Acidul folic (alte denumiri – vitamina B9, folacină) joacă un rol extrem de important la etapa planificării sarcinii. Acesta influențează asupra productivității concepției și dezvoltării unui copil sănătos, rezistent și fără patologii.

Acidul folic la etapa de planificare a sarcinii: importanță și dozaje

Dacă în organismul viitorilor părinți există un deficit al acestei substanțe vitale, în viitor pot apărea probleme, care nu sunt atât de ușor de rezolvat. De aceea acidul folic, la planificarea sarcinii, reprezintă fundamentul sănătății viitorului copil, pe care îl construiesc viitorii părinți.

Importanța administrării acidului folic

Pentru început, viitorii părinți trebuie să înțeleagă de este necesară administrarea acidului folic la etapa planificării sarcinii. Acest lucru este important nu doar pentru femei, ci și pentru bărbați. În primul rând, această vitamină va pregăti organismului pentru conceperea unui copil, iar în acest proces participă ambii soți. Acidul folic:

  • activizează asimilarea și descompunerea proteinelor;
  • este necesară pentru diviziunea celulară;
  • contribuie la hematogeneză;
  • îmbunătățește pofta de mâncare;
  • ajută la asimilarea aminoacizilor și a zaharurilor;
  • are un rol în formarea ADN și ARN, care participă la transmiterea informației genetice;
  • previne dezvoltarea aterosclerozei;
  • protejează împotriva intoxicațiilor alimentare;
  • întărește imunitatea;
  • îmbunătățește funcționarea tractului gastrointestinal;
  • ajută la asimilarea altor vitamine necesare în procesul de concepție și dezvoltare a sarcinii.

În al doilea rând, acidul folic este foarte important, la etapa planificării sarcinii, pentru femei, pentru că un deficit al acestei vitamine în timpul sarcinii poate cauza probleme serioase:

  • patologii ale ovulelor, care fie nu pot fi fertilizate (adică nu are loc concepția), fie nu garantează formarea unui făt sănătos;
  • desprinderea de placentă (parțială sau totală);
  • avort spontan;
  • malformații congenitale ale copilului;
  • anemie, care poate conduce la hipoxia fătului;
  • pierderea poftei de mâncare, iar ca urmare copilul primește mai puțini nutrienți necesari pentru o dezvoltare normală;
  • iritabilitate și oboseală, iar copilul se poate naște nervos și capricios.

Acidul folic la etapa de planificare a sarcinii: importanță și dozaje

Viitorii tătici trebuie să știe că acidul folic are o importanță la fel de mare și pentru bărbați în perioada de planificare a sarcinii, pentru că în cazul deficitului acestuia concepția poate să nu aibă loc. Vitamina B9 este absolut necesară pentru toți cei care visează să devină tătici, deoarece:

  1. reduce numărul de spermatozoizi necalitativi, care conțin seturi incorecte de cromozomi (ceea ce se poate solda cu patologii ale fătului);
  2. crește de câteva ori șansele de concepere a unui copii sănătos, rezistent și fără patologii;
  3. crește mobilitatea și capacitatea de penetrare a spermatozoizilor.

Acum este clar de ce acidul folic este deosebit de important pentru planificarea sarcinii atât la femei, cât și la bărbați. De foarte multe ori concepția nu are loc tocmai din cauza că unul dintre soți (sau ambii) are un deficit de vitamina B9. Iar 80% dintre patologiile sistemului nervos al nou-născuților sunt determinate de aceeași cauză.

Pentru ca să nu ajungem la astfel de probleme serioase, trebuie să suplinim deficitul de folacină cu mult înainte de sarcină. O putem face cu ajutorul preparatelor medicamentoase și al produselor alimentare cu un conținut mare de acid folic.

