele la mese.
  • Bea cantități mici de lichide în timpul zilei, pentru a evita în acest mod deshidratarea.
  • Mănâncă orice simți că ai poftă, ori de cate ori simți că poți mânca.
  • Roagă pe cineva să gătească pentru tine. Deschide ferestrele la bucătărie sau evită să stai în încăpere dacă mirosul te deranjează și apare senzația de rău.
  • Odihnește-te bine și dormi în reprize scurte în timpul zilei.
  • Evită locurile calde, pentru că dacă simți că ai bufeuri, aceasta se adaugă la senzația de greață.
  • Pentru a calma greața, încearcă să miroși lămâie sau ghimbir, bea puțină limonadă sau mănâncă puțin pepene roșu (dacă ai în casă).
  • Fă mișcare.

Când este cazul să îți suni medicul ginecolog?

Dacă te confrunți cu stări de greață excesivă și vărsături, care te împiedică să mănânci sau să reții alimentele în organism, sună-ți medicul. La fel, contactează-l și dacă vărsăturile sunt însoțite de durere sau febră. Dacă greața și vărsăturile persistă și în al doilea trimestru de sarcină (după săptămâna a 12-a), e cazul să iei legătura cu medicul tău.