HCG sau gonadotropina corionică umană este un hormon feminin care apare în timpul sarcinii, de aceea este numit și hormonul sarcinii. După nivelul de HCG putem spune dacă femeia este gravidă, precum și să determinăm termenul sarcinii.

Analiza sângelui la HCG: când rezultatele acesteia vorbesc despre sarcină?

Despre ce vorbește nivelul de HCG?

Un nivel înalt de HCG vorbește, de regulă, despre sarcină. Cu toate acestea, uneori nivelul de HCG poate crește la femeile neînsărcinate și la bărbați. Dacă femeia nu este însărcinată, însă HCG este înalt, aceasta poate indica asupra unor rezultate fals-pozitive ale analizei sau a unor boli grave (cancer al ovarelor, cancer al glandelor mamare, cancer de stomac sau alte boli oncologice).

Cum se măsoară HCG?

Testul de sarcină nu este altceva decât determinarea nivelului de HCG în urină, însă cu ajutorul acestui test nu poate fi aflat nivelul hormonului în sânge, adică nu poate fi determinat termenul sarcinii. Analiza sângelui la HCG permite stabilirea nivelului exact de HCG, iar aceasta înseamnă că putem spune cu exactitate dacă sarcina s-a instalat, precum și presupune termenul acesteia. Și, având în vedere că nivelul de HCG crește întâi în sânge și abia apoi în urină, analiza la HCG oferă rezultate corecte cu câteva săptămâni înainte de testul obișnuit de sarcină.

Când poate fi efectuată analiza sângelui la HCG?

Nivelul de HCG în sânge începe să crească încă în primele zile după fecundarea ovulului. La aproximativ 5 % dintre femeile gravide nivelul de HCG crește deja la a opta zi după fecundare, însă la majoritatea femeilor acesta crește începând cu ziua a 11-a. Dacă nu știți data exactă a concepției, analiza sângelui la HCG se recomandă a fi efectuată după 3-4 săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații (în cazul întârzierii cu câteva zile).

Deseori ginecologii recomandă analiza sângelui la HCG de două ori, cu un interval de câteva zile. Se recomandă efectuarea analizei repetate în același laborator ca prima. Dacă femeia este însărcinată, nivelul de HCG se ridică de 1,5-2 ori în comparație cu analiza precedentă. Dacă femeia nu este însărcinată, nivelul de HCG rămâne același sau scade.

Analiza sângelui la HCG: când rezultatele acesteia vorbesc despre sarcină?

Care este nivelul normal de HCG la femeile care nu sunt gravide?

În normă, la femeile care nu sunt gravide și la bărbați nivelul de HCG variază între 0 și 5 mIU/ml.

Care este nivelul HCG normal în funcţie de săptămânile sarcinii?

Nivelul de HCG în sângele femeilor gravide depinde de termenul sarcinii. În normă, acesta crește în primele 8-11 săptămâni de sarcină, iar apoi descrește treptat.

Norma HCG pe săptămâni (atenție: calculul se efectuează nu de la ziua concepției, ci de la prima zi a ultimei menstruații!):

  • 3 săptămâni: 5 - 50 mIU/ml
  • 4 săptămâni: 5 - 426 mIU/ml
  • 5 săptămâni: 18 - 7,340 mIU/ml
  • 6 săptămâni:  1,080 - 56,500 mIU/ml
  • 7-8 săptămâni: 7, 650 - 229,000 mIU/ml
  • 9-12 săptămâni: 25,700 - 288,000 mIU/ml
  • 13-16 săptămâni: 13,300 - 254,000 mIU/ml
  • 17-24 săptămâni: 4,060 - 165,400 mIU/ml
  • 25-40 săptămâni: 3,640 - 117,000 mIU/ml

Important: aceștia nu sunt indicatori absoluți ai normei, având în vedere că nivelul HCG poate varia la femei absolut sănătoase. Cel mai important este nu atât nivelul de HCG în sânge, cât modificarea lui în cursul sarcinii (dinamica).

Analiza sângelui la HCG: când rezultatele acesteia vorbesc despre sarcină?

Ce medicamente influențează asupra nivelului de HCG în sânge?

Asupra nivelului de HCG în sânge pot influența doar medicamentele care conțin acest hormon (Pregnil, Choragon). Aceste medicamente se utilizează, în principal, în tratamentul infertilității pentru stimularea ovulației. Dacă ați luat un astfel de medicament sau ați urmat o cură de stimulare a ovulației, informați obligatoriu laboratorul unde faceți analiza. Nici un altfel de medicament nu poate afecta rezultatele analizei de sânge la HCG. Pastilele anticoncepționale nu influențează asupra rezultatelor analizei sângelui la HCG și asupra rezultatelor testului la sarcină.

Rezultatul analizei la HCG poate fi incorect?

Riscul unor rezultate eronate ale analizei sângelui la HCG există întotdeauna. Astfel de rezultate se numesc fals-pozitive sau fals-negative.

Rezultatele fals-pozitive ale analizei sângelui la HCG (atunci când femeia nu este însărcinată, însă analiza arată un rezultat pozitiv) se întâlnesc destul de rar (în aproximativ 0,01-2% dintre cazuri). Dacă bănuiți că rezultatul analizei este incorect, adresați-vă ginecologului și cereți-i sfatul cu privire la pașii următori (de regulă, în acest caz ginecologul prescrie o analiză repetată sau investigații suplimentare).

Rezultatele fals-negative ale analizei sângelui la HCG (atunci când femeia este însărcinată, însă analiza arată un rezultat negativ) se întâlnesc dacă au fost încălcate regulile de colectare a sângelui pentru analiză, dacă a fost stabilit incorect termenul sarcinii, dacă ați avut o ovulație târzie sau o implantație târzie (fixarea ovulului fecundat de uter). În cazuri rare de sarcină extrauterină rezultatele analizei de sânge la HCG pot fi fals-negative. Dacă aveți dubii cu privire la rezultatele analizei, consultați medicul ginecolog.

Sursa