Dacă vrei să rămâi însărcinată cât mai curând, trebuie să știi că cea mai bună perioadă pentru a concepe un copil este în așa-numita perioadă fertilă a ciclului menstrual. Perioada fertilă a ciclului menstrual cuprinde 6 zile, 5 zile anterioare ovulației și ziua ovulației.

Ovulatia reprezinta procesul care reprezinta eliberarea unu ovocit matur dintr-un folicul ovarian (apt pentru fecundare). 

De obicei, ovulația are loc la mijlocul ciclului menstrual, adică dacă ciclul tău menstrual durează 28 de zile, cel mai probabil, ovulația va avea loc în ziua a 14. Contrar a ceea ce spun multe cărți, cele mai multe dintre femei nu ovulează în cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual, ci între cea de-a 10-a și 16-a zi înainte ca menstruația să înceapă. La fiecare ciclu, hormonul de stimulare foliculară (FSH) face ca între 5 și 12 foliculi să se dezvolte și să se pregătească pentru ovulație. Apoi hormonul luteinizant (LH) ajută la eliberarea celui mai mare dintre foliculi după 12-24 de ore. De obicei se eliberează un singur ovul, dar sunt și cazuri când sunt eliberați mai mulți.

Există însă și alte semne care te vor ajuta să știi, cu siguranță, când are loc ovulația:

Culoarea mucusului cervical se schimbă
La finalul perioadei menstruale mucusul cervical este aproape transparent, dar înainte de ovulație el devine mai gros ca și consistență și mai albicios. Acesta este primul semn care arată că se apropie ovulația. 

Modificări la nivelul colului uterin
Aceste schimbări care anunță perioada de ovulație se pot observa doar dacă palpezi cu mâna la nivelul cervixului. Mai exact, înainte și după ovulație cervixul se simte mai uscat și mai aspru (cum se simte de exemplu vârful nasului), iar în timpul perioadei el devine mai moale și umed (cum se simte când atingi lobul urechii). De asemenea, cervixul este mai mare și parcă mai deschis în timpul perioadei de ovulație. Este nevoie de ceva practică pentru a putea sesiza prin palpare aceste modificări, dar ele sunt de ajutor mai ales în perioada când dorești să concepi un copil.

Dureri abdominale ușoare
Printre semnele care arată că se apropie ovulația se numără și apariția durerii abdominale ușoare. Dar nu toate femeile resimt acest disconfort. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că durerile abdominale apar cel mai adesea după ce ovulul a fost eliberat, nu înainte.

Se schimbă temparatura bazală
Cel mai sigur prin măsurarea temperaturii bazale, mai ales că acesta este semnul care anunță ovulația și care poate să fie cel mai ușor de urmărit. Temperatura corporală rămâne aceeași în cele mai multe dintre cazuri, dar tinde să scadă puțin în perioada ovulației (chiar și cu jumătate de grad). Este nevoie să urmărești temperatura mai multe luni pentru a sesiza această schimbare care are loc în perioada de ovulație, respectiv în cea mai fertilă.

Alte semne posibile:
-sensibilitate la nivelul sânilor;
-creșterea libidoului;
-nivel crescut de energie;
-cresterea sensibilitatii simturilor: vedere, miros și gust;
-retenție de apă.

De ce nu apare ovulația?
Există câțiva factori care pot face ca ovulația să nu apară timp de câteva luni sau chiar deloc, situație cunoscută sub numele de anovulație. Vestea bună este că multe dintre cauze sunt ușor de diagnosticat și de tratat. Procesul de ovulație poate să fie afectat dacă femeia suferă de sindromul ovarelor polichistice, dar și de prezența chlamydia (boala poate bloca trompele uterine, iar ovulația nu mai are loc). De asemenea, procesul de ovulație poate să fie influențat de o greutate corporală prea ridicată/scăzută, de stres, dar și de anxietate.