Simbolul sexualității feminine, pastilele contraceptive, se pare, că au un efect invers. În timpul administrării acestor preparate medicamentoase, atracția sexuală scade considerabil și nu se restabilește nici atunci când femeia nu-și mai administrează medicamentația în cauză.
Diminuarea libidoului este u efect advers cunoscut al contraceptivelor orale. Despre aceasta se scrie chiar și în instrucțiile din ambalaj. Problema constă în faptul că medicamentele blochează producerea de testosteron, care generează apetitul sexual atât la femei cât și la bărbați și, concomitent, sporește producerea globulinei sale de legare SHBG. Însă, până acum se considera că acesta este un efect temporar: odată ce femeia nu-și mai administrează medicamentele, femeia va primi de la sex aceeași satisfacție ca și până la administrare.
Cercetările efectuate la Universitatea din Boston (Statele Unite ale Americii, Massachusetts) au arătat că nu este așa. Medicii americani au investigat 125 de femei tinere, care au solicitat ajutor specializat în legătură cu problemele legate de viața sexuală: 62 dintre ele administrau contraceptive în momentul adresării la medic, altele 40 și-au administrat medicamentația în trecut și doar 23 de paciente nu au băut niciodată astfel de pastile. Tuturor femeilor le-au fost verificate nivelul concentrației SHBG în sânge. În cazul celor care continuau să ia contraceptive, acesta depășea de 7 ore norma, dar asta este firesc. A fost o surpriză faptul că nivelul de SHBG rămânea de 3-4 ori mai mare în cazul femeilor care au sistat administrarea contraceptivelor.
În favoarea contraceptivelor s-a pronunțat asociația britanică pentru planificarea familiei. Reprezentantul acesteia a declarat că studiul americanilor nu a luat în calcul mulți alți factori, inclusiv, factorii psihologici. Plus la asta, femeile dispun și de alte metode de a se proteja, de exemplu, steriletul. Însă, Asociația este la curent cu problemele existente și a recomandat femeilor să se adreseze la medic în cazul în care nu le mai interesează viața sexuală. Medicul Karen Peyzol, de la Universitatea Emory din Atlanta a constatat că acestea cresc nivelul de agresivitate.