Un stil de viață sănătos și contactele sexuale frecvente vă pot ajuta să vă stimulați fertilitatea. Cercetările au demonstrat că nivelul de fertilitate al unei femei depinde de ceea ce mănâncă, de cât de activă este ea, dar și de alte caracteristici ale modului de viață.

Ține cont de următoarele recomandări:

Menține o greutate sănătoasă. Supraponderalitatea sau subponderalitatea pot afecta în mod semnificativ producția de hormoni și pot inhiba ovulația normală. Menținerea unei greutăți sănătoase poate crește frecvența ovulației și probabilitatea de apariție a unei sarcini. Când ai prea puțină grăsime, ovarele tale se pot opri din ovulație, iar dacă ai prea multă, procesul este oprit de insulină și estrogen. De aceea trebuie să îți menții o greutate constantă. Vorbește cu medicul tău dacă vrei să știi mai multe informații legate de acest subiect.

Ai grijă să previi infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) prin practicarea sexului protejat și limitează numărul de parteneri sexuali. Folosește un prezervativ de fiecare dată când faci sex sau alege să fii într-o relație monogamă cu un partener care nu este infectat. Infecțiile cu transmitere sexuală – cum ar fi Chlamydia și gonoreea – sunt o cauză de infertilitate atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Alege o dietă sănătoasă. Deși nu sunt suficiente studii care pot recomanda o dietă specifică pentru îmbunătăți nivelul de fertilitate sau de a crește șansele de concepție, a urma o dietă sănătoasă contează enorm. O nutriție sănătoasă (inclusiv luarea de vitamine prenatale care conțin acid folic și vitamina B zi de zi) este o parte importantă a îngrijirii preconcepție, pentru ca tu și copilul tău să aveți o evoluție bună în timpul sarcinii. Se vor evita grăsimile „trans” (grăsimile rele pentru organism care au un efect negativ asupra sistemului circulator) ce se găsesc mai ales în produsele alimentare din comerț și mâncărurile de tip fast-food. Se vor utiliza cât mai multe tipuri de uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de măsline și uleiul de canola. Se vor alege cerealele integrale și alte surse de carbohidrați cu ardere lentă, mai degrabă decât carbohidrații rafinați care cresc rapid nivelul zahărului din sânge. Se va bea zilnic multă apă, iar în cantități moderate - ceai, cafea și alcool, și se vor evita sucurile acidulate și dulci.

Mergi regulat la controale medicale. Vizitele făcute medicului de familie te pot ajuta să detectați și să tratați la timp problemele de sănătate care ar putea amenința fertilitatea.

Gestionează stresul. Unele cercetări sugerează că stresul poate reduce șansele de concepție. Deși sunt necesare mai multe studii de acest gen pentru a arăta impactul stresului asupra fertilității feminine, este înțelept să minimizezi nivelul de stres din viața ta și să practici tehnici de relaxare atunci când încerci să concepi un copil.

Evită pesticidele și alte expuneri nocive. Trebuie să știi că expunerea la unii solvenți și la unele toxine – inclusiv cele utilizate în imprimerii și în curățătorii – poate afecta fertilitatea feminină.

Profită de ceea ce medicii numesc „fereastră de fertilitate” ce durează șase zile. Sarcina poate cel mai probabil să apară dacă faceți sex înainte și după ovulație. Sfatul medicilor este să aveți contacte sexuale înainte și după ovulație dacă într-adevar vă doriți să aveți un copil.

Contacte sexuale repetate. „Economisirea” contactelor sexuale nu va spori șansele de a rămâne însărcinată. După aproximativ o săptămână de abstinență numărul spermatozoizilor nu scade, dar motilitatea este afectată. A nu face sex mai mult de cinci zile poate afecta numărul de spermatozoizi în mod negativ. Recomandat este să faceți sex o dată pe zi pentru a vă mări șansele de succes.

Alege lubrifianții potriviți. Având în vedere contactele sexuale frecvente, cuplurile pot alege folosirea de lubrifianți vaginali. Medicii nu sunt împotriva acestora, trebuie doar să știi ce să alegi pentru că unii lubrifianți pot afecta fertilitatea. Atunci când încercați să rămâneți gravide asigurați-vă că evitați produsele care au spermicide și cele pe bază de apă. De asemenea, evitați lubrifianții de uz casnic, precum gelurile de duș, săpunul sau uleiurile.