mamaplus

Ce factori declanșează grețurile în sarcină și cum poți să le previi

-
//
09.06.2020

Mămicile care au trecut prin reprize de grețuri în perioada sarcinii știu cu siguranță cât este de dificil să depășești această perioadă. Grețurile ”matinale” în sarcină sunt specifice pentru primul trimestru de sarcină, însă există și cazuri în care femeile le-au resimțit și mai târziu. Dacă te întrebi de ce apare greața în timpul sarcinii și ce consecințe poate avea pentru copil, Asociația Americană de Ginecologi și Moașe (ACOG:The American College of Obstetricians and Gynecologists) a dat câteva explicații accesibile și utile în acest sens.

Cine suferă de greață în sarcină?

Ești însărcinată și suferi de greață sau mai rău, ai stări de vomă? Cu siguranță nu ești singura: doar o femeie din patru nu are aceste simptome, o altă femeie din patru suferă de greață și chiar o femeie din două se confruntă cu grețuri asociate cu vărsături. În cazuri mai rare, greața și vărsăturile devin extrem de complicate, până la punctul de a solicita spitalizare. În acest caz este vorba despre hiperemeza de sarcină (hyperemesis gravidarum), o complicație a sarcinii care se caracterizează prin greață severă, vărsături, pierderi în greutate și, eventual, deshidratare.

Când apar grețurile în sarcină și cât durează?

În toate cazurile în care femeile prezintă greață sau vărsături asociate cu sarcina, aceste simptome apar înainte de 9 săptămâni. Dacă aceste simptome apar mai târziu, cauzele pot fi diferite (de exemplu, tulburări metabolice sau gastro-intestinale). De obicei, situația se rezolvă de la sine în jur de 16-20 de săptămâni. În unele cazuri, însă, greața și vărsăturile pot continua, chiar și până la naștere.

De ce depinde greața în sarcină?

Încă nu se știe exact ce provoacă greață și vărsături în sarcină. Totuși, specialiștii amintesc că printre ipotezele principale se numără:

  • Origine hormonală. Greața și vărsăturile ar depinde de modificările hormonale legate de sarcină și, în special, de creșterea nivelului de gonadotropină corionică sau estrogen.
  • Adaptare evolutivă. Potrivit unor cercetători, greața și vărsăturile ar putea fi o strategie dezvoltată în cursul sarcinii pentru a ține femeia și copilul ei departe de alimentele ce pot fi periculoase. Această teorie ar putea explica și aversiunea temporară pe care multe femei o simt față de unele mirosuri sau arome în primele luni de sarcină.
  • O posibilă predispoziție psihologică. Ideea este că aceste simptome sunt reflectarea unei primejdii psihologice preexistente sau răspunsul organismului la o situație stresantă nouă. Această ipoteză e totuși discutabilă.

Cine are cel mai mare risc de greață?

Riscul de a suferi de greață și vărsături crește dacă sarcina este molară (atunci când apare o creștere anormală a țesutului în uter, prevenind dezvoltarea fătului și încetarea efectivă a sarcinii). Probabil, acest lucru depinde de faptul că în aceste condiții masa placentei crește, ceea ce produce o cantitate mai mare de gonadotropină corionică.

Chiar și istoricul familial și caracteristicile genetice individuale pot avea un rol important. O probabilitate mai mare de a avea grețuri în sarcină este în cazul femeilor cu mame sau surori care au avut hyperemesis gravidarum, sau care au suferit de grețuri în sarcinile anterioare. De asemenea, femeile care suferă în mod normal de migrene, se pot confrunta cu grețuri în sarcină.

Nu îți face griji pentru făt

Prezența grețurilor și vărsăturilor nu trebuie să te îngrijoreze în ceea ce privește evoluția sarcinii. Într-adevăr, unele studii au indicat o rată mai mică a avortului pentru femeile care suferă de grețuri în sarcină. În ceea ce privește hyperemesis gravidarum, unele studii sugerează asocierea, în unele cazuri, cu o greutate scăzută la naștere a copilului.

Când apar grețurile în sarcină și cum să le previi?

Conform rezultatelor unor investigații, femeile care luau multivitamine la momentul concepției prezintă un risc mai mic de greață și vărsături. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să iei suplimente fără să-ți fie recomandate de medic.

Tratamente non-farmacologice pentru când apar grețurile în sarcină

Înainte de a ajunge la medicamente, unele strategii pot ajuta la reducerea grețurilor deranjante. Iată-le pe cele indicate de Asociația Americană de Ginecologi și Moașe:

  • Odihnește-te și evită stimulii senzoriali care știi că îți pot provoca greață: anumite mirosuri, zgomote puternice, lumini intermitente;
  • Asigură-te că te hrănești puțin și des. Evită mâncărurile picante sau grase, iar dimineața, înainte de a te ridica din pat, începe ziua cu o mică gustare proteică sau cu biscuiți;
  • Ghimbirul poate ajuta și el: s-a dovedit eficient în reducerea simptomelor și, potrivit experților ACOG, poate fi considerat o opțiune non-farmacologică.
  • Dacă iei suplimente de fier (sau multivitamine care conțin fier), adresează-te medicului. El te poate sfătui cum să le înlocuiești cu suplimente numai cu acid folic.