Ai aflat că ești însărcinată și te gândești cu entuziasm la toate schimbările frumoase care urmează să se petreacă în viața ta, nu-i așa? Ne bucurăm mult pentru tine și ne dorim să ai parte de o sarcină sănătoasă, de aceea îți oferim cei 10 pași pentru o perioadă de graviditate de nota 10.
1. Mergi la ginecolog
Din clipa în care testul de sarcină „ți-a dat de veste” că ești însărcinată, programează-te pentru un control la ginecolog și ia legătura cu moașa. Urmează indicațiile oferite de medicul specialist și ai grijă de tine!
2. Mănâncă sănătos
Dacă până acum mai făceai excepții, de acum încolo, recomandarea este să fii mult mai atentă la ceea ce mănânci.
O dietă sănătoasă și echilibrată pentru o femeie însărcinată înseamnă:
- Cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi.
- Carbohidrații ar trebui să reprezinte cam o treime din tot ceea ce mănânci zilnic.
- Proteinele sunt importante, de aceea ai grijă ca alimentația ta să includă: carne slabă, pește, ouă, nuci, linte, fasole etc.
- Nu uita nici de produsele lactate: lapte, iaurt, chefir etc.
- Atunci când ești însărcinată nu înseamnă că trebuie să mănânci cât pentru două persoane. Dacă necesarul zilnic de calorii consumate de o femeie normoponderală ar fi de 2000 de calorii, în cazul în care aceasta este însărcinată ar trebui să se mărească doar cu aproximativ 300 de calorii.
- Atenție! Există mai multe alimente pe care în perioada sarcinii ar fi bine să le eviți.
3. Hidratează-te!
4. Nu uita de suplimente
Acidul folic îi este recomandat oricărei femei însărcinate, precum și vitamina D. În unele situații, în funcție de analizele fiecărei viitoare mămici, medicul îi poate recomanda și alte suplimente.
5. Fii activă!
Mișcarea este foarte importantă pentru o femeie însărcinată, pentru că o ajută să gestioneze mai bine toate schimbările legate de corpul său, o ajută să nu acumuleze prea multe kilograme în timpul sarcinii, în timpul travaliului, dar și să-și poată reveni mai ușor după naștere. În plus, exercițiile fizice o ajută pe viitoarea mamă să diminueze episoadele de indispoziție cu care se poate confrunta în timpul sarcinii.
Ce înseamnă mișcare sănătoasă și indicată pentru o gravidă? Exercițiile fizice ușoare făcute acasă, mersul în ritm alert, înotul, yoga, pilates, gimnastica acvatică etc.
6. Uită de alcool
Consumul de alcool în timpul sarcinii poate cauza multe probleme în ceea ce privește dezvoltarea fizică (deficiențe de creștere a anumitor organe) și mintală a copilului (dificultăți de învățare, de coordonare, de comportament etc).
7. Mai puțină cofeină
De ce se recomandă mai puțină cafea în timpul sarcinii? Pe de o parte, pentru că aceasta crește ritmul bătăilor inimii bebelușului, iar pe de altă parte, s-a dovedit că bebelușii mamelor care au consumat mai multă cofeină în timpul sarcinii au avut o greutate mult mai mică la naștere.
8. Renunță la fumat
Și este vorba atât despre fumatul activ, cât și despre cel pasiv. Consecințele fumatului în timpul sarcinii pot fi foarte serioase: nașterea prematură, greutate mică la naștere, malformații, pierderea sarcinii etc.
9. Dormi!
10. Gândește pozitiv!