Bazinul pentru gravide. Despre beneficiile înotului pentru mamă și viitorul bebeluș

Bazinul pentru gravide. Despre beneficiile înotului pentru mamă și viitorul bebeluș

-
//
19.08.2014

Au trecut demult acele vremuri când graviditatea era considerată o boală, iar femeia însărcinată trebuie să stea exclusiv în pat. Acum, medicii insistă pe un adevăr de când lumea: mișcarea înseamnă viață.

Bazinul pentru gravide. Despre beneficiile înotului pentru mamă și viitorul bebeluș

S-a stabilit că insuficiența de mișcare poate genera avort spontan, toxicoză accentuată și slăbiciune simptomelor de naștere. Așa deci, trebuie să ne mișcăm! iar cel mai potrivit este să facem acest lucru în apă. Astăzi, până și medicii ”de modă veche” nu doar că permit dar recomandă insistent gravidelor să frecventeze ore de înot.

La ce sunt bune acestea, la drept vorbind, ce are de făcut o gravidă la bazin?

Trei principii de bază

Toate activitățile pentru gravide în bazin pot fi clasificate în trei grupuri de bază – înot, scufundări și aerobică acvatică – sunt trei ocupații de bază de care depinde sănătatea și buna dispoziție a mamei și viitorului ei copil.

Înotul

Se știe, în apă toate totul este mai ușor. În mod special acest lucru poate fi sesizat de viitoarele mămici, care poate au obosit nițel de kilogramele adăugate în plus. În apă, ea se poate simți din nou ușoară ca o pană. Unde mai pui că apa are capacitatea de a o relaxa și a o ajuta să treacă peste grijile și stresurile prin care trece. Încercați să plutiți pe apă în poza unei stele de mare, să vă relaxați și să vă gândiți la ceva plăcut. Simțiți cum apa vă susține și încercați să memorați această senzație! Această amintire vă va ajuta în timpul nașterii când va trebui să vă relaxați între contracții.

Înotul vă va ajuta să reduceți din presiunea asupra coloanei vertebrale și a întregului sistem locomotor, oferă o activitate fizică bună, crește rezistența, întărește mușchii de la piept. Apropo, medicii cu experiență știu că mamele care au înotat activ în timpul sarcinii, mai rar se confruntă cu probleme legate de lactație. Posibil, acest lucru se întâmplă pentru că în timpul înotului se îmbunătățește circulația sanguină în mușchii de la piept.

În apă, toate mișcările devin line și coordonate, iar corpul se pregătește treptat pentru așa numitul ”dans” al nașterii.

Bazinul pentru gravide. Despre beneficiile înotului pentru mamă și viitorul bebeluș

Scufundările

S-a constatat că și scufundările reprezintă o activitate foarte benefică pentru gravide, atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihologic. Odată ce vă cufundați în totalitate în apă, veți simți mai bine starea copilului dumneavoastră. Imaginați-vă, el tot timpul se află într-un mediu înconjurat de apă.

Acum încercați să trageți mai mult aer în piept și să rețineți răsuflarea în timp ce stați cu fața în apă. Încă mai bine – dacă vă aplecați puțin și cuprindeți genunchii cu mâinile. Această poză este asemănătoare cu cea a copilului dumneavoastră în uter. Încercați să stați în această poziție cât de mult posibil (numărați în gând sau stabiliți timpul după cronometru – obiect de care dispune aproape fiecare bazin).

În timpul scufundărilor, mama antrenează abilitatea de a-și reține răsuflarea, fapt care-i va fi de folos în timpul nașterii. În același timp, fătul se obișnuiește, treptat, cu insuficiența de oxigen, întrucât, în timpul contracțiilor, oxigenul și elementele nutritive nu mai ajung în organismul lui prin cordonul ombilical. Este o metodă profilactică pentru prevenirea hipoxiei fetale. În plus, copiii care trec prin această experiență până la naștere, înaintează mai rapid prin canalul de naștere și se adaptează mai rapid la viața extrauterină.

Aveți în vedere, durata maximă a contracțiilor este de 1-1,5 minute. Ar fi minunat dacă ați învăța să rețineți respirația sub apă până l 1,5 minute. Astfel, copilul dumneavoastră se va obișnui treptat cu insuficiența temporară de oxigen și-i va fi mai ușor ă vină pe lume.

