Vestea venirii pe lume a unui copil, mai ales dacă este primul, este însoțită de una dintre cele mai puternice emoții din viața unui cuplu. Chiar dacă femeia este cea care poartă sarcina, schimbările apar la ambii parteneri. Este necesar însă ca femeia să fie pregătită pentru această perioadă şi să nu o resimtă ca pe o povară.

Modificările hormonale, de statică corporală, dar şi cele emoționale solicită intens viitoarea mămică. Procesul adaptativ este de multe ori destul de dificil pentru că toate acestea se produc într-un timp relativ scurt.

Aceste schimbări cum ar fi câştigarea în greutate, creşterea acuității senzoriale, abandonarea serviciului pot fi factori care îngreunează sarcina. Pe măsură ce devin din ce în ce mai prezente în viața gravidei ele pot fi însoțite de diverse activități plăcute: ascultatul muzicii, shopping, teatru, plimbări în parc, gimnastică, citit, înot. Alimentația corectă şi echilibrul dintre exercițiul fizic şi odihna constituie unele dintre cele mai importante aspecte de luat în seamă pe tot parcursul sarcinii.

Exercițiile fizice adaptate corect condiției de graviditate pot avea atât efecte profilactice, cât şi corective. Efectele acestora se manifestă în sarcină, dar și după naștere.

Printre beneficiile exercițiilor fizice din timpul sarcinii putem găsi:

  • elibererea stresul muscular şi articular – asta înseamnă mai puțini cârcei, mai multă flexibilitate osteo-musculară;
  • detensionarea coloanei vertebrale şi îmbunătățirea posturii – adică, preluarea cu uşurință a greutății sarcinii de către corp prin corectarea posturii, mai puține dureri lombare sau toracale;
  • îmbunătățirea circulației periferice – mâini şi picioare calde indiferent de vremea de afară, temperatură uniformă a corpului şi confort fizic;
  • diminuarea presiunii rectale şi pelviene  – risc mai mic de apariție a hemoroizilor şi a incontinenței urinare atât înainte de naştere cât şi după naştere, indiferent de modul naşterii (vaginal sau prin cezariană);
  • stimularea energiei vitale a organismului concomitent cu eliminarea tensiunii nervoase – mai multe endorfine, stare generală de bine, mai multe zâmbete;
  • menținerea tonusul muscular necesar pentru recuperarea musculaturii abdominale vizibil afectate după naştere – şanse mai mari de a încăpea rapid în pantalonii de dinaintea sarcinii.

Nu este necesar să ai un istoric în sport sau să fi practicat alte activități de masă ca să fii pregatită pentru gimnastica prenatală. Exercițiile se adaptează în funcție de condiția fiecărei gravide.

Este absolut necesar ca înainte de începerea unui program de gimnastică prenatală să ceri părerea medicului obstetrician. Sunt unele condiții patologice care limitează sau chiar interzic efortul în timpul sarcinii, iar tu trebuie să te asiguri că nu le îndeplineşti.