Metoda de planificare a sexului copilului cu ajutorul tabelelor a fost creată în China antică și Japonia. Există opinia că tabelul ajută la identificarea unor regularități care determină sexul copilului și se bazează pe ziua de naștere a viitorului tată și a viitoarei mămici, dar și pe luna presupusă de naștere. În afară de datele calendaristice, aceste tabele antice nu iau în calcul nici un fel de alți factori. Practica multiseculară de implementare a acestui tabel, permite, în proporție de 60 %, de a concepe copilul de sexul dorit. Trebuie de avut în vedere faptul că această metodă dar și altele analogice nu au primit nici un fel de confirmare științifică.
Când au fost elaborate tabelele?
Despre tabelele chinezești se știe că ele au fost descoperite într-un mormânt vechi de lângă un templu din Beijing, unde au stat circa 700 de ani. La ora actuală, originalele sunt păstrate în unul din muzeele din China. Metoda japoneză de planificare a sexului copilului cu ajutorul calendarului, era cunoscută în epoca medievală timpurie. În ambele state, dar și în afara hotarelor lor, aceste tabele se bucură de popularitate, cei care cred în ele afirmă că eficiența acestor metode poate fi chiar și de 90 %. Cu toate acestea, nu există nicio confirmare științifică în acest sens.
Cum se folosește tabelul chinezesc de planificare a sexului copilului?
Atunci când se lucrează cu una dintre cele mai vechi tabele din lume, se combină vârsta mamei la momentul conceperii (rândul vertical) cu luna de concepere planificată – rândul situat pe orizontal. În pătrățelul de intersecție al celor două rânduri, părinții vor găsi litera caracteristică sexului viitorului lor copil (F sau M).
Cum se folosește tabelul japonez de planificare a sexului copilului
Tabelul antic japonez funcționează în baza principiului de combinare a lunii de naștere a mamei cu luna de naștere a tatălui. Lunile de naștere a femeilor sunt plasate pe vertical, lunile de naștere a bărbaților – pe orizontal. În pătrățelul de intersecție veți găsi cifre de la 1 la 12. Tabelul are și un grafic adițional. Cu ajutorul acestuia, după ce identifică codul numeric, viitorii părinți pot determina luna potrivită pentru conceperea unei fetițe sau pentru conceperea unui băiețel.
Coincid oare rezultatele de calcul efectuate cu ajutorul celor două tabele?
Exactitatea acestor două tabele nu este foarte mare, de asemenea, nici rezultatele de calcul. Ele se adeveresc în cel mult 60 % din cazuri. Trebuie să menționăm faptul că neconcordanțele pot apărea din cauza determinării incorecte a lunii de concepere.
Determinarea ovulației
Există câteva metode de determinare a ovulației: ea poate fi calculată în baza calendarului de menstruație, în baza schimbării temperaturii bazale, după anumite simptome externe sau cu ajutorul metodelor contemporane – ecografia precum și testele de ovulație.
Temperatura bazală
Una dintre metodele de determinare a zilelor potrivite pentru concepere – măsurarea temperaturii bazale. Această metodă permite stabilirea exactă a ovulației, însă, numai peste câteva zile de la producerea acesteia.