Aerobică acvatică

Acum, în fața dumneavoastră nu este pusă sarcina să ameliorați aspectul siluetei sau forma fizică în general. În timpul sarcinii este importantă menținerea siluetei. De aceea, eforturile extreme, deocamdată, lăsați-le deoparte. În apă puteți doar merge și alerga ridicând genunchii cât mai sus,  puteți da din mâini și picioare.

Și încă un moment foarte important – exercițiile în apă, obligatoriu, trebuie să includă întinderi. Apa caldă face ligamentele mult mai flexibile, ceea ce vă va fi de folos în timpul nașterii, dar și în perioada postnatală (pentru că, cu siguranță, vă doriți foarte mult să reveniți la silueta de înainte de sarcină).

Bazinul pentru gravide. Despre beneficiile înotului pentru mamă și viitorul bebeluș

Este deosibit de important să lucreze mușchii interni ai șoldurilor. Încercați, de exemplu, un astfel de exercițiu. Apropiați-vă de peretele bazinului agățați-vă de balustradă. Țineți-vă cu mâinile, ridicați picioarele și întindeți-le pe lungimea maximă sprijinindu-vă cu tălpile de peretele bazinului. Nu vă grăbiți, permiteți țesuturilor să se obișnuiască cu acest exercițiu. Acum și la larg, de parcă ați vrea să faceți șpagat. Acest exercițiu este de mare folos și întinde ligamentele.

Este oare bazinul benefic tuturor?

Bazinul (dacă rămâne să respectați ceea ce am menționat mai sus – fără extremism și experimente), este benefic, practic, pentru toate gravidele. Și totuși, înainte de a merge la bazin, trebuie să comunicați medicului despre această dorință.

Contraindicațiile pentru bazin și înot sunt foarte puține. Acestea sunt următoarele:

  • Toxicoză puternică (însoțită de vomă permanentă);
  • Avorturi spontane precedente;
  • Hemoragii uterine;
  • Dureri sistematice după orele de înot;
  • Pre-eclampsia;
  • Eclampsia;
  • TBC în fază acută;
  • Boli de sânge sistemice;
  • Apendicită cronică;
  • Boli acute;
  • Boli infecțioase.

Cum alegem bazinul potrivit pentru gravide

Gravida ar face bine să nu meargă chiar la primul bazin care-i va ieși în cale. Acum, practic, în incinta tuturor școlilor mari pentru pregătirea către naștere sunt propuse activități acvatice. Noi vă sfătuim să optați anume pentru varianta ”specializată”. În compania altor gravide, antrenamentele vor fi mai vesele și mai benefice.

Preferabil ca apa în bazin să fie de la robinet sau de mare. Înainte de a începe să frecventați bazinul, vi se va solicita un certificat medical. Trebuie să aveți o atitudine înțelegătoare față de acest lucru.

Bazinul pentru gravide. Despre beneficiile înotului pentru mamă și viitorul bebeluș

Atunci când alegeți instructorul, atrageți atenția la felul în care gestionează cursul. Dacă acesta doar dă indicații generale și aproape că nu urmărește cum sunt acestea executate – nu este cea mai bună variantă. Un instructor bun se va strădui să aleagă un program individual pentru fiecare viitoare mămică și, în mod obligatoriu, va urmări cât de corect sunt executate exercițiile propuse de el.

Ce luăm cu noi la bazin:

  • Certificatul medical;
  • Costumul de baie (apropo, nu este obligatoriu să achiziționați un costum de baie pentru gravide, se potrivește orice costum de baie de mărime mare);
  • Ciupici din cauciuc – obligatoriu cu talpa cutată sau cu toc mic pentru a nu aluneca pe țigla netedă;
  • prosop;
  • gel de duș;
  • șapcă de cauciuc;
  • uscător de păr;
  • pachet pentru lenjeria udă;
  • o gustare ușoară, cum ar fi măr sau pesmeți, apă potabilă – s-a stabilit că după bazin apare pofta de mâncare și nu întotdeauna este ușor de găsit alimente sănătoase și sigure.

Înot plăcut și naștere ușoară!