Toate femeile care își doresc un copil și se află în perioada de preconcepție ajung la un moment dat să trăiască acele două săptămâni de suspans de la sfârșitul perioadei fertile, timp în care se întreabă dacă sunt însărcinate sau nu. Ginecologii confirmă faptul că primele simptome de sarcină și sindromul premenstrual au multe tangențe, dar acestea nu ar trebui totuși confundate. Și atunci, cum faci diferența dintre ele și cum îți mai alini un pic suspansul?

Sindromul premenstrual (PMS) este un cumul de mai multe simptome, ce preced ciclul menstrual. Acestea pot debuta cu 1-2 săptămâni înainte de declanșarea menstruației. Neplăcerile cauzate de sindromul premenstrual dispar de regula imediat ce se instalează menstruația.

Simptomele de PMS se aseamănă mult cu cele de sarcină, doar că pot să difere de la o femeie la alta. Acest lucru se întâmplă deoarece, în esență, timp de 1-2 săptămâni corpul tău se pregătește de instalarea unei sarcini, crescând producția de progesteron, indiferent dacă există sau nu un blastocit ce urmează să se implanteze în mucoasa uterină.

Asemănările și deosebirile dintre Sindromul premenstrual și simptomele de sarcină

Durerile de sâni în sindromul premenstrual: În timpul PMS-ului, sânii se pot umfla, devenind dureroși și sensibili. Acest fenomen are loc între ovulație și menstruație și se acutizează în mod deosebit în perioada vieții în care femeile sunt foarte fertile.

Durerile de sâni și sarcina: La începutul sarcinii, sânii sunt dureroși, sensibili, mai ales la atingere. E posibil să îi simți mai plini și mai grei. Acest simptom de sarcină apare, la fel ca și sindromul premenstrual, la o săptămână sau două de la ovulație și poate dura o perioadă mai îndelungată, pe măsură ce nivelul de progesteron rămâne ridicat pentru a susține sarcina.

Sângerările și sindromul premenstrual: În mod obișnuit nu există sângerări dacă simptomele sunt de sindrom premenstrual. Când se instalează menstruația, vei recunoaște sângerarea ca fiind cea obișnuită din fiecare lună. Unele femei mai au și câteva zile de spotting înainte de instalarea menstruației, ceea ce reprezintă un gând în plus la o posibilă sarcină.

Sângerările și primele simptome de sarcină: Pentru unele femei, primul semn de sarcină este o ușoară sângerare sau spotting, ce variază ca nuanțe între roz deschis și maroniu închis. Acest lucru se numește sângerare de implantare și are loc la 10-14 zile de la concepție.

Schimbarea stării de spirit în sindromul premenstrual: Te poate indispune și te poate face capricioasă. E posibil să ai pofte și să ai stări de anxietate, ambele dispărând însă imediat ce începe menstruația. Exercițiile fizice și somnul suficient te pot ajuta la diminuarea simptomelor de sindrom premenstrual.

Schimbarea stării de spirit și primele simptome de sarcină: Dacă ești însărcinată, poți avea schimbări ale stării de spirit până când naști. E mai probabil să fii mai emoțională pe parcursul sarcinii, uneori în al nouălea cer și din cale afară de fericită, iar câteodată – tristă din orice.

Oboseala și sindromul premenstrual: Oboseala e un simptom firesc al PMS. Odată instalată menstruația, energia îți revine.

Oboseala și primele semne de sarcină: Când ești însărcinată, nivelul de progesteron poate face să te simți obosită. Această senzație e mai puternică de regulă în primul trimestru, însă poate dura pe toată perioada sarcinii.

Greața și sindromul premenstrual: Când vine vorba de PMS, nu ar trebui să existe greața, sau dacă ea există se datorează altor factori (alimente consumate, de ex.).

Greața și primele semne de sarcină: Grețurile și vărsăturile sunt printre primele simptome de sarcină.

Pofte/ dezgust față de anumite alimente și sindromul premenstrual: În PMS vei observa tendința de a consuma mai multa ciocolată, mai mult zahăr și carbohidrați, în general vorbind.

Pofte/ dezgust față de anumite alimente și primele semne de sarcină: În sarcină ai pofte specifice și îți pierzi apetitul pentru anumite alimente, brusc. Totodată, anumite arome și parfumuri te pot deranja, chiar dacă în trecut îți plăceau.

Crampele abdominale și sindromul premenstrual: Înainte de menstruație poți avea crampe abdominale, de regulă cu 24-48 ore înainte de instalarea menstruației. Durerea dispare odată cu apariția menstruației, după 1-2 zile, de regulă. Durerile menstruale dispar deseori după prima sarcină sau pe măsură ce avansezi în vârstă.

Crampele abdominale și primele semne de sarcină: La începutul sarcinii ar fi posibil să resimți dureri ușoare, mai ales în zona abdomenului inferior sau în zona lombară.