Produsele alimentare bogate în vitamina В9

Dacă ambii părinți duc un mod sănătos de viață înainte de a planifica un copil, nu au nici un fel de boli cronice și se alimentează corect, nu este obligatoriu ca acestora să li se prescrie acid folic sub formă de preparate medicamentoase. Însă viitorii părinți trebuie să includă obligatoriu în meniul lor zilnic produse bogate în acid folic. Printre acestea:

  • verdețuri: măcriș, mărar, spanac, coriandru, pătrunjel, salată verde;
  • leguminoase, fasole, mazăre verde;
  •  citrice, pepene verde, piersice;
  • ovăz, hrișcă, orez, făină integrală;
  • migdale, nuci;
  • produse de origine animală: ficat, carne, rinichi;
  • pește de mare;
  • cașcaval, lapte, frișcă, chefir, brânză;
  • sfeclă, varză, ceapă, morcovi, cartofi, dovleac, pepene galben, castraveți;
  • ouă de găină.

Trebuie să menționă că, la prelucrarea termică, acidul folic își pierde calitățile benefice. Prin urmare, dacă este posibil, aceste produse trebuie consumate fie în stare prostată (verdețurile, de exemplu), fie gătite la abur (peștele și carnea).

Chiar și în cazul consumului zilnic al unei cantități suficiente de aceste produse, deficitul de vitamina B9 poate fi prezent. În acest caz viitorilor părinți li se prescriu anumite preparate medicamentoase care conține acid folic.  

Acidul folic la etapa de planificare a sarcinii: importanță și dozaje

Sfaturi utile

Dacă aveți dubii referitor la corectitudinea dozei zilnice de acid folic în perioada planificării sarcinii, precum și la durata administrării anumitor preparate, vă prezentăm în continuare câteva sfaturi utile, care vă vor ajuta să luați deciziile cele mai corecte.

Care este doza optimă de acid folic?

O problemă importantă este cantitatea de acid folic care trebuie administrată de bărbați și femei în perioada de planificare a sarcinii. Având în vedere că organismul viitoarei mămici va trebui să ofere o cantitate mare de folacină copilului pentru formarea normală a sistemului nervos și a creierului, aceasta are nevoie de o doză zilnică de 800 µg. Viitorii tătici, pentru sănătatea și mobilitatea spermatozoizilor necesari pentru o concepție de succes, au nevoie de o doză zilnică de 400 µg. Însă aceste cifre se referă la cei care duc un mod sănătos de viață și nu au un deficit catastrofal de vitamina B9. În caz contrar, dozele vor fi majorate de medic în funcție de particularitățile organismului.

Când trebuie să începem administrarea acidului folic?

Problema constă în faptul că vitamina B9 nu are capacitatea de a se acumula în organism: ea este consumată activ, iar excesul este eliminat din organism. Pentru o concepție normală, medicii recomandă administrarea preparatelor cu acid folic cu 3 luni înainte de data concpeției.

Acidul folic la etapa de planificare a sarcinii: importanță și dozaje

Ce factori influențează asupra asimilării acidului folic de către organism?

Deseori, chiar dacă viitorii părinți au început să administreze corect și la timp acid folic în perioada de planificare a sarcinii, fătul prezintă totuși patologii ale sistemului nervos legate de deficitul acestei vitamine. Aceasta se întâmplă din cauza că părinții, administrând preparatul necesar, nu au făcut nimic pentru ca el să fie asimilat complet de organism.

Consumul de acid folic în organism este mult mai mare dacă persoanele fumează, abuzează de alcool, nu dorm suficient, se află în stare de depresie permanentă, administrează antibiotice sau preparate hormonale timp îndelungat, au probleme cu tractul digestiv. Tocmai de aceea viitorii părinți sunt sfătuiți să renunțe înainte de concepție la toate obiceiurile nocive, să ducă un mod de viață sănătos, să ia cât mai puține medicamente, să își restabilească sistemul nervos și să urmeze cure de tratament pentru bolile cronice.

Este posibil un supradozaj cu acid folic?

Vitamina B9 este eliminată activ din organism dacă nu este consumată în totalitate. De aceea nu trebuie să vă temeți de supradozaje, precum intoxicare sau reacții adverse. Dar aceasta nu înseamnă că puteți înghiți pastile de acid folic în mod necontrolat și în cantități nelimitate, fără să pățiți nimic. Trebuie să respectați dozele prescrise de medic și cele indicate în instrucțiunile de utilizare. Doar în aceste condiții preparatul va avea efectele dorite.

Sursa