

Ca să te bucuri de o sarcină cât mai ușoară și de un bebeluș sănătos, dezvoltat armonios din toate punctele de vedere, este necesar să ai mare grijă ca în toată această perioadă specială să-ți asiguri un aport însemnat de nutrienți valoroși. Dintre aceștia face parte și complexul de vitamine B. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi nu numai care sunt principalele efecte pozitive pe care fiecare vitamină B le are asupra ta și a bebelușului, precum și ce ai putea face în scopul asigurării necesarului zilnic.
Cele 8 vitamine ce sunt incluse în complexul de vitamine B sunt deosebit de importante atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru dezvoltarea normală a bebelușului tău. Fiecare dintre ele poate fi obținută prin intermediul alimentației și al suplimentelor alimentare. Iată câteva beneficii aduse de către vitaminele B!
Când ne gândim la aceasta, ar trebui să luăm în calcul următoarele efecte pozitive:
Pentru ca toate aceste beneficii să fie posibile, este ideal ca zi de zi să ai parte de 1,4 mg de vitamina B1.
Printre efectele acesteia se numără:
Doza optimă de vitamina B2 ar trebui să fie, zi de zi, de aproximativ 1,4 mg.
Și această vitamină din complexul vitaminelor B este foarte utilă pentru organismul tău, de aceea ar trebui ca în fiecare zi, în timpul sarcinii, să primești un aport de 18 mg de vitamina B3. Printre cele mai cunoscute efecte ale vitaminei B3 se află:
Este esențială în producerea diferitelor reacții chimice de la nivel celular și este binevenită și pe parcursul sarcinii întrucât:
Doza optimă este de 6 mg pe zi. În cazul în care aceasta este depășită, excesul se elimină prin urină, vitamina B5 fiind solubilă în apă.
Este cunoscută mai ales pentru următoarele roluri: ajută corpul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele, fiind implicată și în formarea globulelor roșii și a neurotransmițătorilor. Pentru ca tu și bebelușul tău să vă bucurați din plin de beneficiile oferite de vitamina B6, ar trebui ca pe parcursul sarcinii să beneficiezi de 25-50 mg zilnic.
Vitamina B6 este vitală în sarcină deoarece:
Este o vitamină din complexul de vitamine B importantă nu numai pentru perioada sarcinii, ci și în general întrucât este implicată în formarea enzimelor ce vor descompune proteinele, grăsimile și carbohidrații din alimente, furnizând energie. În privința sarcinii, vitamina B7 are următoarele roluri deloc neglijabile:
Pentru o sarcină sănătoasă, se recomandă ca doza zilnică de vitamina B7 să fie de 30 mcg.
Este una dintre cele mai benefice vitamine pentru perioada sarcinii din numeroase motive, cum ar fi:
Se recomandă ca un aport corect de vitamina B9 să existe încă din perioada concepției, dar și pe timpul sarcinii, astfel:
În anumite situații, medicul poate decide că este necesar să iei mai multă vitamina B9, în timpul primului trimestru de sarcină, deoarece, din anumite motive, există un risc mai mare de apariție a defectelor de tub neural la făt. Printre astfel de factori de risc se numără:
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că deficitul matern de vitamina B12 este asociat cu un risc ridicat de complicații precum: avort spontan, defecte de tub neural la făt, greutate redusă la naștere, anemie. Cu atât mai mult cu cât primele 1000 de zile de la concepție sunt considerate critice pentru dezvoltarea creierului, fiind intervalul caracterizat de mielinizare (fibrele nervoase se acoperă cu mielină, un înveliș proteic), s-a sesizat că un deficit al vitaminei B12 este asociat cu demielinizare, cu o atrofiere a creierului, cu apariția anomaliilor în dezvoltarea neurologică, cognitivă, a fătului.
În plus, vitamina B12 facilitează sinteza ADN-ului, prevenind totodată dezvoltarea preeclampsiei. Pentru sănătatea bebelușului și a ta, este indicat să existe un aport corect de vitamina B12 atât în perioada concepției, cât și în timpul sarcinii. De pildă, în sarcină ar trebui să primești zi de zi 2,8 mcg din această vitamină.
Medicii insistă asupra administrării de vitamine prenatale care să conțină neapărat vitamina B12, cu precădere pentru mamele care au o dietă vegetariană sau lacto-vegetariană.
Medicii recomandă și în cazul vitaminelor B, la fel ca pentru alți nutrienți esențiali, ca aportul acestora să se asigure în special prin intermediul alimentelor. În aceste condiții, pentru a-ți putea asigura zi de zi o parte cât mai mare din dozele recomandate din fiecare tip de vitamina B, în vederea unei sarcini sănătoase, ar trebui să consumi alimente precum:
Studiile arată că transformările majore ce survin în perioada sarcinii ar trebui susținute nu doar printr-o dietă echilibrată, care să asigure un aport bun de vitamine și minerale, ci și prin intermediul unor suplimente alimentare, cu atât mai mult cu cât nu se reușește întotdeauna să se asigure o alimentație optimă sau este vorba, din diferite motive, de un deficit de absorbție a nutrienților (de exemplu, dacă este vorba despre diferite afecțiuni, cum ar fi boala Celiacă). Dintre toți acești nutrienți, cel mai mult este indicat să existe o rutină de suplimentare a vitaminelor în special cu acidul folic, încă din primele zile de sarcină.
Pentru ca tu și bebelușul să fiți în deplină siguranță și pentru a beneficia din plin de toate beneficiile aduse nu numai de către acidul folic, ci și de către toate vitaminele din complexul B-urilor, este indicat să te consulți cu un medic. Numai acesta îți va recomanda dozele corecte și îți va spune în ce perioade și cât timp va trebui să primești suplimente alimentare cu vitamine din grupul B-urilor.