Multe cupluri care urmează să aducă pe lume un copil își doresc să afle sexul acestuia cât mai devreme, fie că sunt nerăbători, fie că vor să pregătească designul camerei sau hainele celui mic. Potrivit medicilor, nu există niciun test care să determine sexul fătului din burtică încă din prima secundă de când femeia a rămas gravidă, deși multe mămici își doresc enorm să știe mai devreme dacă vor naște o fetiță sau un băiețel.
Dr. Laura Știrbu, medic obstetrician-ginecolog, a explicat într-un articol pe blog modalitățile prin care cuplurile pot afla sexul copilului și posibilitatea programării sexului bebelușului chiar și înainte de a-l concepe.
Cum poți afla sexul bebelușului
Metoda 1: Vorbele din popor sau „băbismele”, expuse pe diferite forumuri:
- dacă e linia albă pigmentată, atunci e băiat;
- dacă ai grețuri matinale, atunci e fetiță;
- dacă „atârnă burta”, înseamnă că e băiat etc.
„Niciuna nu e adevărată. Dacă o mămică susține asemenea afirmații pentru că la ea au fost adevărate, atunci e vorba numai de o coincidență”, spune dr. Laura Știrbu.
Metoda 2: Calendarul chinezesc
„Cum interpretăm calendarul? De exemplu, o mămică are 25 de ani și are relații sexuale în ianuarie. Conform acestei metode, ar trebui să aibă o fetiță.
Potrivit unui chestionar, calendarul a funcționat la 55% dintre femei (60.000 de mămici). Având în vedere că șansa de a avea un băiat sau o fetiță e mereu de 50%, calendarul chinezesc are astfel o eficiență de + 5%”, explică ginecologul, care susține că această metodă este veche de mii de ani, însă rămâne încă falsă.
Metoda 3: Ecografia
Cu ajutorul echipamentelor performante și datorită experienței medicului, gravida poate „bănui” sexul bebelușului chiar și la 10 săptămâni de sarcină. Dr. Laura Știrbu recomandă ca această procedură să fie efectuată totuși până la 16-18 săptămâni, chiar și la 2, dacă viitoarea mămică are răbdare, pentru ca rezultatul să fie unul corect și sigur.
În peste 90% dintre cazuri, ecograful determină cu precizie sexul copilului. Există însă și cazuri în care la ecografie gravida află că va avea, de exemplu, băiețel, iar la naștere să aibă parte de o supriză - să fie fetiță.
Metoda 4: Testele genetice
Testele genetice, efectuate corespunzător, pot avea o precizie de 100%. Unele teste se fac prin recoltarea sângelui mamei, iar altele prin anexele fetale (biopsia de vilozități coriale și amniocenteză). Nu sunt recomandate procedurile invazice care pot provoca pierderea sarcinii doar pentru a afla sexul copilului.
Cum să programezi sexul bebelușului
Există două modalități, potrivit medicului obstetrician-ginecolog:
1. Fertilizarea in vitro și alegerea embrionilor cu sexul dorit
Există destul de multe cupluri care opteaza pentru această metodă, de obicei în favoarea sexului masculin.
2. Corelarea actului sexual cu ovulația
„Această metodă are o rată de succes uimitoare (peste 90%) și este susținută inclusiv din punct de vedere științific. Principiul este foarte simplu: dacă vrei băiat, fă sex fix la ovulație”, explică medicul.
Sexul copilului este decis de sperma tatălui. Există spermatozoizi X, care duc materialul genetic pentru o fetiță (acesti spermatozoizi sunt mari, se mișcă încet și mor târziu) și, respectiv, spermatozoizi Y, care duc materialul genetic pentru un băiat (acești spermatozoizi sunt mici, se mișcă rapid, dar mor devreme).
Potrivit ginecologului Laura Știrbu, dacă femeia are contact sexual înainte de ovulație, spermatozozii Y ajung repede în tuba uterină, dar nu găsesc oul. Astfel aceștia mor, iar după ei vin spermatozoizii X și rezistă până apare oul. În cazul în care femeia face sex la ovulație, spermatozoizii Y ajung exact la fix în tuba uterină și fecundează oul înainte să apară spermatozoizii X.