Dezvoltarea medicinii, din fericire, continue, și după pastilelor contraceptive, care protejează femeia modernă de sarcina nedorită și restabilește fonul hormonal al organismului ei, a apărut plasturele contraceptiv.

Plasturele...contraceptiv?
 

Despre ce este vorba

Plasturele contraceptiv – este un plasture subțire și neted cu o dimensiune de 20 cm2. Plasturele se lipește o dată pe săptămână pe fese, omoplat, abdomen sau umăr. Timp de trei săptămâni plasturele trebuie înlocuit cu unul nou, iar în a patra săptămână nu este nevoie de el – aceasta fiind perioada de menstruație.  

Scopul principal al plasturelui contraceptiv – protecția împotriva sarcinii nedorite.  Gradul de siguranță, în același timp, conform asigurărilor producătorului, tinde spre 100% și constituie aproximativ 99,4%. Deseori, medicii ginecologi recomandă administrarea pastilelor contraceptive sau a unui preparat asemănător al acestora – plasturele contraceptiv – pentru reglarea echilibrului în organismul femeii, scăparea de durerile menstruale, de sângerările între ciclurile menstruale, etc.    

Cum funcționează

Plasturele contraceptiv eliberează zilnic ethinylestradiol și norelgestromin. Aceste substanțe pătrund în sânge prin piele și împiedică ovarul să elibereze ovulele, potrivite pentru fecundare. De asemenea, aceleași substanțe modifică mucoasa cervixului, astfel încât, aceasta împiedică accesul spermatozoizilor în uter.  

Important de știut!

Plasturele contraceptiv protejează doar împotriva sarcinii nedorite, dar nu și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. 

Cum se face corect

Prima dată, plasturele se aplică în prima zi a ciclului menstrual. Doar în acest caz nu va fi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare prin respectarea regimului de schimbare a plasturelui. Memorizați ziua săptămânii, în care, pentru prima dată, ați aplicat plasturele, și în continuare schimbați-l anume în aceeași zi. Aceasta va elimina “efectul uitării”.      

Important de știut!

Pentru a evita dezlipirea plasturelui, acesta întotdeauna se aplică pe  pielea uscată și curată și se evită utilizarea cremei, pudrei sau altor produse cosmetice.

De ce plasturele contraceptiv

Pe lângă toate avantajele clasice ale pastilelor contraceptive, plasturele contraceptiv posedă un număr de avantaje suplimentare. În primul rând, datorită faptului că despre schimbarea acestuia trebuie să vă amintiți doar o dată pe săptămână, și nu zilnic, ca în cazul administrării contraceptivelor orale, aceasta simplifică semnificativ regimul te utilizare și permite minimalizarea uitării. Mai simplu spus, femeile uită mai rar să schimbe plasturele, decât să ia pastila contraceptivă.   

În al doilea rând, experții poziționează plasturele contraceptiv ca fiind unul dintre cele mai bune preparate hormonale, arătând cele mai eficiente rezultate terapeutice: încetarea sângerării între ciclurile menstruale, durerilor menstruale, reducerea gravității sindromului premenstrual, descuamarea pielii feții de la erupțiile cutanate.    

Dezavantajele folosirii plasturelui contraceptiv

În ciuda asigurărilor producătorilor despre rezistența plasturelui contraceptiv la apă și băile solare, unele femei refuză utilizarea acestuia anume deoarece în duș trebuie sa fie foarte atente, în caz contrar dezlipirea plasturelui nu poate fi evitată. 

De asemenea, ca și orice plasture, plasturele contraceptiv, la sfârșitul săptămânii de utilizare, devine murdar pe margini, ceea ce, la rândul său, arată inestetic. 

Unele femei sunt derutate de interogatoriul persoanelor cunoscute despre menirea plasturelui. Nu tuturor le este comod să explice fiecăruia scopul adezivului de pe corpul său.

Dar dacă dezavantajele sus menționate sunt mai mult mecanice și psihologice, atunci unele aspecte fiziologice deja sunt mai îngrijorătoare. De exemplu, nu trebuie de uitat faptul că plasturele contraceptiv – este preparat hormonal, și, prin urmare, împreună cu toate frumusețile folosirii acestuia, se păstrează și toate dezavantajele: posibilitatea creșterii rapide în greutate și necesitatea amânării pentru o perioadă a sarcinii.  

Mai mult decât atât, chiar și însăși producătorii plasturelui contraceptiv recunosc cazurile în care clienților săi li se întâmpla sarcina nedorită, apărea iritația la nivelul pielii, greața, durerile de cap și durerile la nivelul sânilor.  

Între timp, de mult este cunoscut faptul că alegerea contraceptivului – un moment destul de individual. Acele substanțe contraceptive care sunt ideale pentru unele femei, sunt total nepotrivite pentru altele. Iar plasturele contraceptiv este poziționat de multe femei ca un contraceptiv, care, după o lungă căutare, în cele din urmă, le aranjează conform tuturor parametrilor importanți. Deci, alegerea Vă aparține stimate femei! Fiți sănătoase și fie ca sarcina Dumneavoastră să fie mereu dorită sau, cel puțin, o surpriză plăcută!